Udland

Aviser gør klar til en koordineret indsats mod Trump

Amerikanske medier tager nu i samlet flok til genmæle efter præsidentens seneste angreb på pressen.

En af de ting, som har præget USA's præsident, Donald Trumps, regeringstid, er hans dårlige forhold til pressen.  

"Fake News" er efterhånden blevet et standardbegreb, som Donald Trump ikke tøver med at flette ind i sine taler, hver gang muligheden byder sig. 

Præsidenten mener, at han er blevet behandlet uretfærdigt af den amerikanske presse, og det er flere gange kommet til udtryk. Blandt andet da en CNN-reporter blev udelukket fra et pressemøde i Det Hvide Hus, og da præsidenten tidligere opfordrede til et boykot af selv samme tv-station. 

Det dårlige forhold til pressen blev skåret ud i pap, da præsident Trump sidste år brød med traditionen og meldte afbud til den årlige White House Correspondent's Association Dinner (foreningen af journalister i Det Hvide Hus årlige middag, red.). 

Og selvom mange amerikanske medier ikke har lagt fingrene imellem i deres dækning af præsidentens handlinger, mener flere af dem, at det nu er tid til at vise fælles front mod landets leder. 

Derfor har avisen Boston Globe taget initiativ til en koordineret indsats mod præsidenten, skriver avisen selv.

- Vi er ikke folkets fjende

Avisen opfordrer alle amerikanske mediers chefredaktører til at bruge avisernes leder den 16. august til at tage afstand fra den "beskidte krig mod den frie presse", som Boston Globe selv udtrykker det. 

- Vi er ikke folkets fjende, siger den ansvarshavende chefredaktør for Boston Globe Marjorie Pritchard i en udtalelse med henvisning til, at præsidenten tidligere har beskyldt medierne for netop at være det.

I løbet af fredagen har omkring 70 medier tilsluttet sig idéen, fortæller initiativtagerne. Antallet dækker over alt fra de største dagblade i landets store byer, herunder Houston Chronicle, Minneapolis Star Tribune, Miami Herald og Denver Post, til mindre ugentlige udgivelser med ned til 4000 abonnenter. 

Dertil kommer, at flere store pressesammenslutninger støtter op om initiativet og opfordrer deres medlemmer til at følge trop på tværs af politik og partiskel. 

- Vores ordvalg vil være forskellige. Men i det mindste kan vi alle være enige om, at sådanne angreb er bekymrende, lyder det fra pressesammenslutningerne. 

Ulækre nyheder

Det var tilsyneladende præsident Trumps seneste udtalelser om pressen, som i sidste uge fik bægeret til at flyde over. 

Under et politisk stævne i Wilkes-Barre, Pennsylvania, den 2. august, kaldte præsidenten medierne "falske, falske, ulækre nyheder".

- Hvad skete der dog med en frie presse? Hvad skete der dog med ærlig journalistik?, spurgte præsidenten retorisk under sin tale, mens han pegede på de fremmødte journalister, der dækkede mødet. 

- De rapporterer ikke. De opfinder bare historier, fortsatte Donald Trump med at konstatere.

Boston Globe håber, at "krigen på ord" mod præsidenten vil gøre indtryk på den amerikanske befolkning. 

- Jeg håber, det vil få læserne til at indse, at et angreb på ytringsfriheden er uacceptabelt. Vi er en fri og uafhængig presse, det er en af de mest ufravigelige principper, som er slået fast i forfatningen, siger Marjorie Pritchard.