Udland

Hundredvis markerer årsdag for Charlottesville - I aften går modstanderne på gaden

Lørdag gik flere hundrede mennesker på gaden i Charlottesville for at markere sidste års voldsomme sammenstød.

Hundredvis af studerende og aktivister fra venstrefløjen gik lørdag på gaden i Charlottesville, Virginia, for at markere årsdagen søndag for sidste års voldsomme sammenstød i byen.

Politiet, der var mødt talstærkt op, bar hjelme med visir og skjolde. Det fik de fremmødte til at råbe af betjentene.

- Hvorfor har I oprørsudstyr på? Der er ikke noget oprør her, lød det fra aktivisterne.

Og stemningen er anspændt i USA på grund af forhistorien fra sidste år, hvor en ung kvinde blev dræbt under urolighederne. Det fortæller USA analytiker Mirco Reimer-Elster til TV 2.

- De meget yderligtgående højrenationalistbevægelser har ikke meget opbakning i det politiske miljø. Men der er opstået stor tvivl om, hvor præsident Trump står, fordi præsidenten har en meget relativistisk tilgang til begivenhederne i Charlottesville sidste år. Der gik lang tid før, han var ude og tage afstand fra de meget voldelige demonstrationer, siger han.

Se de voldsomme sammenstød i Charlottesville

Pløjede bil ind i demonstranter

Urolighederne i Charlottesville sidste år eskalerede, da en stor gruppe nynazister med hagekorsflag og højrenationale stødte sammen med moddemonstranter.

Nynazisterne marcherede i samlet flok gennem området ved universitet i Virginia, mens de sang antisemitiske slagsange og gik til angreb på moddemonstranter.

Den 32-årige kvinde Heather Heyer blev dræbt, og 19 personer såret, da en ung højreekstremist pløjede sin bil ind i demonstranterne.

- Politi og KKK går hånd i hånd

Flere har siden kritiseret politiet for ikke at gribe hurtigt nok ind, da overfaldene på moddemonstranterne begyndte.

Lørdag råbte flere af demonstranterne "Cops and Klan go hand in hand" (på dansk "politi og Ku Klux Klan går hånd i hånd", red.), mens de gik ned ad gaderne.

Trump: Der er gode folk på begge sider

Flere gange har præsident Trump udtrykt sig tvetydigt om hadgrupper. Han er blandt andet blevet stærkt kritiseret for at sige, at "der var gode folk på begge sider" i Charlottesville. 

- En del amerikanere følte, at han burde have taget klarere afstand. Men hvis vi ser på, hvad præsident Trump har sagt i optakten til demostrationen i aften, så har hans budskab igen været meget i samme rille. At han generelt tager afstand fra racisme, og at det gælder for alle, siger Mirco Reimer-Elster, der forklarer, at det især er demokraterne og venstrefløjen i USA, som råber højt.

I forbindelse med årsdagen har præsidenten udsendt en ny udtalelse - på sit yndlingsmedie Twitter.

- Urolighederne i Charlottesville for et år siden, resulterede i meningsløs død og splittelse. Vi må finde sammen som nation. Jeg fordømmer alle former for racisme og voldelige handlinger. Fred til ALLE amerikanere!

Højrenationale er en loyal vælgerbase

Der er flere bud på, hvorfor præsident Trump til stadighed ikke leverer den klare afstandstagen, som mange efterspørger.

- I valgkampen var det tydeligt, at en del af de højrenationalistiske og neonazistiske grupper følte sig meget tiltrukket af kandidaten Trump og hans ageren. Det store mysterium har altid været, hvorfor Trump ikke har undsagt dem. Den kyniske udlægning er selvfølgelig, at han mobiliserede en del vælgere, som først hjalp ham ved primærvalget og derefter hjalp ham med at vinde præsidentvalget, som han jo vandt meget knebent, lyder vurderingen fra Mirco Reimer-Elster.

-  Han er ikke interesseret i at distancere sig 100 procent fra de her mennesker, fordi de også er en meget loyal del af hans vælgerbase.

Politiet oplyser, at lørdagens begivenheder forløb roligt, og at ingen er blevet anholdt i forbindelse med markeringen. 

Men dermed er efterdønningerne efter Charlottesville ikke veloverstået. Søndag - på selve årsdagen for kulminationen af demonstrationerne - dagen hvor Heather Heyer mistede livet, finder endnu en demonstration sted. Denne gang med de højreekstreme nationalister, som var modparten til lørdagens demonstranter.

Højreekstreme nationalister afholder ny demonstration

Det var blandt andet en gruppe højreekstreme nationalister, der kalder sig "Unite by Right", som stod bag sidste års demonstration i Charlottesville. 

Gruppen har bebudet, at den har arrangeret en ny demonstration på selve årsdagen søndag.

Denne gang foran Det Hvide Hus i Washington.

Også ved denne demonstration vil myndighederne skærpe beredskabet. Det betyder blandt andet, at Nationalgarden kan sættes ind, hvis demonstrationerne udvikler sig voldeligt.

Frygter det udvikler sig

Black Lives Matter – og amerikanske socialister har varslet en moddemonstration søndag, fortæller Mirco Reimer-Elster.

Derfor lurer frygten for, at Charlottesville vil gentage sig. Og det på trods af, at neonazisterne, som vil demonstrere, ikke er særligt talstærke. 

- De regner med, at der kommer 400 mennesker. Til gengæld kommer der til at være en meget massiv moddemonstration. Frygten er, at det udvikler sig. Det er noget, der mildes talt forfærder mange amerikanere, siger USA-analytikeren.