Udland

BLOG: Våbenhvile og ophævelse af boykot mellem Israel og Gaza-striben

Ifølge flere mellemøstlige medier er der tale om andet og mere end blot endnu et kort ophold i krigshandlingerne. Denne gang skulle der, hvis man kan tro på de forskellige udlægninger, i første runde være tale om en våbenhvile og israelske lempelser af sanktionerne imod Gaza.

Hele den palæstinensiske Hamas-gruppes ledelse, som Israel anser for at være terrorister, befinder sig i øjeblikket i Gaza-striben. Det er første gang nogensinde, hele Hamas-ledelsen er samlet, skriver Hamas’ website Safa. Både de lokale ledere og ledelsen udefra.

Mange af dem står højt på Israels ”hitliste” – listen over topterrorister, som de israelske myndigheder meget gerne vil slippe af med. Men ifølge flere forskellige kilder har Hamas via FN fået den israelske regerings forsikringer om, at Israel ikke vil forsøge at ramme dem.

En lille gruppe højtstående Hamasfolk vendte sent torsdag aften tilbage til Gaza-striben fra et kort besøg i den egyptiske hovedstad Kairo. Ifølge den libanesiske avis Al Akhbar har de – med egypterne og FN som mellemmænd – forhandlet en våbenhvile på plads med Israel.

Aftalen skal ifølge forlydenderne også føre til en forbedring af forholdene for almindelige palæstinensere i Gaza-striben.

En fremtrædende Hamas-kilde citeres i den israelske avis Yediot Ahronot for, at aftalen også vil indbefatte en udveksling af fanger. Den vil angiveligt betyde, at to israelere, som holdes fanget af Hamas i Gaza-striben, vil blive frigivet til gengæld for løsladelsen af et antal Hamas-fanger fra israelske fængsler.

Dette vil dog først finde sted som en af de sidste elementer under aftalens gennemførelse.

Mere end blot en våbenhvile

Ifølge flere mellemøstlige medier er der tale om andet og mere end blot endnu et kort ophold i krigshandlingerne. Denne gang skulle der, hvis man kan tro på de forskellige udlægninger, i første runde være tale om en våbenhvile og israelske lempelser af sanktionerne imod Gaza.

Dernæst skal der åbnes op for et FN-ledet genopbygnings- og udviklingsprogram, som skal forsøge at afværge en humanitær katastrofe i Gaza-striben og forbedre levestandarden for den almindelige befolkning.

Efter snart et halvt år med næsten faste ugentlige palæstinensiske protestdemonstrationer langs grænsehegnet mellem Gaza-striben og Israel, som ofte har ført til voldelige konfrontationer og talrige dræbte palæstinensere, vil disse sammenstød, hvis forlydenderne taler sandt, snart blive indstillet.

På det israelske website YNet News skriver Elior Levy, at Hamas overfor FN’s og Egyptens mæglere har garanteret, at de ugentlige demonstrationer langs med grænsen og forsøg på at bryde igennem hegnet, vil stoppe.

Til gengæld skal blokaden af Gaza-striben gradvist ophæves, så fødevarer og andre forsyninger igen kan begynde at krydse ind i den overbefolkede strimmel land langs Middelhavskysten. Desuden skal mængden af elektricitet fra Israel til Gaza-striben øges.

Ifølge YNet News omfatter aftalen også, at FN og det internationale samfund på længere sigt skal begynde anlæggelsen af en palæstinensisk lufthavn på egyptisk territorium inde i Sinai-ørkenen og en havn ved den egyptiske by Ismaeliya ved Suez-kanalen.

Hamas’s ledelse er nu samlet i Gaza-striben, for at diskutere gruppens svar til FN’s og Egyptens forslag, og det israelske indre sikkerhedskabinet vil søndag mødes i Jerusalem for at enes om Israels svar på udspillet.

Næsten for godt til at være sandt

Man gør helt sikkert klogt i at være skeptisk. Jeg er i hvert fald. På den anden side giver det mening, hvis man tror på, at nye, mere moderate og pragmatiske ledere er kommet til tops i Hamas, som nogle iagttagere påstår.

Når ting i Mellemøsten lyder lidt for gode til at være sande, så er de det ofte heller ikke.

Selvom de magtfulde egyptiske væbnede styrker virkelig har forsøgt på det, så er det stadigvæk ikke lykkedes for dem, at få kontrollen over hele Sinai-ørkenen hvor militante jihadister og andre islamistiske terrorgrupper stadigvæk huserer.

Så at anlægge en lufthavn der synes lidt som et drømmesyn.

Hvorfor en palæstinensisk havn skal placeres inde i Suez-kanalen nær Ismaeliya, hvor der allerede er trængsel med skibe, og ganske langt væk fra Gaza-striben og ikke i Al Arish på Sinai’s Middelhavskyst få kilometer fra Gaza, får mig også til at hæve øjenbrynene.

Hamas-Fatah/Hamas-Israel

At Gaza-striben ikke har fået elektricitet nok fra Israel, skyldes ikke Israel, men tværtimod at Det palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden har meddelt Israel, at de ikke vil betale for strømmen til Gaza-striben.

Og det er bare en af de mange ting, Hamas og Fatah-bevægelsen, som i realiteten står bag selvstyreadministrationen ikke kan enes om.

Talrige gange over det sidste årti er vi blevet fortalt, at Hamas og Fatah nu er blevet forsonet, at de vil lave en national samlingsregering og at de i det palæstinensiske folks interesse vil lægge deres stridigheder bag sig.

Hver gang er vi blevet skuffet. Det palæstinensiske folks velfærd ligger alligevel ikke nogen af de to bevægelser så meget på sinde, at de er villige til at gå på kompromis med egne magtinteresser.

Hvis de to fløje på den interne palæstinensiske politiske scene ikke kan enes, kan man som udenforstående ikke lastes, hvis man har svært ved at tro på, at Hamas og Israel – som har endnu mere modsatrettede interesser – nu pludselig skulle kunne.

Ophævelse af blokaden og genopbygning af Gaza

Ifølge den libanesiske avis Al Akhbar vil kampene langs med Gaza-grænsen blive indstillet i løbet af en uge efter aftalens indgåelse.

Samtidig vil Kerem Shalom-grænseovergangen imellem Israel og Gaza-striben igen blive åbnet for fødevarer og andre forsyninger. Rafah-grænseovergangen til Egypten vil også blive åbnet mere permanent.

Anden fase handler om en forbedring af levestandarden for beboerne i Gaza-striben, og skulle indebære en mere omfattende ophævelse af blokaden af Gaza-striben.

Al Akhbar skriver, at blokaden totalt vil blive ophævet. Israel vil tillade langt flere typer varer at komme ind i Gaza-striben og vil også øge mængden af elektricitet, der sendes ind, så den palæstinensiske befolkning kan få adgang til yderligere fire timer elektricitet om dagen, udover hvad de har i dag.

Tredje fase skulle være et omfattende FN-ledet rekonstruktionsprogram, som udover havnen i Ismaeliya og en lufthavn i Sinai også omfatte opførelsen af et palæstinensisk kraftværk også placeret i Sinai.

Palæstinensisk forsoning

Hvis Hamas-ledelsen kan enes om at støtte planen – og her skal man ikke glemme, at der stadigvæk er stærke kræfter i organisationen, der mere støtter den væbnede kamp end en diplomatisk åbning, som også vil betyde kompromisser, så drager Hamas-folkene lørdag aften tilbage til Kairo, for her at mødes med ledelsen af Fatah fra Vestbredden i et forsøg på også at opnå en intern palæstinensisk forsoning.

Uden en sådan palæstinensisk forsoning synes det illusorisk overhovedet at håbe på, at hele projektet vil lykkes.

Skulle miraklet ske, at alt ovenstående faktisk lykkes, så skal man også have Israel med. Og også her er der stærke kræfter, der vil se det som et første skridt til at genstartet en mere omfattende fredsproces, som i sidste instans vil betyde israelske indrømmelser på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Det er der også stærke kræfter på den israelske religiøse og nationalistiske højrefløj, der er imod.

Chancerne små, men håbet lever

Summa summarum så har dette nye forsøg på at få sat gang i en positiv opblødning af de fastfrosne fronter mange odds imod sig.

Når det handler om positiv nytænkning i Mellemøsten har skeptikerne har altid mere end 80% chance for at få ret i deres negative forudsigelser.

På den anden side er det uendelig lang tid siden, der overhovedet har været noget håb om nye positive tiltag.

Så selvom det måske heller ikke lykkes denne gang, så lad os i det mindste holde fast i håbet om det modsatte, så længe som muligt.