Udland

Højreradikal markering drukner i moddemonstration og regn

Blot en person blev anholdt, da der blev demonstreret ved Det Hvide Hus på årsdagen for Charlottesville-uroligheder.

Lige meget hvilket budskab højrefløjsaktivisten Jason Kessler ellers havde håbet at komme ud med, da han søndag havde varslet det højreradikale "Unite the Right 2"-optog, blev han overdøvet.

Overdøvet af omkring 2000 moddemonstranter, der i den grønne park på Lafayette Square foran Det Hvide Hus i Washington D.C. var mødt op for at vise deres modstand mod Kessler og hans højrenationale tanker.

Jason Kessler, der også var en af arrangørerne bag sidste års "Unite the Right"-demonstration i Charlottesville, hvor den 32-årige kvinde Heather Heyer mistede livet og 19 andre blev såret, formåede selv kun at samle 30 andre demonstranter i den amerikanske hovedstad.

Han havde varslet, at mellem 100 og 400 højreradikale ville møde op. Alligevel følte han, at demonstrationen, som blev afholdt på årsdagen for urolighederne i Charlottesville i delstaten Virginia, var en succes, fordi den forløb så roligt.

- Alle fik mulighed for at sige deres mening, og jeg synes, at det var en stor forbedring i forhold til Charlottesville. Sådan bør det også være i fremtiden. Det var vigtigere end noget andet, sagde han, da demonstrationerne efter to timer afsluttede på grund af regn.

Moddemonstranter til kamp mod nazisme

Undervejs holdt politiet de to demonstrationer adskilt, mens parterne i hver deres ende af Lafayette Park holdt deres taler. Selvom demonstrationerne overordnet forløb roligt, måtte betjente gribe til pebersprayen et par gange for at holde de mest ophidsede demonstranter på afstand.

Blandt søndagens moddemonstranter var Dan Haught, en 54-årig computerprogrammør fra Washington D.C:

- Vi ville gerne sende et signal til verden om, at vi er klart i overtal, sagde han ved moddemonstrationen, der var hans første af slagsen.

Flere demonstranter som TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, mødte, talte om, at de nu igen måtte gå til kamp mod nazismen.

- I 2018 må vi stadig kæmpe mod nazister i Amerika. Det er absurd. Amerikanerne kæmpede mod nazisterne under Anden Verdenskrig. Nu vil idioten i Det Hvide Hus skabe gnidninger igen, fortalte Sonia Evans.

Lyn-analyse

Der var også en politisk undertone under demonstrationen, for mange moddemonstanter er drevet af et politisk had til landets præsident Donald Trump. Det drive og engagement er klart noget, de prøver at holde i kog frem mod midtvejsvalget i november, hvor de håber, at engagement, vrede og chok kan give Demokraterne et bedre valg end partiet fik for to år siden.

Trump fordømmer racisme

Præsident Donald Trump markerede selv årsdagen for urolighederne i Charlottesville ved at tage skarp afstand fra racisme på Twitter:

- Optøjerne i Charlottesville for et år siden resulterede i meningsløs død og splittelse. Vi må samle os som nation. Jeg fordømmer alle former for racisme og voldshandlinger, fred til ALLE amerikanere, skrev præsidenten.

Ved en pressekonference søndag aften lokal tid oplyste politichef Peter Newsham, at én person var anholdt i forbindelse med demonstrationen.

Den 44-årige mand havde brugt peberspray mod en moddemonstrant og havde desuden en slangebøsse med sten og store stykker glas med i sin rygsæk, skriver Fox News.

Mor til afdød: Vi har et raceproblem

Samme dag som demonstrationerne i Washington D.C. samledes en gruppe mennesker i Charlottesville for at mindes Heather Heyer, der omkom, da en højreradikal nationalist kørte ind i den moddemonstration, der opstod under sidste års "Unite the Right".

Demonstrationer og moddemonstrationer udviklede sig lørdag voldeligt i Charlottesville, Virginia. En blev dræbt og mange kvæstet, da en bil kørte ind i menneskemængden. Video: Thomas Stærmose Hansen

Blandt de fremmødte i Charlottesville var Heather Heyers mor, Susan Bro, der opfordrede folk til at gøre noget ved raceproblematikken i USA.

- Vi har et kæmpe raceproblem i vores by og vores land.

- Verdens mistede besindelsen, da Heather mistede sit liv, og det er ikke retfærdigt, fordi så mange andre mødre mister deres børn hver dag, og det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Jeg vil ikke have, at andre mødre skal gå igennem dette, sagde Susan Bro ifølge CNN.