Udland

Overfald på homoseksuelle skaber overskrifter - overboer lå på lur og bankede par med ratlås

Det, der startede som chikane, endte i en hadforbrydelse foran parrets hjem.

Mens Copenhagen Pride-ugen er skudt i gang i herhjemme med fokus på LGBT+-miljøet og hyldest til mangfoldigheden, så står det anderledes til i Belgien. 

Her har et voldsomt overfald på et homoseksuelt par skabt overskrifter og debat - ikke mindst i italienske medier, fordi den ene af de to ofre er en landsmand.

- De spyttede os i ansigtet

46-årige Mauro Padovani og 59-årige Tom Freeman blev mandag den 6. august overfaldet med en ratlås af et par naboer.

TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, har tirsdag morgen talt med Mauro Padovani, som fortæller, at han stadig er dybt chokeret over overfaldet.

Han forklarer, at det var parrets overboer, som lå på lur mellem to parkerede biler og pludselig gik til angreb på dem.

- De spyttede os i ansigtet. De fornærmede os. Og så begyndte de at slå os med en ratlås. På hovedet, på ryggen og på benene. Overalt. Og alt sammen, fordi vi er homoseksuelle. Jeg elsker Belgien. Vi er gift her. Men nu føler jeg mig ikke sikker mere, siger Mauro Padovani til den italienske avis Corriere Della Sera.

Han er bladtegner, født og opvokset i den italienske kystby Lavagna, men for fem år siden flyttede Mauro Padovani til Belgien for at være sammen med sin kæreste gennem 12 år, den 59-årige belgisk-amerikaner Tom Freeman.

Parret fandt et hjem i byen Gent. Her blev de, ifølge Mauro Padovani venligt modtaget af deres naboer. Med undtagelse af ét ungt par, en bulgarsk mand og en kroatisk kvinde, der ifølge Mauro Padovani lod ham og hans partner vide, at "vi hader homoer". 

Blodige og forslåede

De verbale udfald fortsatte den efterfølgende tid. Ifølge Mauro Padovani råbte parret ad ham og hans partner, hver gang de så dem.

Engang kastede de en mursten efter det homoseksuelle par. En anden gang fik Tom Freeman en lussing.

- Vi henvendte os flere gange til politiet. Men de hørte aldrig på os, siger Mauro Padovani. 

Den 6. august var Tom Freemans fødselsdag og det ville parret fejre i byen med nogle venner. 

- Vi var lige kommet ind i bilen, da vores naboer nærmede sig og spyttede på ruden. Min mand forsøgte at berolige ham. Og som svar slog han ham i ansigtet. Jeg greb fat i ratlåsen. Men han tog den og begyndte at slå os med den, fortæller Mauro Padovani.

Fucking svanse

Til Eva Ravnbøl forklarer han, at han trådte ind foran sin mand for at beskytte ham, fordi han var bange for, at han ellers ville blive slået til plukfisk. Derfor fik Padovani også tildelt flere slag fra både ratlåsen, manden og kvinden. Alligevel endte Tom Freeman med at brække to ribben.

Efter overfaldet løb overboerne fra stedet med afskedssalutten "Fucking faggots" (Fucking svanse red.) og efterlod parret blodige og forslåede på jorden.

Denne gang fik de både politiets og lokalsamfundets opmærksomhed. Og det til trods for, at Mauro Padovani i første omgang ikke kunne ringe efter en ambulance, fordi hans telefon var smurt så meget ind i blod fra et åbent sår i hans hoved, at han ikke kunne ringe.

200 gik på gaden

Efterfølgende gik over 200 mennesker på gaden i solidaritet med parret. Den bulgarske mand er nu fængslet i sagen, mens han kroatiske kone er placeret på et hotel med parrets barn.

Ifølge Mauro Padovani risikerer overboerne op til ét års fængsel for voldsepisoden. Dertil risikerer de yderligere ét års fængsel for hadforbrydelser, hvilket kan være en skærpende omstændighed i Belgien.

Også den italienske ambassade i Belgien er involveret i sagen og det retslige efterspil, oplyser Mauro Padovani til TV 2.

Dagen efter overfaldet delte Mauro Padovani billederne af sig selv og hans forslåede partner på Facebook. 

Til Eva Ravnbøl uddyber han, at han valgte at lægge billederne på Facebook, ikke for at for at blande sig i en større politisk debat, men for at vise at hadefulde angreb fortsat finder sted.

Børn af homoseksuelle starter livet med et handicap

Overfaldet på den italienske statsborger rammer lige ned i en heftig samfundsdebat i Italien, som blandt andet er foranlediget af en udtalelse fra landets nye vicepremierminister og indenrigsminister, Matteo Salvini fra Lega Nord.

- Han har blandt andet sagt, at hvis man er barn af forældre af samme køn, så starter man livet med et handicap. Mauro Padovanis historie fylder rigtig meget i Italien, fordi mange mener, at den nye regerings retorik over for minoritetsgrupper kan føre til en mere fremmedfjendsk adfærd i befolkningen. Det er et stort tema i den italienske offentlighed - både i pressen og blandt almindelige mennesker, forklarer Eva Ravnbøl.

Det kommer også til udtryk i forbindelse med angrebet i Belgien. Flere italienere skriver på de sociale medier, at det nok er Salvinis skyld - på trods af, at angrebet har fundet sted i et andet land og er begået af udlændinge. 

Traditionalister - ikke homofober

I følge TV 2's korrespondent i Italien frygter mange ligefrem, at den barske tone i den politiske debat i landet ligefrem kan føre til, at hadforbrydelser, som angrebet på Padovani og Freeman, kan finde sted i Italien.

- Hadforbrydelser finder også sted i Italien, men slet ikke på det her niveau. For selvom mange italienere er katolikker, der værner om kernefamilien og ikke forstår homoseksualitet, så er den almindelige italiener ikke homofob, men blot traditionalist. Derfor har det vakt meget forargelse, vrede og fortvivlelse, at dette kan ske, understreger Eva Ravnbøl.

Som at slå et barn

På trods af blodet, slagene og ydmygelsen, er det ikke det, der gør mest ondt, siger Mauro Padovani:

- For et år siden blev min mand syg. Han har Alzheimers. Jeg så ham på jorden i tårer. At slå en mand som ham, er som at slå et barn.