Bil brager gennem barriere ved det britiske parlament - efterforskes nu som terror

Tre forbipasserende er kommet til skade og kørt på hospitalet.

En 29-årig mand fra Storbritannien er tirsdag morgen blevet anholdt og ført væk i håndjern, efter han klokken 7.37 lokal tid kørte en sølvgrå Ford Fiesta ind i sikkerhedsbarrieren ved det britiske parlament i London. 

I en pressemeddelelse skriver Metropolitan Police, at de efterforsker sagen som terror, og at politiets anti-terrorenhed står i front for denne efterforskning. Dette uddyber chefen for anti-terrorenheden, Neil Basu, på et pressemøde over middag dansk tid: 

- Da det ser ud til at være en bevidst handling, og med metoden og stedet taget i betragtning efterforsker vi det som en terrorhandling, forklarer han. 

Politiet mangler dog endnu et motiv for gerningsmandens handling.

På sin vej ramte den 29-årige flere cyklister og fodgængere, hvoraf tre af dem kom til skade. To af de sårede blev behandlet på stedet, og den ene er alvorligt kvæstet - dog uden for livsfare. De to andre kom ikke slemt til skade.

Kampklædte betjente på stedet

Adskillige ambulancer og bevæbnet politi ankom straks efter hændelsen til stedet. Her omringede de kampklædte betjente manden, der var alene i bilen, hvorefter de anholdt ham. Han blev kort efter eskorteret til en politistation i den sydlige del af London.

Den mistænkte, der er britisk statsborger, men er født i udlandet, havde forud for hændelsen kørt rundt i området nær Westminster fra klokken 6 tirsdag morgen til klokken 7.37, hvor han begyndte angrebet.

Ifølge Neil Basu er der ikke umiddelbart yderligere fare på færde i London, men at det naturligvis er politiets topprioritet at sikre ro og orden. Derfor gør han borgerne i London opmærksomme på, at der i de kommende timer vil være langt flere betjente på gaden end normalt - både bevæbnede og ikke bevæbnede.

Området omkring Parliament Square vil desuden være afspærret på ubestemt tid, mens politiet efterforsker sagen. Ligeledes er ind- og udgange til Westminster-togstation blevet lukket, lyder det fra Neil Basu, der også opfordrer til, at man tager kontakt, hvis man ved noget om sagen eller ligger inde med billeder fra hændelsen.

To ejendomme i Birmingham og en i Nottingham er også tirsdag aften ved at blive undersøgt af politiet, oplyser nyhedsbureauet AP.

Truslen for terror er fortsat 'alvorlig'

Theresa May, Storbritanniens premierminister, har på et krisemøde kaldt hændelsen for "chokerende".

På mødet vurderede deltagerne den nuværende terrortrussel i England.

På nuværende tidspunkt er truslen ’alvorlig’, hvilket er den anden højeste form for trussel. Opjusteres truslen til det højeste niveau, vil det betyde, at det vurderes, at et terrorangreb er nært forestående.

- Terrortruslen mod Storbritannien forbliver alvorlig, Jeg opfordrer befolkningen til at være årvågen, lød det fra Theresa May mandag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere PET-chef: - Det dummeste sted at lave et terrorangreb

At hændelsen tidligere mandag 'ligner' et terrorangreb og bliver efterforsket som et, er ikke ens betydende med, at der rent faktisk er tale om et terrorangreb, fortæller tidligere operativ chef for PET Frank Jensen til TV 2.

- Der er langt fra, at man mistænker, at noget er terror, til at man fastslår, at noget er terror. Der mangler nogle ting i forbindelse med mandens mentale mentalitet, fastslår han og uddyber, at det kan tænkes, at der er tale om en psykisk ustabil person. 

Det er det dummeste sted at lave et terrorangreb, for der er virkelig meget politi omkring parlamentet

Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET

Ligeledes understreger han, at politiet lige nu har en masse detaljer, de skal have på plads. Eksempelvis skal de have klarlagt omstændighederne omkring bilen. Hvor er den fra, hvilken rute kørte den op til kollisionen, og har der siddet andre i bilen forinden. 

Frank Jensen trøster sig desuden ved, at skaderne ikke er værre, end de er.

- Det er det dummeste sted at lave et terrorangreb, for der er virkelig meget politi omkring parlamentet, og der er mange forhindringer (barrikader og bomme, red.) på vejen. Så hvis man gør det dér, er det, fordi man vil lave et statement.

Lignende hændelse sidste år

Det er ikke første gang, at det massivt trafikerede område omkring det britiske parlament er offer for torpederende køretøjer.

Sidste år i marts pløjede den 52-årige Khalid Masood flere fodgængere ned på Westminster Brigde, inden han kolliderede med en barriere og stak af til fods. Her nåede han at stikke en betjent ned foran parlamentet, før politiet skød og dræbte ham.

I alt mistede fem personer livet på Westminster Bridge, mens over 50 blev såret.

Siden marts 2017 har den britiske sikkerhedstjeneste ligeledes forhindret 13 angreb planlagt af militante islamister.

I samme periode har myndighederne afsporet fire angreb planlagt af højreradikale grupper.