Udland

Aretha Franklin er død: - Hun er en af de mest betydningsfulde

Aretha Franklin blev ofte omtalt som 'Dronningen af soul' og er blandt andet kendt for sine sange 'Respect' og 'I say a little prayer'.

Den amerikanske sangerinde Aretha Franklin er død. Hun blev 76 år gammel.

Sangerinden tilbragte den sidste tid i Detroit, hvor den nærmeste familie var samlet omkring hendes sygeleje. Det skrev hendes ven og indehaver af hjemmesiden Showbizz 411, Roger Friedman, for få dage siden.

Aretha Franklin har i længere tid kæmpet med helbredet, efter hun fik konstateret kræft tilbage i 2010.

En af de mest betydningsfulde

Gennem sin mangeårige karriere har hun blandt andet lavet hits som 'Respect' og 'I say a prayer' og blev ofte omtalt som 'Dronningen af soul'.

Og det er ikke uden grund, mener musikanmelder Niels Fez.

- Hun er en af de mest betydningsfulde sangerinder, vi nogensinde har haft indenfor pop- og rockplader. Ganske enkelt, fordi hun var så god, siger han.

Hun er for mange år siden overgået til at være tidsløs. Lige som The Beatles

Niels Fez, musikanmelder

Derfor er han heller ikke i tvivl om, at hendes musik vil leve videre.

- Hun er for mange år siden overgået til at være tidsløs. Lige som The Beatles, The Rolling Stones og Beethoven. Hun var vitterligt en af de helt store, siger Niels Fez.

Musikanmelderen refererer også til hende som en urkraft og en, som mange har prøvet at efterligne - uden held.

Aretha Franklin: Et ikon for utrolig mange mennesker.

Aflyste koncerter efter besked fra lægen

I marts aflyste sangerinden sine kommende koncerter efter en besked fra lægen om at slappe helt af i minimum et par måneder, skriver Independent. En af koncerterne skulle have markeret hendes 76-års fødselsdag.

I stedet blev Aretha Franklins sidste optræden under Elton Johns AIDS Foundation i New York i 2017.

Det var samme år, som hun udkom med albummet 'A Brand New Me' og kort efter annoncerede, at det ville blive det sidste fra hendes hånd.

- Jeg bliver nødt til at fortælle jer, at jeg går på pension i år. Jeg føler mig meget privilegeret og tilfreds, hvad angår, hvor min karriere begyndte, og hvor den er nu, sagde hun ifølge NME.

Soulsangerinden har da også haft en imponerende karriere, der spænder over næsten seks årtier, tæller 18 Grammyer og mere end 75 millioner solgte albums verden over.

Og i 1987 blev hun indviet i 'Rock and Roll Hall of Fame' som den første kvinde.

Udover sit musikalske talent blev hun også blevet hyldet for sit bidrag til debatten om afro-amerikaneres vilkår i USA.

Hård start på livet

På trods af stor succes med sin karriere, så har livet på hjemmefronten ikke altid været nemt. Moderen flyttede fra familien, da Aretha Franklin var seks år gammel og døde få år senere. Det skriver Washington Post.

Som 12-årig fik sangerinden sit første barn, og som 15-årig var hun mor til to. Tre år efter flyttede hun til New York uden børnene for at forfølge sin drøm om at om synge.

Aretha Franklin efterlod sig ved sin død fire sønner.