Trump indrømmer, at sønnen mødte russer for at få informationer om Clinton

16x9
Donald Trump Jr.'s møde med en russisk advokat under valgkampen i 2016 skaber igen overskrifter. Foto: Mike Segar / Ritzau Scanpix

Mødet mellem Trump Jr. og den russiske advokat har fyldt meget i medierne.

Selvom Donald Trump lige nu holder ferie fra Det Hvide Hus i New Jersey, betyder det ikke, at han også gør det fra Twitter. Søndag morgen skød han i en serie tweets – som så ofte før - med skarpt efter nyhedsmedierne.

Det sidste tweet kom som en reaktion på en artikel fra CNN, der på baggrund af anonyme kilder konkluderer, at Trump er bange for, at hans søn, Donald Trump Jr., vil blive trukket ind i den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse om russisk indblanding i det amerikanske valg.

Og her kom den amerikanske præsident med en udmelding, der trækker overskrifter i de internationale medier:

- Det er fake news og pure opspind, at jeg er bekymret om det møde, min vidunderlige søn, Donald, havde i Trump Tower. Det var et møde om at få informationer om en modkandidat, helt lovligt, og det bliver gjort i politik hele tiden – og det førte ingen vegne. Jeg vidste intet om det!, tweetede præsidenten.

Med det bekræfter Trump for første gang definitivt, at mødet, Donald Trump Jr. havde med en russisk Kreml-repræsentant i 2016, havde til hensigt at skaffe informationer om sin fars modstander i præsidentvalgkampen.

Løj om mødets indhold

Det omdiskuterede møde mellem Trump Jr. og den russiske advokat, Natalia Veselnitskaya, har fyldt meget i medierne, siden New York Times sidste år afslørede, at det havde fundet sted. Mødet foregik i Trump Tower i 2016, to uger efter Donald Trump havde sikret sig titlen som republikanernes præsidentkandidat.

Den russiske advokat, Natalia Veselnitskaya, nægter selv at have forbindelse til Kreml.
Den russiske advokat, Natalia Veselnitskaya, nægter selv at have forbindelse til Kreml. Foto: Yury Martyanov / Scanpix Denmark

Kort efter afsløringen udtalte Trump Jr. til samme medie, at mødet handlede om adoption af russiske børn til USA – et populært program blandt amerikanere, som den russiske regering havde afsluttet - og ikke om den forestående valgkampagne.

Men dagen efter kunne New York Times fortælle, at Trump Jr., ifølge det amerikanske medies kilder tæt på præsidenten, var blevet lovet skadelig information om Hillary Clinton, hvorfor mødet blev arrangeret.

Det fik Trump Jr. til at krybe til korset og offentliggøre en mail-korrespondance med russiske kilder, der bekræftede sort på hvidt, at han sagde ja til et møde med en russisk advokat, der angiveligt havde smuds på Hillary Clinton.

Efterfølgende har det været en lang kamp på ord mellem advokater og talspersoner, og mødet i Trump Tower er blevet centralt i Robert Muellers efterforskning.

Juridisk stridspunkt

I USA er det ulovligt at modtage hjælp fra en udenlandsk person eller regering under en valgkamp, og Demokraterne har længe kaldt mødet et bevis for et bevis for aftalt spil mellem Trump og Rusland.

De anklager skyder Trump i gårsdagens tweet ned. Præsidenten og hans søn har længe fastholdt, at de ikke modtog nogen skadelige informationer om Hillary Clinton.

Juridiske eksperter hævder dog ifølge New York Times, at Trump Jr. blot ved at sidde til mødet har brudt loven. 

Men en af præsidentens advokater Jay Sekulow mener ikke, det er klart, hvilken lov der er brudt.

- Spørgsmålet er: Hvordan kan det være ulovligt? Hvilken lov, bekendtgørelse, regel eller bestemmelse er blevet overtrådt? Der er ingen, der har peget på en, sagde advokaten til det amerikanske medie ABC News søndag.

En skam, at en stor del af medierne nægter at rapportere om løgnene og korruptionen, som har med uærlige heksejagt at gøre

Præsident Donald Trump på Twitter

Uærlig heksejagt

Ikke desto mindre skaber Trumps tweet endnu engang tvivl om mødet, og om det er et bevis på aftalt spil og dermed ulovligt.

Det skulle Robert Muellers igangværende efterforskning gerne kunne give et svar på.

Men han har svært ved at få den vigtigste kilde i tale, efter præsidentens advokater har sagt, at Trump ikke er forpligtet til at tale med Mueller.

Det fik i maj den særlige anklager til at true med at stævne præsidenten.

I mellemtiden har Trump travlt med at sværte efterforskningen - som han kalder en heksejagt - til. Det gjorde han igen et andet af søndagens tweets:

- En skam, at en stor del af medierne nægter at rapportere om løgnene og korruptionen, som har med den uærlige heksejagt at gøre – men det er derfor, vi kalder dem FAKE NEWS.