Udland

15 tidligere efterretningschefer kritiserer Trump i fælles brev

Præsident Donald Trump ved en militærøvelse i denne uge i USA.  Carlos Barria / Ritzau Scanpix

USA's præsident har indledt et omfattende angreb på sine kritikere i Washington.

Onsdag indledte Donald Trump en endog særdeles usædvanlig manøvre, da han besluttede sig for at fratage den tidligere CIA-direktør John Brennan sin sikkerhedsgodkendelse. 

Den tidligere efterretningschef får dermed ikke længere adgang til hemmeligstemplet materiale, og USA's præsident lod gennem sin talskvinde, Sarah Sanders, vide, at den opsigtsvækkende beslutning skyldes Brennans "utilregnelige adfærd og opførsel".

John Brennan, der stod i spidsen for CIA under Obamas tid som præsident, har rettet en kraftig kritik mod Trump og har ofte angrebet præsidentens udenrigspolitik på de amerikanske tv-kanaler.

Normalt beholder tidligere CIA-chefer og andre ledere inden for efterretningstjenesterne i USA - i hvert fald i en periode - deres sikkerhedsgodkendelser, så de kan rådgive deres efterfølgere.

Men denne rettighed har Donald Trump altså nu frataget Brennan. 

Krig mod ytringsfriheden

Beslutningen er blevet mødt med massiv kritik i det politiske landskab i Washington og omegn. 

Torsdag udsendte 15 tidligere højtstående personer fra de amerikanske efterretningstjenester et fælles brev, hvori de kalder Donald Trumps beslutning "uovervejet og uden fortilfælde".

Blandt medunderskriverne på brevet er syv tidligere CIA-direktører, seks tidligere vicedirektører i CIA og to tidligere chefer for den nationale efterretningstjeneste i USA. 

Eksperter har ifølge nyhedsbureauet AP sagt, at det vil være en hidtil uhørt politisering af sikkerhedsgodkendelser, hvis man fratager tidligere efterretningchefer disse som svar på kritik. 

I det fælles brev kritiserer de 15 mænd da også i strenge toner præsident Trump og anklager ham for at "forsøge at kvæle ytringsfriheden".

Trump fortsætter opgør med modstanderne

Donald Trump viser dog ingen tegn på, at han har tænkt sig at stoppe sin kamp mod sine modstandere. 

Fredag sagde han, at han "meget hurtigt" også vil fratage Bruce Ohr, en ansat i justitsministeriet, dennes sikkerhedsgodkendelse. Bruce Ohrs kone arbejder for et firma, der har været med til at udarbejde en rapport, som undersøger Donald Trumps forbindelser til Rusland. 

Samtidig sagde den amerikanske præsident ifølge flere medier, at han overhovedet ikke har fortrudt, at han har frataget den tidligere CIA-direktør John Brennan sin sikkerhedsgodkendelse.