Dette parti skaber uro hos vores naboer - men det har aldrig været mere populært

Herhjemme giver Dansk Folkeparti sin fulde opbakning til det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna forud for det svenske valg.

Sverigedemokraterna.

Hvis du har den mindste interesse i svensk politik, er du allerede bekendt med det indvandrerkritiske parti. Hvis ikke, så bliver du det uden tvivl efter det kommende Riksdagsvalg i Sverige den 9. september.

Sverigedemokraterna og dets leder Jimmie Åkesson står nemlig til et kanonvalg i målingerne, men partiets succes er med til at splitte den svenske befolkning. 

Lørdag eftermiddag vil Jimmie Åkesson indtage scenen til partiets sommerstævne i kystbyen Sölveborg i svenske Blekinge, og det lokale politi ruster sig derfor til potentielle demonstrationer mod Sverigedemokraternas indvandrerkritiske linje.

Trods dele af den svenske befolknings stormombruste forhold til partiet, støtter Dansk Folkeparti herhjemme op om Sverigedemokraternas linje.

- DF er deres venner, ligesom de er vores venner. Jeg ønsker dem alt muligt held og lykke ved valget, siger næstformanden for Dansk Folkeparti, Søren Espersen.

Ryddet op i baglandet

I Sverige har det nuværende regeringsparti, Socialdemokraterna, gennem flere år kritiseret Sverigedemokraterna for at være racistisk.

- Sverigedemokraterna er i sine rødder et nazistisk parti, har statsminister Stefan Löfven blandt andet sagt på direkte tv under en politisk debat.

Søren Espersen (DF) mener, at de voldsomt radikale medlemmer af partiet er væk i dag.

- Når man oplever den slags modbydeligheder, så bliver de forvist, og sådan skal det være, når man oplever den slags i sit bagland, og jeg har stor respekt for deres leder Jimmie Åkesson for netop at rydde op i det, der givetvis har været af ubehageligheder.

Blandt de nyeste målinger står partiet til at få omkring 19 procent af stemmerne, mens de traditionelle, store partier bløder vælgere.

- Det er klart, at de andre partier er desperate, for de kan godt se, i hvilken retning det her bærer hen ved valget i september. Sverigedemokraterna står til måske at blive Sveriges største parti, så nu kommer alle de modbydelige beskyldninger, som vi ved Gud også har haft igennem årene, lyder det fra Søren Espersen.

Sverigedemokraternas politiske leder, Kimmie Åkesson, holder sin tale ved partiets sommerstævne klokken 15. Flere medlemmer fra Dansk Folkeparti deltager ved stævnet.