Udland

Kofi Annan er død

2001 modtog Kofi Annan sammen med FN Nobels fredspris for 'sit arbejde for en bedre organiseret og fredelig verden'.

Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan er død. Han blev 80 år gammel.

Twitter oplyser Kofi Annans familie, at han er død efter kort tids sygdom.

- Det er med stor bedrøvelse, at Annan-familien og Kofi Annan-fonden bekendtgør, at Kofi Annan, tidligere generalsekretær for de Forenede Nationer og modtager af Nobels fredspris, gik fredeligt bort lørdag 18 august efter kort tids sygdom.

Den nuværende FN-generalsekretær António Guterres kalder i en udtalelse Annan for "en forkæmper for det gode". 

- Det var med dyb sorg, at jeg hørte om hans død. På mange måde var Kofi Annan FN. Han steg i graderne for at lede organisationen ind i et nyt årtusind med stor værdighed og beslutsomhed, siger han.

Kofi Annan arbejdede næsten hele sit voksenliv i FN-systemet og blev den første sorte afrikanske leder for organisationen. Han var generalsekretær fra 1997 til 2006. I 2001 modtog han sammen med FN Nobels fredspris for 'sit arbejde for en bedre organiseret og fredelig verden'.

Her bliver Kofi Annan taget i ed som FN's syvende generalsekretær. Video: Malene Sørensen

- Han førte sig frem som en høvding

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen vil huske Annan som 'en af de store'.

- Han var ud af en høvdingeslægt, og det skal jeg love for, at man mærkede. Han førte sig frem som en høvding og havde en enorm respekt i FN-systemet, siger den tidligere minister til TV 2. 

I sin tid som leder af FN nåede Kofi Annan at sætte fokus på menneskerettigheder, opstille de såkaldte millennium-mål for udvikling og at gøre fremskridt i kampen mod sygdomme som aids og malaria.

Derudover nåede han også at stå i spidsen for vellykkede interventioner i flere konflikter.

- Han har gjort meget for FN's fredsbevarende - og ikke mindst fredsskabende - indsatser rundt om i verden, siger Uffe Ellemann Jensen.

Løkke: Han var en fredsmester

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ærer den tidligere generalsekretær på Twitter. 

- En stor mand er død. Kofi Annan var en verdensleder og en fredsmester. Han arbejdede utrætteligt for at bringe folk sammen. Vi skylder ham alle hjertelig taknemmelighed for det liv, han levede. Må han hvile i fred, skriver han. 

Også den nuværende udenrigsminister har sendt en hilsen sammen med et billede fra et møde med den tidligere generalsekretær.

- Kofi Annan er død. Æret været hans minde. Han bragte håb til mange - og ejede den særlige evne at være ekstremt nærværende når man mødte ham - som her for få måneder siden, hvor han helt klart var fristet af en tur på cykel, skriver Samuelsen.

Blev også kritiseret

Men selvom Kofi Annan var populær, er han også blevet kritiseret. Blandt andet for at forholde sig for passivt under folkemordet i Rwanda i 1994, hvor 800.000 blev dræbt. 

Dengang var han vicegeneralsekretær og havde ansvar for FN's fredsbevarende operationer.

- Det er klart, at det er noget, der pletter mindet om ham lidt. Men ikke desto mindre vil han stå tilbage som en af de store generalsekretærer, siger Uffe Ellemann Jensen. 

Annan var særdeles veluddannet med akademiske grader fra prestigefyldte universiteter i Ghana, Schweiz og USA. I 1962 blev han ansat i Verdenssundhedsorganisationen WHO og steg herfra hastigt i graderne.

Ghaneseren har besøgt Danmark flere gange. Sidste gang var tilbage i juni, hvor han var medvært for en konference i København om fred og forsoning i det vestlige Myanmar.