Trump optrapper handelskrig mod Kina med ny trussel

Endnu inden USA har indført 10 procents told på flere varer fra Kina, truer Trump med at øge satsen til 25.

USA's præsident, Donald Trump, har onsdag bedt sin handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, om at overveje at skrue endnu mere op for den nye told, Trump har truet med at lægge på en ny gruppe varer fra Kina.

Amerikanske embedsmænd siger, at planen nu er at øge toldsatsen på kinesiske varer til en samlet værdi af 200 milliarder dollar fra de foreslåede 10 til 25 procent.

Embedsmændene siger, at meldingen er led i et forsøg på at få Kina til at "ændre opførsel". Den offentlige høringsperiode for de øgede toldsatser er samtidig forlænget til den 5. september.

I sidste mĂĄned offentliggjorde de amerikanske myndigheder en liste med tusindvis af kinesiske varer til en samlet værdi af 200 milliarder dollar, som Trump pĂĄ det tidspunkt pĂĄtænkte at pĂĄlægge en told pĂĄ 10 procent.

Omfatter vidt forskellige varer

Listen omfatter vidt forskellige varer som frugt, grøntsager, håndtasker, køleskabe, regnjakker og baseballhandsker.

En forhøjelse til 25 procent vil ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters kunne optrappe handelsstriden mellem verdens to største økonomier.

Den kinesiske regering har sent onsdag aften dansk tid ikke kommenteret nyheden. Men tirsdag sagde en talsmand for udenrigsministeriet, at Kina "uden tvivl vil svare igen for at forsvare landets rettigheder og interesser".

I begyndelsen af juli pålagde USA importerede varer fra Kina til en værdi af 34 milliarder dollar en told på 25 procent.

Efterfølgende indførte den kinesiske regering den samme toldsats på en tilsvarende amerikansk eksport til landet.

Er villig til at gĂĄ til 500

Senere pĂĄ mĂĄneden sagde Donald Trump i et tv-interview med CNBC, at han "er villig til at gĂĄ til 500".

Dermed henviste han til, at han er villig til at forhøje toldsatsen på kinesisk import for 500 milliarder dollar. Det svarer til værdien af stort set alle de varer, Kina sidste år solgte til USA.

Hos Dansk Industri påpeger underdirektør Peter Thagesen, at der endnu kun er tale om en varsling.

- Men sker det, vil der være tale om, at handelskrigen mellem USA og Kina slår ud i lys lue, siger han.

Og selvom Trumps mange tiltag ikke direkte er rettet mod EU og Danmark, sĂĄ vil mange danske virksomheder blive pĂĄvirket af dem.

- USA er danske virksomheders næststørste marked, og vi sælger varer ind i USA fra danske fabrikker i hele verden - også fra Kina, siger Peter Thagesen.