Udland

Nye jordskælv rammer indonesisk ferieø - dansker så hus styrte sammen og vejen sprække

Tidligere på måneden blev flere hundrede dræbt i jordskælv på Lombok. Søndag har nye jordskælv ramt øen.

Få uger efter et kraftigt jordskælv kostede flere hundrede mennesker livet, har et nyt jordskælv ramt den indonesiske ø Lombok

USA's Geologiske Tjeneste (USGS) oplyser tidligt søndag morgen dansk tid, at det har målt et jordskælv på den nordøstlige del af øen. Jordskælvet er målt til en styrke på 6,3 og har en dybde på syv kilometer.

Søndag eftermiddag oplyser USGS, at der er sket endnu et jordskælv tæt på Lombok - denne gang med en styrke på 5,5 124 kilometer nordøst for øen i 20 kilometers dybde.

Der er umiddelbart ikke nogen meldinger om skader eller tilskadekomne.

Danske Sif Uhrskov bor på en af Gilli-øerne og sad bag på en motorcykel, da det seneste jordskælv rystede jorden under hende, og en bygning foran styrtede sammen.

- Jeg tror, de fleste er ved at vænne sig til, at bygningerne bare styrter sammen, skriver hun i en sms til TV 2.

- Vi blev nødt til at følge trafikken, men vejen længere oppe havde fået en endnu større sprække end fra de forrige jordskælv.

Over 400 døde for få uger siden

Den 5. august blev Lombok ramt af et jordskælv målt til 7,0. Titusindvis af hjem blev ødelagt, hundredtusinder blev drevet på flugt, og flere end 430 mennesker dræbt i et jordskælv på Lombok.

Indonesien ligger i den såkaldte ildring, hvor kontinentalplader i Stillehavet mødes.

Ildringen bevæger sig som en hestesko fra New Zealand, videre langs Asiens østkyst - over havet til Alaska - og ned langs Nord- og Sydamerikas vestkyst.Langs ringen udløses mindst 80 procent af alle verdens jordskælv. De opstår, når en plade bevæger sig ind under en anden. 

Tredje jordskælv på kort tid

Et jordskælv ramte også sidste søndag den 29. juli Lombok. Det havde en styrke på 6,4 ifølge USGS.

Da mistede 14 mennesker mistede livet, og over 1000 huse blev helt eller delvist ødelagt af rystelserne.

Lombok og Bali er et hjemsted for henholdsvis tre til fire millioner mennesker, og øerne besøges hvert år af millioner af turister fra hele verden.