Turister har sparet tusinder, men de lokale lider i Tyrkiet: - Vi ender med at sulte

Liraen har mistet omkring 40 procent af sin værdi i forhold til dollaren i år.

Bagende sol og turkisblåt hav.

Sådan kender mange danskere bedst Tyrkiet.

Men denne sommer er Tyrkiet også kendetegnet ved markant lavere priser. For den lokale møntfod lira er i løbet af det seneste år raslet nedad i værdi og har været med til at bestyrke landets skrantende økonomi.

Det har gjort ferielivet let for mange turister. Men for lokalbefolkningen er hverdagen blevet hårdere: 

- Vi ender med at sulte, hvis det fortsætter. Det påvirker os på alle måder, siger Hatice Demir, som er grønthandler på det lokale torv i Antalya.

Sælg jeres guld

Erdogans strammere politiske kurs, et kupforsøg i 2016, flere terrorangreb og generelt politisk uro i landet har skabt uro omkring pengepolitikken.

Samtidig skaber det usikkerhed på de internationale finansmarkeder, at den tyrkiske centralbank antageligt agerer efter Erdogans ønsker.

Det fortæller chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm til DR.

- Erdogans nuværende retorik understøtter investorernes frygt, snarere end den beroliger dem til igen at sende penge.

- Det giver utroværdighed omkring pengepolitikken og lægger pres på valutaen, hvilket igen forværrer andre problemer, siger han.

Vi ender med at sulte, hvis det fortsætter

Hatice Demir, grønthandler 

Foruden svækkelse af liraen er der en bekymring for en økonomisk overophedning og for de store gældsposter, som både staten og mange af Tyrkiets største virksomheder har opbygget.

- Præsident Erdogan opfordrer sine landsmænd til at sælge det guld og den udenlandske valuta, de måtte have liggende, så de kan styrke og støtte liraen. Internationale økonomer siger dog, at man skal have den tyrkiske centralbank til at hæve renten, men det vil Erdogan ikke, fortæller TV 2-journalist Jeppe Krogager fra Tyrkiet.

Bekymrede erhvervsdrivende

Situationen har gjort det dyrt for tyrkerne at handle med udlandet. Og det bekymrer de lokale forretningsdrivende.

- De fleste varer bliver solgt til Tyrkiet i dollar, så det går hårdt udover økonomien. I takt med at dollar og euro stiger, så falder liraen. For turisterne er det meste næsten gratis. De får gevinsten. Vi gør ikke, siger Mehmet Can, der ejer en restaurant i Antalya.

Hvis der bliver mindre arbejde,  så begynder fyringerne naturligvis

Fatih Geyikci, lokal erhvervsdrivende

Han bakkes op af Fatih Geyikci, som er forretningsmand i byen Finike og blandt andet driver en tankstation, hvor benzinen er blevet 10 procent dyrere på grund af liraens fald.

Fatih Geyikci har op mod 50 ansatte, og hvis krisen fortsætter, kan det få konsekvenser.

- Hvis der bliver mindre arbejde, begynder fyringerne naturligvis, siger han.

Dansk bekymring i feriebyen

Som turist i Tyrkiet mærker man tydeligt, hvordan priserne har ændret sig. Det gælder også for danske Michael Jensen:

- På de her 12 dage vi har været her, kan det nemt være et par tusinde, som vi har sparet på mad og på det, vi har købt. Det er ikke så dårligt, siger han.

Men danske Jonna Elsborg, der driver pensionatet Pensionat Den Lille Havfrue i byen, deler tyrkernes bekymring:

- Jeg frygter selvfølgelig, at landet kan gå bankerot. Det er den største skræk, jeg har. At priserne rasler ned, og at husene ikke bliver noget værd, siger hun.

Den lokale møntfod lira er i løbet af det seneste år raslet nedad i værdi og har været med til at bestyrke landets skrantende økonomi. Video: Kasper B. Andreasen

Forholdet til Trump forværrer situationen

Siden starten af august har en anden situationen også spøgt i kulissen.

Tyrkiet afviser nemlig et krav fra USA's præsident, Donald Trump, om at frigive den amerikanske præst Andrew Brunson, der er tilbageholdt i Tyrkiet.

De øgede spændinger i forholdet til USA har forværret Tyrkiets økonomiske problemer med en svækket valuta og en høj inflation.

Afvisningen fra Tyrkiet har nemlig medført et skarpt modsvar fra Trump, der blandt andet hævede toldafgifterne på import af aluminium og stål med henholdsvis 50 og 20 procent. USA afviser dog, at sanktionerne er skyld i Tyrkiets økonomiske situation generelt.

Onsdag i sidste uge kom Tyrkiet med deres modsvar. De truer med at ville indføre øgede toldsatser på blandt andet biler, alkohol og tobak, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Liraen har mistet omkring 40 procent af sin værdi i forhold til dollaren i år.

Det globale kreditvurderingsinstitut Standard & Poor's sænkede lørdag for anden gang på fire måneder sin vurdering af Tyrkiet og forudser, at landet i 2019 vil blive ramt af økonomisk tilbagegang.