Udland

Minister og mediechef uenige efter amerikansk tv-værts angreb på Danmark

Trish Regans påstande er fuldstændig på månen, mener minister, mens mediechef ser sandheder i kritikken.

Finansminister Kristian Jensen (V) går til modangreb på den amerikanske tv-vært Trish Regan, der har sammenlignet Danmark med Venezuela i sit program 'Trish Regan Intel' på Fox News Business.

I programmet siger hun blandt andet, at danskerne hverken vil arbejde eller færdiggøre deres studier, og at alle danskere arbejder for staten.

Men det passer ikke, skriver ministeren på Twitter.

- Så danskere vil ikke arbejde? Danmark ligger 11 pladser højere oppe end USA ifølge OECD! Vi arbejder meget mere end amerikanerne, og samtidig er vi udnævnt som en af verdens bedste til at balancere arbejde og fritid. Du skulle tage at besøge Danmark, hvis du tør blive udfordret af fakta @trish_regan, skriver ministeren.

Også koncernchef for Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, har reageret på Trish Reagans kritik af Danmark. Normalt er han, med egne ord, enig med Kristian Jensen i det meste - men ikke denne gang:

- Amerikansk tv-kanal sammenligner Danmark med Venezuela. Nu svarer finansminister Kristian Jensen på kritikken. Trish Regan har desværre næsten ret i sin analyse, skriver Anders Krab-Johansen, der har boet i USA ad to omgange, på Twitter.

Mandag aften mødtes de to mænd så i en debat på TV 2 News, hvor Anders Krab-Johansen forklarede, hvorfor han ikke deler finansministerens opfattelse af indslaget.

- Det er forfriskende, at en amerikaner forsøger at fortælle amerikanerne - med amerikanske briller - hvordan det ser ud i Danmark. Hvis man ser på Danmark med amerikanske briller, er vi meget hårdt beskattet, arbejder meget lidt og læser meget længe og har en række ting i vores samfund, som burde få enhver amerikaner til at løbe skrigende væk, siger han.

Forkert, forkert og forkert

Kristian Jensen enig med Trish Regan i, at skatten i Danmark er for høj. Men det er altså kun så langt, enigheden rækker.

- Hendes påstande er fuldstændig på månen. Det er jo helt latterligt, at hun påstår ingen danskere gider arbejde, at vi allesammen er meget forgældede, og at ingen unge gider færdiggøre deres uddannelse. Hvis man bare tager de tre store påstande, er det forkert, forkert og forkert endnu engang, siger Kristian Jensen til TV 2.

- Hun må synes lige det, hun vil, hun må bare ikke fordreje fakta. Det er det, jeg reagerer på, for hendes fakta er pivfalske - og det synes jeg egentlig, at Anders Krab-Johansen skal lade være med at kalde for en analyse. Der er intet af det, hun siger om Danmark, der faktuelt er rigtigt. Danmark er ikke det socialistiske mareridt, hun fortæller om.

Trish Regan siger i programmet, at selvom danskerne er i stor gæld, er der ingen af dem, der vil arbejde. Hun henviser til, at tal fra 2013 viser, at det kun er i 3 ud af 98 kommuner, at mere end 50 procent af befolkningen arbejder.

Ifølge Danmarks Statistik var beskæftigelsesprocenten i 2013 på lige under 67 procent for danskere mellem 16 og 64 år.

Det ligner et sted, man ikke vil være

Berlingske Medias koncernchef påpeger, at hun har ret i fakta om marginalskatten på 56 procent, den høje SU og momsprocenten på 25 procent. Men han anerkender, at man kan sætte spørgsmålstegn ved, om hun fremstiller Danmark på den rigtige måde.

- Jeg kan ikke lade være med at grine, for det synes jeg jo ikke, at hun gør. Men set udefra, så ligner det jo et sted, man ikke har lyst til at være.

- Det er meget sjovt at høre en, der giver den gas og siger "det kan godt være, at mange ting fungerer i Danmark, men man leverer over halvdelen af sin indtægt til staten. Det er nok ikke noget, I har lyst til, kære amerikanere", siger han.

Og det er netop det, der er humlen ved det her, forklarer Jesper Steinmetz, der har været TV 2s USA-korrespondent siden 2010. Det handler om, at mange amerikanere ganske enkelt ikke forstår den danske samfundsmodel:

- De forstår ikke, at vi accepterer en marginalskat på over 50 procent. De forstår ikke, at man rent faktisk får noget for de skattekroner, man indbetaler – og det er fordi, det amerikanske skattesystem fungerer på en helt anden måde. Der forsikrer man sig mod sygdom og betaler for at få en god uddannelse, og til gengæld betaler man ikke så meget i skat. Det er simpelthen to forskellige samfundsmodeller, der kolliderer her, siger han.

Trish Regans indslag er set omkring en million gange på Facebook på under et døgn.