Udland

Efter dansk opstandelse: Nu præciserer amerikansk tv-vært sin kritik af Danmark

Trish Regan er kommet i modvind efter sine udtalelser om forholdene i Danmark.

Den amerikanske tv-vært Trish Regan reagerer på kritikken, efter hun i et tv-program på Fox Business Network sammenlignede forholdene i Danmark med Venezuela og beskrev begge lande som socialistiske stater i forfald.

I en mail til TV 2 skriver Trish Regan:

- Jeg vil gerne præcisere min pointe fra min udtalelse i sidste uge om socialisme. For at udtrykke mig klart antydede jeg aldrig, at forholdene i Danmark på nogen måde lignede den nuværende tragedie i Venezuela.

I indslaget sagde Trish Regan, at alle danskere reelt arbejder for staten, når topskatten var 56 procent i 2015. I 2013 var det ifølge studieværten kun i tre kommuner, at over halvdelen af befolkningen arbejdede.

Trish Regan sagde videre, at danskerne ikke har noget incitament til at arbejde eller færdiggøre deres studier - og alle unge går med en drøm om at åbne en cupcake-café.

Her præciserer værten sin udtalelse om Danmark. Video: Carina Buus

Fælles front mod tv-vært

Det skabte røre blandt politikere og diplomater, da hun kom med sine udtalelser.

De faldt mildt sagt ikke i god jord hos finansminister Kristian Jensen (V).

- Undskyld mit direkte sprogbrug, men hun skal simpelthen ikke pisse på Danmark. Jeg vil ikke finde mig i, at noget så nederdrægtig forkert bliver fortalt, sagde Kristian Jensen i et interview med Ritzau.

Kristian Jensen og Anders Krab-Johansen er uenige om, hvorvidt den amerikanske tv-vært Trish Regan har ret i sin kritik af Danmark. Video: Agnete Madelaine Kirck Wismer

Indslaget fik ham også til tasterne på Twitter for at invitere Trish Regan til Danmark, så hun kunne blive "konfronteret" med fakta.

- Så danskere vil ikke arbejde? Danmark ligger 11 pladser højere oppe end USA ifølge OECD! Vi arbejder meget mere end amerikanerne, og samtidig er vi udnævnt som en af verdens bedste til at balancere arbejde og fritid. Du skulle tage at besøge Danmark, hvis du tør blive udfordret af fakta @trish_regan, skrev ministeren.

Også Danmarks ambassadør i USA reagerede på den amerikanske tv-værts udtalelser.

- Kære Trish Regan. Vi har lavet en hurtig research på Danmarks globale placeringer. Det er brugbar kontekst til din historie om tilstanden i mit hjemland. Besøg Danmark selv (vi hjælper dig hjertens gerne), selvom du måske vil finde manglen på cupcake-bagerier skuffende, lød det blandt andet fra Lars Gert Lose.

Gifford langer ud efter Fox

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, fandt indslaget fra Fox Business morsomt, da han på Twitter blev spurgt ind til, hvad han mente om det hele.

- Jeg har aldrig været enig i noget, som Trish Regan eller stort set nogen som helst andre fra Fox News har sagt, nogensinde, svarede han og tilføjede:

- Men enhver sætning, der begynder med "Danmark, ligesom i Venezuela...", er i særdeleshed komisk.

- Noget er råddent i Danmark

Fox Business Network er USA's mest sete erhvervskanal. Indslaget, der blev set omkring en million gange på Facebook på under et døgn, starter med dækbilleder af optøjer i Venezuela.

- Ingen mad, ingen job, vold, røverier. Det er, hvordan socialisme ser ud i Venezuela. Venezuelanere sulter. Når demokrater taler om socialisme, så siger de: "Vi taler ikke om Venezuela. Vi taler om Danmark".

- Men noget er råddent i Danmark. For de gratis ting i Danmark er ikke gratis, siger Trish Regan i det oprindelige indslag.

Fox Business Network har tirsdag aften lagt Trish Regans præcisering af udsagnet ud i en videooptagelse på stationens hjemmeside.