Udland

Politi advarer mod fupmail om erotisk afpresning

Politiet har i de seneste dage modtaget adskillige anmeldelser fra personer, som har fået en e-mail med en ubehagelig ordlyd.

- Jeg kender din hemmelighed, og jeg har beviser på det...

Sådan lyder det blandt andet i en mail, som politiet i Nordjylland mener er det rene fup.

Truer med at offentliggøre video af mailmodtager

I mailen påstår en engelskskrivende afsender, at modtageren af mailen har været inde på en hjemmeside med erotisk indhold, og at afsenderen via mailmodtagerens webcam har optaget en video af vedkommende, mens han eller hun besøgte hjemmesiden.

Afsenderen truer herefter med at offentliggøre eller dele videoen til modtagerens kontaktpersoner, medmindre han eller hun indbetaler flere tusind amerikanske dollars i Bitcoins.

Nogle af disse mails indeholder også oplysninger om passwords, som enten er i brug eller tidligere har været anvendt af modtageren.

- Det er Nordjyllands Politis opfattelse, at det drejer sig om udenlandske afsendere, som enten har fundet eller købt sig til borgerens mailadresse og passwords på lækkede lister på internettet. Afsenderne har de seneste måneder sendt disse mails ud til tilfældige mailadresser i hele Danmark, i håb om at nogle bliver bange og betaler, siger politikommissær Søren Jensen fra Nordjyllands Politi.

Ingen beviser for, at videoer eksisterer

Nordjyllands Politi og NC 3 Nationalt Cybercrime Center har endnu ikke modtaget nogen anmeldelser om, at disse videoer rent faktisk eksisterer eller er blevet delt.

- Vi skønner derfor, at indholdet i mailen med største sandsynlighed er svindel og humbug, fastslår politikommissær Søren Jensen.

Nordjyllands Politi anbefaler derfor, at disse mails ignoreres og slettes.

- Derudover er det en god idé at opdatere dit antivirusprogram, benytte forskellige passwords til dine konti og skifte passwords ofteHvis du alligevel mistænker nogen for rent faktisk at være i besiddelse af en sådan video af dig, skal du ikke efterkomme deres krav og ikke slette mailen – derimod skal du kontakte politiet, skriver politiet i en pressemeddelelse.