Udland

- Hvor er Sverige på vej hen? spørger vidne til bilafbrændinger

Bilafbrændinger betyder noget for de svenske vælgere.

RETTELSE (klokken 16:07): I en tidligere udgave af artiklen skrev vi, at der ikke blev spurgt ind til bilafbrændingerne i tirsdagens partilederrunde i Sverige. Det var en fejl. Den fejl og nogle upræcise formuleringer er nu blevet rettet. 

- Hvor er Sverige på vej hen? spørger en nærmest grådkvalt Bernt Backstrom.

Den ældre herre fra Göteborg er en af de mange, der mandag aften var vidne til det, som svensk politi kalder en koordineret aktion med afbrænding af biler.

Op mod 150 biler blev natten til tirsdag brændt af og smadret i det sydvestlige Sverige, herunder Göteborg.

I en pressemeddelelse oplyser det svenske politi, at det mener, at de mange afbrændinger kan være koordineret på de sociale medier, men hvem der præcis står bag, og hvad motivet er, vides endnu ikke.

Politiet har dog anholdt tre unge mænd på henholdvis 16, 19 og 21 år. Den 19-årige blev anholdt ved grænsen til Tyrkiet. Flere andre mistænkte er desuden identificeret.

Kolliderer med svensk valgkamp

Svaret på Bernt Backstroms spørgsmål er ikke entydigt, for hvad skal der egentlig ske i Sverige?

Herunder kan du se et overblik over mandagens brande:

Afbrændingen af de mange biler rammer ned lige midt i den svenske valgkamp. Den 9. september skal svenskerne stemme om, hvem der skal regere landet, og bilafbrændingerne kommer sandsynligvis til at få betydning, selvom emnet ikke fylder meget i de svenske medier.

- Hvis man læser Sveriges aviser på internettet, skal man scrolle virkeligt langt ned på siderne, før man støder på noget, der omhandler det, der er sket i Sverige de sidste par dage, siger Ole Vestergaard.

Vindere og tabere

Selvom medierne ifølge Ole Vestergaard omtaler bilafbrændingerne langt nede på siderne, så har ødelæggelserne af biler haft betydning i valgkampen. For nogle af vælgerne har det en stor betydning. 

- De bliver skubbet lige i armene på partier som Sverigedemokraterne og Moderaterne, som vil skærpe lov og orden, siger Ole Vestergaard.

På Facebook har fortaler for lov og orden - Moderaternes leder, Ulf Kristersson - da også ytret sine tanker om bilafbrændingerne.

- Det er ikke ”protester”, det er sabotage. I praksis har Sverige tolereret det for længe. Nu er det simpelthen nødt til at få en ende, skrev han i et opslag.

Löfven: Hvad fanden har I gang i?

- En, der næppe vil få stemmer med fra det her, er statsminister Stefan Löfven, fordi han foretrækker at tale om alt muligt andet end lov og orden, lyder det fra Ole Vestergaard.

Den nuværende statsminister er da også træt af situationen. Faktisk er han "gal", fortalte han tirsdag i den svenske radioavis Ekot.

På spørgsmålet om, hvad han ville sige til gerningsmændene, hvis de lyttede med, svarede han prompte:

- Hvad fanden har I gang i?

Ekstra ressourcer sat ind

Natten til onsdag måtte blev yderligere fire køretøjer ødelagt i det sydsvenske, og politiet har nu indsat ekstra mandskab i et forsøg på at lægge en dæmper på ødelæggelserne, skriver Aftonbladet.