Udland

Nordkorea blæser på sanktioner og forbud, viser FN-rapport

USA's udenrigsminister siger, at der er et stykke vej til nedrustning på den koreanske halvø.

Der blev brugt gloser som "fantastisk" og "historisk", da præsident Donald Trump og diktator Kim Jong-un midt i juni mødtes i Singapore.

Men en ny, hemmelig rapport fra FN kaster nu sprækker ind i mødets omdrejningspunkt, som var nedrustningen af atomarsenalet på den koreanske halvø.

Rapporten konkluderer nemlig, at diktaturet i Nordkorea ikke har stoppet styrets atomprogram. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som har set den hemmelige rapport, der er udarbejdet af uafhængige eksperter over seks måneder. 

Blæser på sanktioner

Derudover konstateres det, at styret blæser på FN-sanktionerne mod landet ved blandt andet at handle ulovlig med forskellige former for brændsel, og at landet også fortsætter et militært samarbejde med den syriske regering.

Det fremgår også, at Nordkorea har gjort forsøg på at bevæbne houthierne i den verserende krig i Yemen. 

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har endnu ikke kommenteret FN-rapporten. Men fredag sagde han ifølge New York Times, at det er tydeligt, at Nordkorea endnu ikke lever op til de amerikanske krav om atomnedrustning:

- Formand Kim forpligtede sig til atomnedrustning. Vi kan se, at der stadig er et stykke vej, før vi når frem til et endeligt resultat med dem. 

Sideløbende har USA introduceret nye sanktioner mod en russisk bank, som beskyldes for lidt for tætte bånd til det nordkoreanske styre.

Mistanke om nye missiler

Rusland beskyldes også i en afsløring i Wall Street Journal for at ansætte flere tusinde nordkoreanske arbejdere, som i givet fald også vil være et brud på FN-sanktioner. Brug af de nordkoreanske medarbejdere sammenlignes af USA's udenrigsministerium med en form for slavehandel, hvor arbejderne knokler mellem 16 til 20 timer om dagen og får lønnen konfiskeret af den nordkoreanske regering. 

I en tale kommenterer Mike Pompeo på FN-rapporter, der fortæller, at Rusland samarbejder med med nordkoreanske firmaer.

I sidste uge kom det også frem, at den amerikanske efterretningstjeneste havde konkret mistanke om ny produktion af missiler ved et nordkoreansk missilanlæg.

Her var der tale om et missilanlæg i byen Sanum-dong, hvor diktaturet tidligere har produceret såkaldte interkontinentale ballistiske missiler. Det vil sige et langtrækkende missil, der kan nå USA's fastland.

Allerede ni dage efter topmødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un den 12. juni blev der desuden rapporteret om opførelse af nye bygninger ved Nordkoreas eneste kendte atomreaktor.

Satellitbillede fra missilanlæg i Sanum-dong. Nye billeder skulle afsløre fornyet aktivitet på anlægget. Video: Mie Leonora Heiberg

Ved tidligere lejligheder har udenrigsminister Pompeo også sagt, at Nordkorea fortsat har produceret brændstof til atombomber.

Præsident Donald Trump har endnu ikke kommenteret den lækkede rapport fra FN.