Udland

Dansk ambassadør sender direkte besked til tv-vært: Kom dog selv til Danmark

Danmark er ikke på sammenbruddets rand, og det indtryk skal amerikanske virksomheder ikke få efter fejlagtigt tv-indslag, mener den danske ambassadør.

Der er intet som øjensynlig forkert omtale af Danmark i udlandet, som kan få danskerne op af stolene.

Således har både den danske finansminister Kristian Jensen (V) og den fremtrædende mediechef Anders Krab-Johansen både kritiseret og rost den amerikanske tv-vært Trish Regan, efter hun på den største finanskanal i USA, Fox Business, blandt andet har sammenlignet Danmark med Venezuela og sagt, at "alle danskere arbejder for staten".

Nu melder den danske ambassadør til USA, Lars Gert Lose, sig ligeledes under fanerne. På Twitter skriver han således direkte til den amerikanske tv-vært for at rette hendes, som han siger til TV 2, markante fejl om Danmark.

- Kære Trish Regan. Vi har lavet en hurtig research på Danmarks globale placeringer. Det er brugbar kontekst til din historie om tilstanden i mit hjemland. Besøg Danmark selv (vi hjælper dig hjertens gerne), selvom du måske vil finde manglen på cupcake-bagerier skuffende, lyder det fra ambassadøren.

Flere danskere i arbejde end amerikanere

Vedhæftet Lars Gert Loses tweet er et billede med en oversigt over, hvordan det går Danmark inden for flere forskellige områder: Økonomi, forretning, innovation, uddannelse og work life-balance, for at nævne et par. Samme liste har den danske ambassade i USA lagt på sin hjemmeside under overskriften "Facts about Denmark".

- Arbejder folk ikke i Danmark, lyder den spørgende overskrift på et af punkterne, hvortil svaret lyder:

- Det gør vi! Blandt de arbejdsduelige i befolkningen er der faktisk flere indbyggere i Danmark, der arbejder, end der er i USA.

Ifølge beskæftigelsestal fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, arbejder 75 procent af arbejdsstyrken i Danmark, mens tallet i USA ligger på 70,6 procent.

Til TV 2 uddyber ambassadøren sit tweet. Han mener, det er vigtigt at reagere, når et af de største medier i USA laver et portræt af Danmark fyldt med fejl.

- En af de ting, vi laver på ambassaden, er at prøve at tiltrække så mange amerikanske investeringer til Danmark som muligt, og så er det vigtigt, at folk ved, vi ikke er et halvkommunistisk land på sammenbruddets rand, men vi er et af de mest virksomhedsvenlige lande i verden - også ifølge amerikanske undersøgelser, siger Lars Gert Lose.

- Vi har trods alt også en veluddannet arbejdsstyrke, som godt gider at arbejde og ikke lave cupcakes hele livet.

Men du bliver jo ofte mødt med, at danskerne betaler en - efter amerikansk standard - stor del af lønnen i skat. Vi betaler for, at unge uddanner sig, og det gør de i længere tid end i USA. Set fra et amerikansk perspektiv er det vel bare dét, som Fox News overdriver?

- Jeg synes, hun går en tak længere. Havde det bare været en diskussion om skatteprocenter og bilafgifter, så havde det været fint nok med mig, men at sammenligne os med Venezuela og sige, at der ikke er nogen, der gider at arbejde i Danmark, og bare sige, vi vil studere og lave cupcakes, det er at tage den for langt, siger den danske ambassadør.

Amerikansk tv-vært i angreb: - Der er noget råddent i Danmark. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Minister: Kritik er helt på månen

Også den danske finansminister, Kristian Jensen (V), har været efter Trish Regan på Twitter. Mandag aften uddybede han sin kritik til TV 2.

Selvom han kan give Trish Regan ret i, at skatten i Danmark er for høj, er det altså kun så langt, enigheden rækker.

- Hendes påstande er fuldstændig på månen. Det er jo helt latterligt, at hun påstår, at ingen danskere gider arbejde, at vi allesammen er meget forgældede, og at ingen unge gider færdiggøre deres uddannelse. Hvis man bare tager de tre store påstande, er det forkert, forkert og forkert endnu engang, lød det fra Kristian Jensen.

Hele humlen ved denne diskussion ligger ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, i, at mange amerikanere ganske enkelt ikke forstår den danske samfundsmodel:

- De forstår ikke, at vi accepterer en marginalskat på over 50 procent. De forstår ikke, at man rent faktisk får noget for de skattekroner, man indbetaler – og det er fordi, det amerikanske skattesystem fungerer på en helt anden måde. Der forsikrer man sig mod sygdom og betaler for at få en god uddannelse, og til gengæld betaler man ikke så meget i skat. Det er simpelthen to forskellige samfundsmodeller, der kolliderer her, siger han.

Trish Regans indslag er set omkring en million gange på Facebook på under et døgn.