Udland

Krise kan forsinke nye danske kampfly i årevis

Fortsat tyrkisk-amerikansk handelskrig vil ramme de 27 F-35 kampfly, som Danmark har købt.

Hårdt tiltrængte nye kampfly leveret på et senere tidspunkt og dermed større udgifter til et dansk flyvevåben med udslidte F-16 fly.

Sådan kan følgevirkningerne af opgøret mellem USA og Tyrkiet se ud for Danmark, og det vil sætte dybe spor i det danske flyvevåben, vurderer en amerikansk ekspert. Det skriver Politiken.dk.

En stribe tyrkiske virksomheder er vigtige underleverandører til det gigantiske kampflyprojekt, og med præsident Trumps og Kongressens beslutning i sidste uge om at indføre sanktioner mod Tyrkiets forsvarsindustri er fremtiden for produktionen af blandt andet avancerede dele til de nye flys cockpit tvivlsom.

- Det vil formentlig tage flere år at erstatte dem, hvis Tyrkiet forlader projektet eller bliver smidt ud, siger seniorforsker Gary Schaub ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet til Politiken.

Han har siden 2012 fulgt udskiftningen af F-16, der endte med købet af 27 topmoderne amerikanske F-35 fly til en forventet samlet pris på 56 milliarder kroner over en 30-års levetidsperiode.

Schaub har tidligere arbejdet for en stribe forskningscentre i det amerikanske flyvevåben.

USA og Nato frygter russisk spionage mod F-35

Kongressen har med Donald Trumps godkendelse netop sat en stopper for den formelle overdragelse af de første to F-35 kampfly til Tyrkiet og lagt en stribe tyrkiske underleverandører på is.

Det gælder i en periode på 90 dage, hvor forsvarsministeriet, Pentagon, skal lave en rapport om risikoen ved overførsel af militær højteknologi til Nato-partneren Tyrkiet.

På overfladen handler striden om Tyrkiets fængsling af en amerikansk præst. Men Tyrkiets overraskende beslutning om at ville købe et russisk luftforsvarssystem er den vigtigste grund til krisen, vurderer Gary Schaub.

USA og Nato frygter russisk spionage mod blandt andet F-35, hvis russiske teknikere får adgang til tyrkiske flybaser.

- Hvis det eskalerer, skal der findes andre leverandører som erstatning for de tyrkiske. Det vil selvfølgelig ske, men det vil tage et par år, så leveringen af flyene vil blive forsinket, siger Gary Schaub til Politiken.