Udland

Kendt feminist anklaget for sexchikane mod mandlig studerende

Universitetet mener, at den kvindelige professor har chikaneret en mandlig studerende. Hun nægter sig skyldig.

I USA er #MeToo-debatten igen højaktuel. Ligesom så mange gange før er en velanset berømthed blevet anklaget for at udnytte sin magtposition til at chikanere og forgribe sig på en, som er yngre, mindre kendt og mindre indflydelsesrig.

Hun kyssede mig, kyssede mine hænder og min torso

Nimrod Reitman, studerende ved New York University

Men historien har et twist. Den anklagede er en 66-årig lesbisk professor i tysk og komparativ litteratur på New York University ved navn Avital Ronell. Hun hører til den akademiske verdens superstjerner, og hendes tanker har haft stor indflydelse indenfor det humanistiske felt – herunder feministisk teori. Og hun har fremtrædende venner inden for forskningsverdenen. Dem vender vi tilbage til.

Hun er anklaget for at have chikaneret, stalket og begået overgreb på en mandlig, homoseksuel studerende, den nu 34-årige Nimrod Reitman. New York University har efterforsket sagen og fundet hende skyldig i seksuel chikane, men konkluderet, at der manglede bevis for de øvrige anklager.

Anklagerne

Nimrod Reitman har fortalt til New York Times, at problemerne begyndte i 2012, allerede inden han startede på New York University, hvor han senere skulle have Avital Ronell som vejleder.

Vi beklager den skade, som denne retssag har påført hende, og forsøger i klare vendinger at redegøre for vores indsigelse imod en eventuel dom imod hende

Slavoj Žižek, Judith Butler m.fl. 

Ronell havde inviteret ham til at bo hos hende nogle dage i Paris. Her bad hun ham om at læse poesi højt for hende i hendes soveværelse, da hun skulle sove til middag. Så trak hun ham ned i sengen.

- Hun lagde mine hænder på sine bryster og pressede sine balder ind mod mit skridt, fortæller Reitman til New York Times.

- Hun kyssede mig, kyssede mine hænder og min torso, siger han til avisen.

Han siger også, at scenen gentog sig samme aften, og at han næste morgen sagde til hende, at han synes, det var upassende opførsel fra en vejleder. Alligevel fortsatte hendes tilnærmelser, hævder Reitman.

Da orkanen Sandy i oktober 2012 ramte New York dukkede Ronell op i hans lejlighed, fordi strømmen var gået i hendes. Her overbeviste hun ham trods hans modvilje om, at de skulle sove sammen i hans seng. Hver nat i næsten en uge kyssede hun ham og gramsede på ham, fortæller han ifølge New York Times.

Reitman siger også, at Ronell skrev og ringede til ham konstant – og New York Times har set flere af de emails, som hun har sendt ham. Her kalder hun ham blandt andet for ”min højst elskede”, ”min søde, nuttede skat”, "min forbløffende og smukke Nimrod" og ”min cock-er spaniel” (cock kan på engelsk bruges som ord for det mandlige kønsorgan, red).

Disse udvekslinger blev gentagne gange indbudt, besvaret og tilskyndet af ham

Avital Ronell

I juni 2012 efter turen til Paris skrev hun til ham, at hun havde ondt i halsen.

- Jeg vil prøve hårdt på ikke at kysse dig, indtil situationen med hin hals er sikkerhedsgodkendt. Det bliver ikke nemt at udskyde det, skrev hun ifølge New York Times.

Avisen skriver også, at Reitman spillede med på Ronells opførsel, fordi han var bange for sin professor, og fordi hun nægtede at samarbejde, når han ikke var med på legen.

Hendes svar

Under den interne undersøgelse på New York University, som New York Times har set dele af, har Ronell givet udtryk for, at hun ikke var klar over, at Reitman havde det så dårligt med hendes måde at omgås ham. Og at han desperat søgte hendes vedledning og opmærksomhed.

- Vores kommunikation – som Reitman nu påstår var sexchikane – var mellem to voksne, en homoseksuel mand og en queer kvinde, som begge er af israelsk afstamning, og som deler en forkærlighed for en blomstrende og overdreven måde at kommunikere på, som stammer fra vores fælles akademiske baggrund og opfattelser, skriver hun i en skriftlig udtalelse til New York Times.

- Disse udvekslinger blev gentagne gange indbudt, besvaret og tilskyndet af ham over en periode på tre år, fortsætter hun.

Hun afviser blankt, at der skulle have været nogen fysiske overgreb.

- Professor Ronell afviser fuldstændigt alle beskyldninger om seksuel kontakt, skriver hendes advokat, Mary Dorman, til den interne undersøgelse på universitetet.

Hun har desuden i løbet af undersøgelsen antydet, at Reitman måske var frustreret, fordi han ikke følte sig dygtig nok. 

- Hans største dilemma var, at han skrev usammenhængende og manglede et genkendeligt argument, sagde hun ifølge New York Times i januar som en del af universitetets undersøgelse. 

Opbakning fra akademiske verdensstjerner

Ronell er ikke alene om at afvise anklagerne. En lang række store navne inden for den akademiske verden bakker hende op i et brev til New York University – blandt dem er verdensnavne som filosoffen Slavoj Žižek og den feministiske tænker Judith Butler. Også en række andre feministiske teoretikere er blandt underskriverne.

I et udkast til brevet, som blev offentliggjort på en filosofiblog i juni, stiller de spørgsmålstegn ved Reitmans bevæggrunde for at anklage Ronell.

- Vi mener, at beskyldningerne imod hende ikke udgør egentlige beviser, men snarere underbygger det synspunkt, at et forsæt til at volde skade har igangsat og opretholdt dette juridiske mareridt, står der.

De mener også, at det er problematisk, at undersøgelsen overhovedet finder sted.

- Vi beklager den skade, som denne retssag har påført hende, og forsøger i klare vendinger at redegøre for vores indsigelse imod en eventuel dom imod hende.

Samtidig opfordrer de til, at Ronells gode renomme skal have indflydelse på, hvordan man behandler sagen mod hende.

- Vi bevidner professor Ronells anstand, skarpe vid og intellektuelle engagement og beder om, at hun får tilkendt den værdighed, som en person med hendes internationale omdømme og ry med rette fortjener.

Trods Ronells internationale ry, har New York University suspenderet hende i et år. Nimrod Reitman arbejder som gæstelektor på Harvard University.