3D-'spøgelsespistol' bremset i sidste øjeblik – men tusind har allerede downloadet manual til riffel

Man kan blandt andet printe et gevær i stil med AR-15-riflen, der er blevet brugt i flere masseskyderier i USA.

En føderal dommer i USA har sat en midlertidig stopper for det, der kunne ligne de amerikanske våbentilhængeres våde drøm:

En 3D-printet pistol, som enhver kan fremstille i sit eget hjem eller på en offentlig 3D-printer, for eksempel på et bibliotek.

Få timer før manualerne til at 3D-printe det skydeklare våben skulle lægges ud på nettet, traf en domstol i Seattle afgørelse om at bremse offentliggørelsen.

Alt, hvad du har brug for, er lidt penge. Så kan du frit downloade tegningerne og printe din egen pistol

Chuck Schumer

- Der findes 3D-printere på offentlige universiteter og i det offentlige rum, og der er risiko for, at tegningerne potentielt kan gøre uoprettelig skade, siger dommer Robert Lasnik fra Seattle som en del af begrundelsen for dommen.

Manualerne giver alle med adgang til en 3D-printer mulighed for at downloade filer, som kan gøre dem til ejere af en funktionsdygtig pistol.

Pistolen med navnet 'The Liberator' ved siden af en 3D-printer.
Pistolen med navnet 'The Liberator' ved siden af en 3D-printer. Foto: Robert Macpherson / Ritzau Scanpix

Dommen går dermed imod det forlig, den amerikanske regering i juni indgik med organisationen Defense Distributed, der står bag manualerne.

Forliget gav efter en langstrakt retssag organisationen lov til at offentliggøre manualer til flere 3D-printede våben. På sin hjemmeside skrev organisationen, at den ville lægge manualerne ud den 1. august.

Men mandag valgte otte amerikanske delstater og landets forbundshovedstad at lægge sag an mod den amerikanske regering og Defense Distributed i håb om at stoppe offentliggørelsen.

Har allerede talt med NRA, det virker ikke til at give meget mening

Donald Trump

Repræsentanter fra delstaterne skrev i søgsmålet, at de 3D-printede våben ville være en gave til terrorister og kriminelle – blandt andet fordi de ikke har noget serienummer og derfor er umulige at spore.

- Alt, hvad du har brug for, er lidt penge. Så kan du frit downloade tegningerne og printe din egen pistol. Intet baggrundstjek og ingen undersøgelse af kriminel baggrund, har Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, udtalt.

Samtidig har statsadvokater over hele landet opfordret justitsminister Jeff Sessions og udenrigsminister Mike Pompeo til at trække tilladelsen til Defense Distributed tilbage.

Inden forbuddet blev udstedt, skrev den amerikanske præsident på Twitter, at han "kigger på" sin administrations forlig.

- Jeg kigger på 3D-plastikvåben, der bliver solgt til offentligheden. Har allerede talt med NRA, det virker ikke til at give meget mening, skriver Donald Trump på Twitter.

Forbuddet mod manualerne kan ifølge flere medier blive starten på en lang retssag om ytringsfrihed over for sikkerhed i det offentlige rum.

Ni manualer lagt ud i forvejen

Imidlertid kom tirsdagens forbud for sent for mange personer.

For selv om Defense Distributed havde annonceret, at de først ville lægge manualerne ud i dag, blev ni manualer til 3D-printede våben lagt ud på organisationens hjemmeside allerede fredag.

Mellem fredag og søndag downloadede flere end 1000 personer manualen til at printe dele til et gevær i stil med AR-15-riflen, der er blevet brugt i flere af de seneste masseskyderier i USA.

Våbenaktivist i juridisk slagsmål

Disputsen om 3D-printede våben tog for alvor fart i USA i 2013, hvor den selverklærede opfinder, iværksætter og våbenaktivist Cody Wilson kunne fremvise verdens første 3D-printede pistol.

Den 25-årige jurastuderende fra Texas lagde manualer ud på sin hjemmeside Defence Distributed, der viste processen, så enhver selv kunne printe sin egen pistol. Manualen blev downloadet flere hundredtusinde gange.

Cody Wilson tiltrak sig hurtigt meget opmærksomhed, og snart forbød den amerikanske regering, at manualerne lå på nettet.

En af årsagerne var ifølge New York Times, at det er svært for myndighederne at opdage pistoler og andre våben lavet af hård plastik i metaldetektorer.

Allerede i 2013 kunne den dengang 25-årige Cody Wilson fremvise verdens første skydeklare 3D-printede pistol.
Allerede i 2013 kunne den dengang 25-årige Cody Wilson fremvise verdens første skydeklare 3D-printede pistol. Foto: Jay Janner / Ritzau Scanpix

Forbuddet blev starten på en fire år lang retssag, hvor Cody Wilson i samarbejde med andre grupper, der kæmper for amerikanernes ret til at bære våben, sloges med den amerikanske regering om retten til at offentliggøre manualer til 3D-printede våben.

Cody Wilson står fast på, at den amerikanske forfatnings første tillægsparagraf giver ham ret til at offentliggøre manualerne.

Den første tillægsparagraf sikrer blandt andet amerikanernes ytringsfrihed.

Cody Wilson mener, at han har ret til at offentliggøre manualerne til disse skydevåben ifølge den amerikanske forfatnings første tillægsparagraf.

’Spøgelsespistolerne’

Det våben, der mere end noget andet har været billedet på virakken om 3D-printede håndvåben, er pistolen The Liberator.

Pistolen er lavet af ABS-plastik, der ifølge CNN ikke adskiller sig så meget fra det materiale, man laver Lego-klodser af.

De eneste metalgenstande i pistolen er den slagstift, som skal udløse ammunitionen, og yderligere et stykke, som ifølge lovgivningen skal være der, for at våbnet kan spores af en metaldetektor i eksempelvis en lufthavn.

Du kan møde Cody Wilson og høre mere om de 3D-printede våben i videoen herunder (fra Youtube):

Foruden pistolen 'The Liberator' har man på Defense Distributeds hjemmeside blandt andet også kunnet downloade manualer til at printe en Beretta M9-pistol samt udstyr til AR-15-rifler, skriver CNN.

De hjemmelavede våben har fået tilnavnet 'spøgelsespistoler', fordi de ikke har noget serienummer og ifølge kritikere ikke kan spores.

Med til historien hører, at 3D-våbnene ifølge eksperter normalt kun kan affyre få skud, inden de går i stykker. De kan ofte kun have en eller to patroner i magasinet og skal lades manuelt. Derudover rammer de ofte ikke særligt præcist.

Våbenlovgivning har stået for skud

Sagen om de 3D-printede våben er seneste udvikling i den betændte amerikanske våbendebat, der flere gange i 2018 har sat den politiske dagsorden i Guds Eget Land.

Kritikere har påpeget, at det er adgangen til våben, som er hovedårsagen til både skoleskyderier og andre tilfælde af massedrab.

I februar måned blev 17 dræbt ved et skoleskyderi i Florida, og det satte fokus på et problem, som har været stigende igennem de seneste tre-fire årtier.

Ifølge en rapport har netop skoleskyderier taget fart siden 1990'erne, hvor 36 mennesker blev dræbt i 13 forskellige skyderier. Fra 2000 til 2018 har forskere talt i alt 66 dræbte i 22 masseskyderier på skoler.

Samtidig har antallet af masseskyderier generelt fået kritikere til at pege på, at flere håndvåben hos almindelige borgere øger risikoen for, at en gal person vælger at gå amok som sin sidste udåd.

Det skete på gruopvækkende vis i oktober 2017, da en svært bevæbnet mand begyndte at skyde løs under en koncert i Las Vegas fra sit hotelværelse på 32. etage af Mandalay Bay Hotel.

Han nåede at dræbe i alt 58 personer og såre flere end 800, inden han dræbte sig selv, da politiet stormede værelset.

Siden har debatten om amerikanernes adgang til våben været endnu mere intens end hidtil.

Især unge amerikanere har vendt sig imod den amerikanske våbenlovgivning, og i foråret blev der arrangeret massedemonstrationer mange steder i landet.

Manualen til at printe sin egen pistol blev offentliggjort af Cody Wilson. Her er det software-udvikler Travis Lerol der fremviser en pistol, han selv har printet. Billedet er fra 2013.
Manualen til at printe sin egen pistol blev offentliggjort af Cody Wilson. Her er det software-udvikler Travis Lerol der fremviser en pistol, han selv har printet. Billedet er fra 2013. Foto: Robert Macpherson / Ritzau Scanpix

USA har en klar førerstatus i antallet af skuddræbte med 29,7 dræbte per én million indbyggere, mens tallet i Danmark lyder på 2,7.

Amerikanerne ejer ifølge The Guardian 65 procent af samtlige af verdens våben i privat regi.

Det midlertidige forbud mod offentliggørelsen af 3D-manualerne gælder indtil den 10. august, hvor der skal være en ny høring i sagen.