Udland

Berlin vil bekæmpe gadeludere med træspåner og kompost

Brugte kondomer, tis og fækalier i opgangene. Beboerne i det centrale Berlin er trætte af de mange gadeprostituerede og deres efterladenskaber.

Derfor sætter myndigheder nu økologiske toiletskure ind i kampen mod prostitutionen.

De er der, straks man drejer om hjørnet fra Potsdamer Strasse og ind i Kurfürstenstrasse. Sparsomt klædt på næsten uanset årstiden, i tætsiddende tights eller superkorte shorts i trafiksikre lyserøde eller grønne nuancer. På afstand kunne de ligne et hold teenagepiger, som har forvildet sig væk fra en fjern badestrand, men et nærmere kig afslører, at det ikke er tilfældigt, de tripper op og ned langs gaden, som fører fra den mere lurvede Potsdamer Strasse op mod det mere mondæne Berlin omkring Wittenbergplatz og varehuset KaDeWe.

For her er der livlig trafik døgnet rundt, og den kvindelige bemanding på Kurfürstenstrasse formår både at holde et vågent øje med sine iPhones og de forbipasserende biler, og skulle de få øje på en mandsperson, så bliver smilet kælent, og nogle gange også ledsaget af råb med utvetydige tilbud: ”You want sex?”.

Sex er, hvad det handler om på Berlins kendteste og travleste ludergade, og sådan har det været lige siden 1920'erne. Men nu har bydelens grønne borgmester Stephan von Dassel besluttet sig for at rydde op. Det skal være slut med, at de prostituerede forretter deres nødtørft og betjener deres kunder i i trappeopgange og bag buske i området, så nu har kommunen investeret i to såkaldte ”toiletbokse”, som skal stilles op i kvarteret.

Toiletterne er økologiske, selvfølgelig, og med deres rå træbrædder ligner de noget, der kunne stamme fra en kolonihave. Kurfürstenstrasse er et kvarter, der er ved at forandre sig, og tolerancen over for gadens kvinder er ikke længere, hvad den har været.

Prostitution og penthouse

To verdener støder sammen i Kurfürstenstrasse, og intet sted er det tydeligere end ved pladsen foran Apostel-kirken.

På den ene side af gaden møder man de østeuropæiske kvinder med affarvet hår og tigerstriber, der tilbyder sex for 20 euro. På den modsatte side af gaden lokker et luksusbyggeri færdigt med altaner og grønne planter langs fortovskanten. Mens sexarbejderne på gaden må overnatte i parker, på herberger eller bo til fremleje hos pensionister i kvarteret, så er der fuld gang i byggeriet af endnu en luksuskarré med penthouselejligheder til 10 millioner kroner.

Det anslås, at omkring 100 kvinder har deres faste gang på Kurfürstenstrasses skarpe hjørne, de fleste stammer fra Ungarn, Rumænien eller Bulgarien, mange er romaer.

Kurfürstenstrasse er en gade, hvor nøden går på høje hæle, mens de nyrige kører Mercedes. Prostitutionen har været med til at holde lejeniveauet og huspriserne nede, men det er kun et spørgsmål om tid, vurderer Jens Noack, forretningsfører for Lagrande Immobilien Gmbh, som står bag projektet ”Schönegarten Berlin” med 180 lejligheder til 45.000 kroner kvadratmeteren. Har han da selv ingen bekymringer, hvad angår de prostituerede nede på gaden, blev han spurgt af Morgenposts Martin Nejezchleba?

- Det skal nok ordne sig, lyder svaret fra ejendomsinvestoren.

Kurfürstenstrasse ligger kun et kvarters gang fra Potsdamer Platz, fra KaDeWe, fra Tiergarten. Det er et kvarter, som kun venter på at blive ”gentrificeret”, tilbage er bare lige problemet med de gadeprostituerede.

Kurfürstenstrasse er som sagt en gade, hvor nøden går på høje hæle, men hvor længe?

De lovlige ludere

Det var den rød-grønne regering, som i 2002 gjorde prostitution til et lovligt erhverv med den begrundelse, at det ville forbedre de prostitueredes status, give dem mulighed for at få sygesikring og pension og gøre det nemmere at bekæmpe tvangsprostitution. 

I Berlin har foreløbig 2100 kvinder ladet sig registrere som prostituerede, mens 160 bordeller foreløbig er blevet godkendt. Politiet regner dog med, at der findes tre gange så mange.

Forslag om sexbokse og forbudszoner

Det er allerede et års tid siden, borgmester Stephan von Dassel erklærede gadeprostitutionen krig, da han sagde: 

- Jeg mener, det vil være en god ide at forbyde gadeprostitution i den indre by. Vi kan ikke bare nøjes med at kigge væk, det skylder vi beboerne.

En udtalelse, som vakte opsigt. En grøn borgmester, der går ind for forbudszoner? Von Dassel forklarede selv, at det er vigtigt at tænke utraditionelt, der må ikke være noget ”tankeforbud”, og det løfte har han selv forsøgt at leve op til.

Først med et forslag om at indrette zoner omkring skoler og ungdomsinstitutioner, hvor det skulle være forbudt for prostituerede at opholde sig. Det var der stor opbakning til blandt beboerne i kvarteret, men ikke i von Dassels egen borgerforsamling.

Så et forslag om at indrette særlige ”forrettelsesbokse”, som det så smukt hedder på bureaukrat-tysk, altså containere, hvor de prostituerede kunne betjene deres kunder. Den slags findes i andre tyske byer, men endnu ikke i Berlin.

Dernæst et forslag om, at de prostituerede skulle kunne benytte sig af kundetoiletterne i et nærliggende plejehjem og møbelforretning og lade kommunen betale for rengøringen.

Tankeforbud eller ej, så har ingen af delene kunnet lade sig gøre. Så efter at have debatteret sagen i knap et års tid, besluttede kommunalrådet sig for toiletløsningen som et foreløbigt kompromis.

Men også her stødte borgmester von Dassel på modstand, fortæller han i Berliner Morgenpost: 

- Jeg troede, jeg bare kunne ringe, og så tre dage efter ville der stå færdige ”Dixi-toiletter”. Men nej. Firmaet, hvis navn er blevet synonym med festivaltoiletter i Tyskland, ønskede ikke at have noget med prostituerede at gøre.

Så derfor endte det med den dyrere, grønnere løsning.

Træspånerne er første skridt

Indtil videre er opstillingen af de nye midlertidige toiletter kun et ”eksperiment med åben udgang”, som borgmester Stephan von Dassel har forklaret. På længere sigt er det tanken, at der skal opstilles mere permanente indretninger, men indtil videre er det træskurene fra firmaet Ecotoiletten i Berlin, der skal være med til at sørge for mere ordnede forhold. Firmaet reklamerer med, at toiletterne ikke bruger vand eller kemi, men træspåner for at omdanne efterladenskaberne til kompost. Og, vigtigst af alt, de lugter ikke, påstår firmaet!

- Det er et første skridt henimod at forbedre renligheden og den hygiejniske situation for de prostituerede, forklarer Johannes Schneider, der er finanspolitisk ordfører for partiet De Grønne. Nu vil myndighederne holde øje med, om toiletterne bliver brugt til formålet, eller om det i stedet er narkomaner, der benytter sig af de nye faciliteter.

Johannes Schneider understreger over for TV 2, at toiletterne ikke er nogen erstatning for de omstridte ”forrettelsesbokse”, men tænkt som et første skridt til at forbedre kvindernes hygiejniske situation og gøre noget ved tilsmudsningen af det offentlige rum:

- Det er ikke tanken, at toiletterne skal bruges til seksuelle ydelser. Da vi i første omgang vil bruge mobile toiletter, så kan vi bruge dem til at samle erfaringer og i givet fald foretage justeringer.

Johannes Schneider tilføjer, at hvis nogen vælger at bruge de nye toiletter til sex eller til at tage stoffer, så er det i første omgang ikke noget, man kan gøre noget ved. Og i forvejen så foregår det jo overalt, hvor det kan lade sig gøre i Kurfürstenstrasse. Bag buske, i opgange og baggårde og i biler.

For Kurfürstenstrasse er en gade, hvor nøden går på høje hæle og i pink lillepigeshorts, men spørgsmålet er, hvor længe?