Snydt på stribe af komiker - et sygeligt bedrageri, lyder kritikken

Satireshowet ’Who is America’ vækker opsigt og vrede i USA. Mange af de medvirkende føler sig vildledt og udnyttet, men hvor går grænsen for komik?

Politikere, musikere, forretningsfolk. Ingen er hellige, når den kendte britiske komiker Sacha Baron Cohen folder sig ud i sit nye tv-show.

I satireprogrammet ’Who is America?’ optræder Cohen iført en række forklædninger, når han som fiktive karakterer interviewer fremtrædende amerikanere og udstiller dem i komiske eller grænseoverskridende situationer.

Sacha Baron Cohen

Sacha Baron Cohen er en britisk skuespiller og komiker.

Han brød igennem i slut-90'erne med rollen som den fiktive gangsterrapper 'Ali G'. Karakteren startede som et kort indslag i 'The 11 O'Clock Show' på Channel 4, men blev senere til sit eget tv-show og en spillefilm.

Det helt store internationale gennembrud fik han i 2006 med filmen om kazakhstaneren 'Borat', som tager til USA på kulturudveksling.

Senere lavede han filmene om den homoseksuelle, østrigske modesakber 'Brüno' (2009) og diktatoren 'admiral general Aladeen' (2012).

Cohen har modtaget flere priser for sin komik.

Seerne har blandt andet kunnet opleve en kendt madanmelder, der skal spise ’menneskekød’, politikere, der vil bevæbne 3-årige børn, og en tidligere politichef, der ledes til at fortælle, at han ikke ville være afvisende over for at modtage oralsex fra den amerikanske præsident.

Men mange af komikerens ofre kan ikke se det sjove i deres medvirken. Flere har anklaget programmet og Sacha Baron Cohen for at lokke dem til at medvirke under falske forudsætninger og for at lave ’fake news’.

- Det var bedrageri, et sygeligt bedrageri, og formålet var at vildlede den amerikanske befolkning med politiske hensigter, har det republikanske kongresmedlem Dana Rohrabacher udtalt til The Hollywood Reporter efter sin medvirken.

Satireshowet har endda fået personlige konsekvenser for nogle af Sacha Baron Cohens ofre, og programmet har siden sin premiere i midten af juli fået massiv kritik fra flere sider i ’Guds eget land’.

Søndag udkom den sjette udsendelse i rækken, og det ser ikke ud til, at komikeren og hans hold har tænkt sig at lade kritikken holde dem tilbage.

Politikere støttede våben til 3-årige

I en af de mest omtalte episoder fra ’Who is America?’ møder seerne Sacha Baron Cohen som den israelske antiterror-ekspert og tidligere Mossad-agent Erran Morad.

Den israelske militærmand – som altså er en fiktiv karakter – mødes med adskillige konservative politikere og våbenlobbyister for at overbevise dem om at støtte hans forslag om at bevæbne børn ned til tre år for at forhindre skoleskyderier.

- I Amerika er der store problemer med skyderier på skoler. NRA vil bevæbne lærerne. Det er sindssygt... de burde bevæbne børnene, forklarer Cohens karakter.

Se videoen, hvor ‘Erran Morad’ overbeviser politikere om at bevæbne 3-årige:

Forslaget lyder absurd, men det lykkes komikeren at få de medvirkende til at medvirke i en video, hvor de alle, på nær én, åbent bakker op om logikken i at bevæbne små børn.

Men hvordan bærer den britiske komiker sig ad med at lokke sine ofre i fælden? Det handler om snyd og vildledning, fortæller de.

Lokkede medvirkende med falsk pris

Joe Walsh er amerikansk radiovært og tidligere republikansk kongresmedlem for delstaten Illinois. Han er en af de politikere, der i føromtalte video optræder som fortaler for at bevæbne børn.

Her kan man høre Walsh forklare, at børnene via et intenst oplæringsforløb på en måned kan gå fra at være en 1. klasses elev til en første klasses granatkaster.

Amerikaneren har siden forklaret, at han på ingen måde støtter tanken om børn med skarpladte våben, og at han lod sig narre af Sacha Baron Cohen.

- Han er en sjov fyr, fordi han får folk til at sige dumme ting. Og han får folk til at sige dumme ting, fordi han lyver for dem, har Jow Walsh udtalt til CNN.

I videoen herunder kan du høre Joe Walsh forklare, hvordan han blev lokket med i ’Who is America?’:

Ifølge Joe Walsh, der er kendt som en stor støtte af Israel, var han blevet inviteret til hovedstaden Washington D.C. under påskud af, at han var blevet tildelt en israelsk pris for at være en god ven af landet.

Han har siden delt et billede af prisen på det sociale medie Twitter:

Ifølge Joe Walsh gennemførte han et interview med det, han troede var en israelsk tv-station, som derefter bad ham om at læse nogle tekster op fra en teleprompter.

- Jeg gik ud fra, at det var et eksempel på, hvordan Israel bevæbner børn, og et forslag fra dem om at gøre det samme i USA. Mens jeg læser det op, tænker jeg, at det er lidt skørt, men at det jo er Israel, som er ret hårde på forsvar, forklarer Joe Walsh til CNN og tilføjer:

- Senere fandt vi ud af, at det hele var et bedrag. Tv-stationen og prisen eksisterer ikke, og det var ret tydeligt, at Sacha Baron Cohen ville have mig til at sige noget skørt om våben.

Politiker tvunget til at trække sig efter medvirken

Mens nogen af satireshowets ofre slipper med at give en undskyldning eller en bortforklaring for deres opførsel i programmet, har ’Who is America?’ haft langt mere omfattende konsekvenser for andre.

For republikaneren Jason Spencer kostede det hans plads i parlamentet i delstaten Georgia.

I programmet har Sacha Baron Cohen igen maskeret sig som den israelske militærekspert Erran Morad, der beder Spencer om at medvirke i en anti-terrorvideo.

Det fører blandt andet til, at Jason Spencer tager billeder op under en burkaklædt kvindes tøj, ligesom han flere gange råber 'N-ordet', fordi 'militæreksperten' hævder, at det er en god måde at tiltrække opmærksomhed i en nødsituation.

Se episoden med ’selvforsvar mod terrorister’ i videoen herunder:

Senere i programmet kan seerne se Spencer trække bukserne ned og blotte sine baller, fordi Cohen fortæller ham, at det vil skræmme ’homofobiske jihadister’.

Efter programmet blev sendt, krævede formanden for Georgias statsparlament, David Ralston, at Jason Spencer trådte tilbage.

Det nægtede republikaneren i første omgang, selvom han beklagede den ’forfærdeligt grimme episode’. Men i slutningen af juli valgte han alligevel at opgive sin plads i parlamentet.

Politikeren har senere forklaret, at han i situationen ikke tænkte klart, og at han ikke forstod, hvad han sagde ja til.

Jason Spencer har truet holdet bag programmet med sagsanlæg.

- Denne medievirksomheds vildledende og bedrageriske opførsel er præcis hvorfor, at præsident Donald Trump blev valgt, siger han ifølge New York Times.

Madanmelder spiste menneskekød og takkede pårørende

Men ikke kun politikere er blevet ofre for Sacha Baron Cohens narrestreger.

Eksempelvis vakte det opsigt, da den kontroversielle eks-sherif Joe Arpaio blev ledt til at fortælle, at han ikke ville være afvisende for at modtage oralsex fra præsident Donald Trump, der har benådet Joe Arpaio fra en mulig fængselsstraf.

Se interviewet med Joe Arpaio her:

I oversigten herunder kan du se eksempler på nogle af de medvirkende amerikanere og deres reaktion på at blive narret i programmet.

'Who is America?'

Disse kendte er blevet snydt af satireprogrammet.

Sarah Palin

Sarah Palin

Tidligere republikansk guvernør og vicepræsidentkandidat.

Palin afslørede selv på Facebook, at hun var blevet interviewet af Sacha Baron Cohen, som ifølge hende udgav sig for at være en handicappet krigsveteran. Hun udtrykker vrede over, at være blevet snydt til at deltage.

- Jeg slutter mig til en lang liste over amerikanske personligheder, som er blevet offer for den onde, udnyttende og syge 'humor' fra den britiske 'komiker' Sacha Baron Cohen, skriver hun.

Programmet med Palin har endnu ikke været sendt, og folkene bag programmet har åbnet for, at man måske helt klipper Palin ud af serien.

Foto: Justin Sullivan / Ritzau Scanpix

Roy Moore

Roy Moore

Konservativ politiker og tidligere dommer.

Moore, der er anklaget for sexmisbrug af flere teenagere, afbrød interviewet med Sacha Baron Cohens karakter, Erran Morad, da han blev udsat for en pædofili-test.

Han udsendte en efterfølgende en erklæring, hvor han kritiserede programmet.

- Som amerikaner ville jeg aldrig skjule min identitet og snyde andre bare for at mobbe og latterliggøre dem, som denne Showtime-serie er designet til at gøre, skriver han.

Interviewet med Roy Moore kan ses her.

Foto: Jonathan Bachman / Scanpix Denmark

Dick Cheney

Dick Cheney

Tidligere vicepræsident under George W. Bush.

I programmet bliver Cheney blandt andet bedt om at udpege sin yndlingskrig, han har været med til, samt at signere Sacha Baron Cohens karakters waterboarding-sæt.

Kort før udsendelsen blev sendt, satte holdet bag programmet det signerede sæt til salg på hjemmesiden eBay. Her fremgik det, at pengene fra salget ville gå til Amnesty International.

 

Foto: Brendan Smialowski / Scanpix Denmark

Joe Arpaio

Joe Arpaio

Skandaleramt tidligere sherif fra Maricopa County, Arizona.

Arpaio har forklaret, at han var blevet kontaktet af filmholdet, der hævede, at han var blevet udvalgt til en udsendelse om de 20 mest populære amerikanere. Derfor skulle han interviewes af en finsk komiker, der viste sig at være Sacha Baron Cohen.

Ved hjælp af sin spørgeteknik lykkes det undervejs Cohen at få Arpaio til at sige, at han ikke vil være overrasket, hvis Donald Trump har modtaget et såkaldt golden shower, og at han vil være tilbøjelig til selv at modtage oralsex fra præsidenten.

-  Jeg følte ubehag ved nogen af de ord, som de brugte, men jeg var nødt til at sidde igennem det.

- Jeg var lidt chokeret. Men jeg tænkte, at det her er Finland og en berømt komiker, har han senere udtalt til Breitbart News.

Foto: Ralph Freso / Ritzau Scanpix

Ted Koppel

Ted Koppel

Journalist og tv-vært.

Koppel har fortalt, at han stillede op til et interview i den tro, at det var til en kommende programsere på Showtime med titlen 'Age of Reason'.

Han har efterfølgende ikke udtrykt vrede over at være blevet snydt, da han anerkender, at det kan være sjovt at se kendte blive snydt.

Men han udtrykker bekymring over, at man har udgivet sig for at være dokumentarister eller journalister - fag, der lever af deres troværdighed.

Foto: Luke Frazza / Scanpix Denmark

Bernie Sanders

Bernie Sanders

Senator fra Vermont og tidligere præsidentkandidat.

Sanders bliver i programmet interviewet af en fiktiv højrefløjsaktivist og konspirationsteoretiker.

Uvidende om, at der i virkeligheden er tale om Sacha Baron Cohen, blev Sanders i interviewet udspurgt til flere af sine mærkesager som gratis sundhedsystemer og ulighed.

Du kan se et klip fra interviewet her.

Foto: Alex Edelman / Ritzau Scanpix

Corinne Olympios

Corinne Olympios

Model og realitydeltager.

I rollen som italiensk playboy og modefotograf lykkes det Cohen at fuppe Corinna Olympios til at støtte et fiktivt godgørende formål, som skal hjælpe ebolaramte i Afrika.

Blandt andet overtales hun til at lade sig photoshoppe ind på et billede af hjælpearbejde og hævde, at hun selv har været i Afrika. Hun overbevises også til at stå bag et program, der skal samle penge ind til oplæring af børnesoldater.

- Det var lidt skræmmende. Men det er det, han gør. Alle ved, at han er en spasmager, han er en politisk spasmager. Han er sjov og et velkendt navn, og du må bare acceptere det, har hun fortalt til Entertainment Weekly om oplevelsen.

Foto: Frederic J. Brown / Scanpix Denmark

Ness Lee

Ness Lee

Rapper.

Ness deltager i programmet, hvor han skal indgå i en såkaldt rapbattle med Cohens karakter - en fiktiv universitetsunderviser, der skulle se nærmere på urbane miljøer.

I et interview med Vulture har Ness fortalt, at han aldrig blev fortalt, at optagelserne skulle bruges til 'Who is America?'.

- Jeg troede, at han ville få mig til at fremstå sindssyg. Men jeg endte med at se okay ud. Jeg kender ikke det rigtige svar til, hvorfor han gjorde det, så jeg har bare sagt til mig selv, at Sacha faktisk er stor fan af mig, og det er derfor, at de har redigeret det nænsomt, fortæller han.

Du kan se klippet her.

Foto: -

Jason Spencer

Jason Spencer

Nu tidligere republikansk politiker fra delstaten Georgia.

Spencer har forklaret, at han har følt sig truet på grund af sine politiske overbevisninger. Derfor indvilligede han i at deltage i programmet, som han troede skulle handle om selvforsvar mod ekstremister.

Men undervejs lykkes det Cohen at få Jason Spencer til flere gange at råbe 'N-ordet', og senere i programmet kan seerne se Spencer trække bukserne ned og blotter sine baller, fordi Cohen fortæller ham, at det vil skræmme ’homofobiske jihadister’.

Spencers optræden i programmet betød, at han måtte trække sig fra parlamentet i Georgia.

Jason Spencer har truet holdet bag programmet med sagsanlæg.

Du kan se interviewet her.

Foto: -

Det seneste satireoffer i rækken er madanmelderen Bill Jilla. I søndagens episode bliver han overbevist om at spise, hvad han tror er menneskekød, mens Cohen udgiver sig for at være en Michelinstjerne-aspirerende stjernekok.

Senere udgiver Cohen sig for at være en tidligere dømt forbryder, der nu har en restaurant med fængselstema. Han præsenterer madanmelderen for en menu bestående af blandt andet en pølse i et kondom og en ret, som han hævder, er resterne af en død kineser.

Bill Jilla ser først ud til at være lidt ubekvem ved situationen, men vælger så alligevel at tage ’menneskekødet’ i munden.

- Det er blødt som smør. Hvem har brug for kniv? Det smelter på tungen, lyder reaktionen.

Senere bliver anmelderen overtalt til at sende en hilsen til kameraet, hvor han takker kineserens pårørende for at have doneret hans krop til gastronomien.

Se hele videoen med fængselsmenuen her:

Bill Jilla hører ikke til i toppen af stjerneanmeldere i USA, men scenen har de seneste døgn vakt stor opsigt. Som mediet Vice skriver:

- At se ham på delikat vis skære sig ind i et fyldt kondom og at takke familien til den mand, han tror, han lige har spist, er nogle af de mest surrealistiske optagelser fra programmet indtil nu. Hvis denne sæson har vist noget, er det, at Cohen kan få folk til at gøre næsten hvad som helst, når der er et kamera rettet mod dem.

Cohen brugte karakter til at svare på kritik

Mens mange griner af Sacha Baron Cohens evne til at bringe de fremtrædende amerikanere i fedtefadet, er der også mange, der mener, at den britiske komiker er gået langt over stregen i forhold til, hvad man kan tillade sig.

Tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin har på Facebook kaldt humoren i programmet for ”ond, udnyttende og syg” efter Cohen angiveligt skulle have udgivet sig for at være en handikappet krigsveteran.

Cohen har svaret igen på Twitter – ikke som sig selv, men gennem en af sine karakterer i programmet.

- Jeg tror, at du er blevet ramt af en bullshit-granat og nu bløder fake news.

- Du plejede at jagte de farligste dyr i landet, som ulve og personer på velfærdsydelser. Så hvorfor jagte en fin borgerjournalist som mig? Jeg kræver en undskyldning, skriver Cohen gennem sin karakter.

Også tv-kanalen Showtime, der står bag programmet, har afvist Palins anklager. De hævder, at Cohen aldrig har præsenteret sig selv som krigsveteran eller hævdet, at han var handikappet, skriver CNN.

Den overgrebsanklagede republikaner Roy Moore langer også hårdt ud efter programmet efter selv at have medvirket.

- Som amerikaner ville jeg aldrig skjule min identitet og snyde andre bare for at mobbe og latterliggøre dem, som denne Showtime-serie er designet til at gøre, har han udtalt ifølge The Guardian.

Et andet offer for programmet, tv-journalisten Ted Koppel, har taget situationen noget pænere. Han påpeger dog problemet ved, at folkene bag programmet har udgivet sig for at være journalister og dokumentarister for at lokke folk til at deltage.

Tv-chef er begejstret trods kritik

Sacha Baron Cohen har tidligere vakt opsigt med karakterer som ‘Borat’, rapperen ‘Ali G’ og diktatoren ’admiral general Aladeen’, og den omfattende kritik af ’Who is America?’ får da heller ikke Showtime til at ryste på hånden.

Tv-selskabets administrerende direktør, David Nevins, har endda allerede tilkendegivet, at han håber, programmet vender tilbage med en sæson to.

- Jeg vidste, at det ville være en risiko at lave et show med ham, og det er en risiko, jeg er glad for, at vi tog, siger Nevins ifølge Mashable.

Showtime-chefen kalder den britiske komiker for en ”komikkens Daniel Day-Lewis” med henvisning til Oscar-vinderen, der er en af tidens mest anerkendte skuespillere.

Tv-direktøren er også blevet spurgt til et af de primære kritikpunkter af programmet – hvad er det egentlig, at Sacha Baron Cohen forsøger at sige om USA i ’Who is America?'

- Jeg ved ikke, hvad han siger om USA. Men vi lever tydeligvis i en tid med ekstremer, lød svaret.

Afstemning

Hvad mener du? Går Sacha Baron Cohen for langt med sine metoder i 'Who is America'?