Udland

Nyt udbrud af ebola i Afrika - en uge efter det seneste blev stoppet

For tiende gang siden 1968 er den Demokratiske Republik Congo blevet ramt af et udbrud af ebola.

Et nyt ebola-udbrud har kostet 20 mennesker livet i den Demokratiske Republik Congo.

Udbruddet sker blot en uge efter, at et andet udbrud af den frygtede sygdom i landet blev erklæret for stoppet af landets sundhedsmyndigheder. Det seneste udbrud kostede 33 liv.

Det skriver New York Times.

Det er tiende gang, at det centralafrikanske land bliver ramt af et udbrud af sygdommen, der er meget smitsom og kan sprede sig hurtigt. Det nye tilfælde er brudt ud cirka 2500 kilometer fra det seneste.

Sundhedsminister: En ny epidemi

Sygdommen blev første gang registret i den Demokratiske Republik Congo i 1976.

Dr. Oly Ilunga Kalenga, der er sundhedsminister i landet, siger i en erklæring, at myndighederne i det ramte område Nord-Kivu lørdag informerede ham om 26 tilfælde, man mistænkte for at være ebola. Heriblandt de 20 døde.

Tirsdag viste en analyse af blodprøver fra de seks overlevende, at fire af dem var ebola-positive.

- Den Demokratiske Republik Congo står over for en ny epidemi, siger sundhedsministeren i erklæringen.

Har ramt konfliktområde

Et hold af eksperter ankommer torsdag til det ramte område, hvor man vil sætte et mobilt laboratorium op, lyder det fra Sundhedsministeriet.

Sygdommen er brudt ud i en del af landet, der er hårdt ramt af en konflikt. Ifølge Reuters har 1000 civile mistet livet af bevæbnede styrker i området omkring Beni siden 2014. Derudover rummer Nord-Kivu over en million flygtninge.

- Det er en aktiv konfliktzone. Den største barriere bliver at få adgang til den berørte del af befolkningen, siger Peter Salama, der er WHO's vicegeneralsekretær for nødberedskab.

Jeremy Konyndyk, der er ekspert ved Center for Global Udvikling, siger ifølge Reuters, at de forrige ebolaudbrud i landet har ramt forholdsvis fredelige områder.

- Nord-Kivu er en anden historie, som gør mig en lille smule nervøs, siger han.

Kostede 11300 personer livet

Der er desuden risiko for spredning til nabolandene Rwanda og Uganda.

Mellem 2013 of 2016 kostede et udbrud i de vestafrikanske lande Sierra Leone, Liberia og Guinea mindst 11300 mennesker livet.

Ebola menes at spredes over lange distancer af flagermus. Sygdommen giver feber, opkast og diarre. Den bliver overført ved direkte kontakt med kropsvæsker.