Udland

Mens præsidenten angribes med droner og afføring, er borgere blevet prostituterede

Flere millioner indbyggere er flygtet fra Venezuela, hvor galoperende inflation og mangel på basale varer har sendt olienationen på afgrundens rand.

Præsidentfruen får et chok.

Cilia Flores krummer sig sammen og rækker med højre hånd ud efter sin sidemand, mens hun forskrækket tager sig til halsen.

Øjnene søger mod himlen, hvorfra der sekunder inden er lydt et gevaldigt brag.

Foran hende, centralt på scenen, kigger hendes mand, præsident Nicolás Maduro, også op mod himlen. Han tager fat i mikrofonstativet med venstre hånd, mens han spejder rådvildt mod epicentret for eksplosionen.

Der opstår et øjebliks panik – og så klipper kameraet væk.

I stedet viser billederne de hundredvis af soldater, der søndag er samlet til militærparade i Venezuelas hovedstad, Caracas, hvor deres øverstbefalende var ved at holde tale.

Efter kort tid viser billederne, at de mange soldater flygter fra paradepladsen.

Andre tv-billeder viser senere, at en række sikkerhedsfolk efter braget flokkes om præsidenten og holder sorte skjold op foran ham.

Ifølge myndighederne var der tale om et attentatforsøg, hvor droner pakket med eksplosiver havde kurs mod præsidenten, der dog slap uden skader.

Seks ”terrorister” er blevet anholdt, mens myndighederne og militæret lige nu efterforsker, hvad der skete under præsidentens tale.

Men hvor grelt står det egentlig til, når et lands præsident bliver angrebet med bombedroner, og 5000 personer hver dag forlader deres hjemland, fordi de ikke længere kan forsørge sig selv og deres familier?

Olienation i opløsning

Det formodede droneangreb på præsidenten understreger den økonomiske og sociale dødsspiral, Venezuela har været i de seneste år.

OPEC-nationen, der engang var Latinamerikas rigeste land målt per indbygger, oplever lige nu den værste økonomiske krise nogensinde.

Det sker, på trods af at landet blandt andet råder over verdens største oliereserver.

Det er hårde tider, siger Mery Peña fra Caracas. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Venezuelas økonomi har i årtier været dybt afhængig af olien, og derfor blev landet ramt af en alvorlig recession, da priserne på det sorte guld faldt til halv pris i 2014.

Det har efterladt store dele af de 31 millioner indbyggere i landet uden tilstrækkelig mad, medicin og andre basale varer.

De fleste steder står hylderne tomme i dagligvareforretningerne, og i desperation har grupper af borgere i perioder næsten dagligt plyndret supermarkeder rundt omkring i landet.

Vi er hjælpeløse. Alt sammen på grund af krisen

Luz

1,8 millioner mennesker har ifølge Washington Post forladt deres hjemland de seneste to år, og alene i 2018 forudser FN, at yderligere to millioner vil forlade Venezuela.

Landets præsident, Nicolás Maduro, skyder skylden for landets problemer på den ”økonomiske krig” – ført af lokale modstandere og USA.

Det socialistiske paradis

Det har ikke altid stået grelt til i Venezuela.

Den farverige præsident Hugo Chávez gjorde i sin tid som regeringsleder fra 1999-2013 Venezuela til det socialistiske eventyr i Sydamerika.

Han nationaliserede landets energisektor og tog kontrol med det store olieselskab. Og da prisen på olie samtidig steg i et væk i mere end et årti, var der åbent i den offentlige gavebod.

I lange live-sendinger i weekenderne uddelte den joviale præsident gaver til befolkningen, inviterede berømte gæster og dansede sågar til musik.

Det gjorde Hugo Chávez umådeligt populær, og selvom han efterlod landet i en skrøbelig økonomisk situation, da han døde af kræft, sørgede store dele af befolkningen over deres leders bortgang.

Manden, der blev udset til at overtage præsidentembedet fra folkehelten, var Nicolás Maduro.

Men han fik en meget hård start på sin tid som præsident.

Selvforstærkende negativ spiral

Året efter Hugo Chávez’ død faldt oliepriserne drastisk. På under et år blev prisen på en tønde olie halveret, og for et land, der havde levet højt på det fossile brændstof, var der pludselig krise.

Landets nye præsident forsøgte at videreføre flere af sin forgængers politiske initiativer, men uden oliepengene fik det bare krisen til at accelerere.

Det var dog først i 2016, krisen blev så udtalt, at det internationale samfund for alvor begyndte at tage notits af problemerne i det skrantende land.

TV 2 og en lang række internationale medier kunne fortælle, hvordan desperate unge kvinder stod i kø for at lade sig sterilisere.

På udvalgte ’steriliseringsdage’ organiseret af landets regering stod kvinderne i kø for at sikre sig, at de ikke fik flere børn, de ikke kunne brødføde.

Få måneder senere kom det frem, at nogle af de hårdest ramte ofre for den synkende økonomiske skude i Venezuela var indbyggernes kæledyr.

Billeder af udmagrede hunde, der blev afleveret på skyndsomt oprettede internater eller slet og ret blev efterladt på gaden, gik verden rundt og skabte ramaskrig og fornyet opmærksomhed om den trængte situation i landet.

På det tidspunkt var inflationen i Venezuela ude af kontrol, og ifølge en lang række internationale medier gik nogle butiksejere over til at veje stakke af pengesedler i stedet for at tælle dem.

Skuespiller optog sin sidste stund

Forholdene i Venezuela blev i 2017 så dårlige, at flere hundredetusinde indbyggere gik på gaderne for at udtrykke deres vrede og frustrationer.

Et af de tydeligste billeder på indbyggernes frustration var de midler, de brugte til at protestere med.

Under demonstrationerne introducerede de protesterende indbyggere et nyt og, ja, klamt våben i kampen mod regeringsstyrkerne – ’Poopootov Cocktails’.

Bygget på ideen om molotovcocktails, brugte demonstranter store slynger til at kaste beholdere med menneskeafføring mod hæren, der forsøgte at kontrollere optøjerne.  

Protesterne varede i flere måneder, og mindste 47 personer mistede livet under optøjer.

Og så trådte den meget fotogene tidligere politimand, filmskuespiller, helikopterpilot og hundetræner Oscar Perez ind på den internationale scene som Venezuelas nye flamboyante rebel-leder.

I juni 2017 blev han verdenskendt, da han midt i de omfattende protester mod præsident Maduro kaprede en politihelikopter og fløj ind over centrum af Caracas.

Fra helikopteren, der var udsmykket med et oprørsslogan, affyrede han skud mod Indenrigsministeriet og kastede granater mod Højesteret.

Ingen kom til skade ved angrebet, men det gjorde Oscar Perez beundret af oppositionstilhængere og til Venezuelas måske mest eftersøgte mand.

Han dukkede op flere gange det næste halve år, hvor han gav interviews til pressen og sammen med tilhængere overfaldt en af Nationalgardens kontrolposter, bagbandt mandskabet og stjal alle deres våben.

Den populære rebel blev først og fremmest kendt for at være særdeles aktiv på de sociale medier, hvor han iscenesatte sig selv som politikaptajn, helikopterpilot, skarpskytte, frømand, hundetræner og børneven. Men først og fremmest var han glødende modstander af den siddende præsident.

Det var også på de sociale medier, hans sidste ord til verden blev offentliggjort.

En af de sidste beskeder fra Oscar Perez: 'Vi får ikke lov at overgive os'

I januar 2018 blev han dræbt af landets regeringsstyrker sammen med seks af sine tilhængere i en beboelsesejendom i udkanten af hovedstaden Caracas.

Kort før sin død sendte Oscar Perez en video ud på sociale medier, hvor han med blodet løbende ned ad ansigtet fortalte, at han havde forsøgt at overgive sig. I videoen sagde han, at Nationalgarden ikke ville tage imod hans overgivelse, men kun ønskede at slå ham ihjel.

Genvalg og store protester

På trods af store demonstrationer og sanktioner fra EU blev Nicolás Maduro i maj måned genvalgt.

Siden har der været protester og sammenstød mellem demonstranter og regeringsstyrker.

Og så er vi tilbage ved det formodede drone-angreb mod præsident Maduro og den situation, landet står i lige nu.

Manglen på basale livsnødvendigheder og galoperende inflation får ifølge Washington Post omkring 5.000 mennesker til at forlade landet hver eneste dag.

47 personer er dræbt i demonstrationer i Venezuela. Video: Reuters

For få uger siden udtalte Den Internationale Valutafond (IMF), at Venezuela i løbet af 2018 kunne nå op på en inflation på 1.000.000 procent.

Ifølge The Guardian sammenligner IMF proportionerne i den økonomiske krise i Venezuela med Tysklands økonomi efter Første Verdenskrig.

Men omkringliggende lande som Brasilien, Chile, Panama, Colombia og Trinidad har de seneste år strammet lovgivningerne, så mange, der flygter fra Venezuela, ikke har andet valg end at arbejde og opholde sig illegalt i landene.

Derfor tager mange venezuelanere, der bestred gode og ofte velbetalte job i hjemlandet, ifølge Washington Post nu hyre som pedeller, rengøringsdamer og prostituerede.

Mange af dem, der søger væk, ender med at blive udnyttet.

Èn af dem er 21-årige Luz, som Washington Post har mødt.

Den enlige mor til tre kom til Trinidad i maj måned, efter et af hendes tre børn var død, fordi myndighederne ikke kunne skaffe mere medicin til at behandle en infektion.

Vi kiggede på hinanden og græd. Jeg sagde ’søster, vær stærk, du har en datter’. Det blev jeg ved med at gentage

Luz

Hun og to af hendes veninder blev kontaktet af en mand, der hævdede at være fra en kristen gruppe, der tilbød venezuelanere hjælp til at flytte ud af landet. Tilbuddet lød næsten for godt til at være sandt.

- Men jeg sagde til mig selv, at jeg ville tage af sted alligevel. Jeg vil ikke gå glip at chancen for at give mine børn bedre forhold, bare fordi jeg tvivlede, siger Luz til Washington Post.

Men da de kvinder kom frem, blev de ifølge Luz taget til et hus, hvor de over fem uger blev tæsket og voldtaget gentagne gange af en gruppe mænd, mens de blev filmet.

Luz fortæller, at hun på et tidspunkt sammen med en veninde blev bundet og voldtaget.

- Vi kiggede på hinanden og græd. Jeg sagde ’søster, vær stærk, du har en datter’. Det blev jeg ved med at gentage.

Luz og hendes veninder slap væk fra huset og er nu i beskyttelse hos en katolsk velgørenhedsorganisation. Hendes sag er ifølge Washington Post nu under behandling hos FN, der forklarer, at de ikke udtaler sig om verserende sager.

Tilbage sidder den unge kvinde nu med modløshed.

- Vi er hjælpeløse. Alt sammen på grund af krisen, siger hun til Washington Post.