Udland

Kig op i aften - Mars er tættere på Jorden, end den har været i 15 år

Mars er ganske langt væk, men faktisk er planeten tættere på os, end den har været i mange år.

Den mest udforskede planet i Solsystemet befinder sig lige nu 57,6 millioner kilometer væk, og det betyder blandt andet, at planeten fremstår klarere på nattehimlen i aften.

Kom lidt tættere på Mars i aften

NASA

Det sker næsten samtidig med, at planeterne er i opposition. Det vil sige, at Solen, Jorden og Mars ligger i en lige linje i forhold til hinanden, og at Mars lyser op, fordi den reflekterer solens stråler.

- Mars vil være let at se med det blotte øje. Det vil ligne et glødende orange fyrtårn af lys, når den stiger op i sydøst efter solnedgang, siger astronom ved Cincinnati Observatory i USA, Dean Regas, til amerikanske The Weather Channel.

Tættere på

Sidst Mars var lige så tæt på Jorden, som den vil være i aften og nat, var i 2003.

Her var afstanden 56 millioner kilometer. Den længst mulige afstand, der kan være mellem Mars og Jorden, er 100 millioner kilometer.

- Kom lidt tættere på Mars i aften, skrev rumagenturet NASA i går på Twitter.

NASA sendte i går live om planeten fra deres observatorium i Los Angeles, og flere Twitter-brugere fulgte også med og opfordrede folk til at se op på nattehimlen.

- Tag dig tid til at nyde synet, folk vil tage dertil i min livstid, og jeg håber at være der ved afsendelsen, skrev fotojournalisten Mike Killian i går på Twitter.

Global sandstorm

Det sker samtidig med, at en ekstrem sandstorm hærger Mars. Stormen startede på planetens sydlige halvkugle, hvor det lige nu er forår. Men så spredte den sig til at blive en global storm.

- Det her er et af de største vejrfænomener, vi har set på Mars, siden vi begyndte at observere det i 1960’erne, siger Michael Smidt, forsker på NASA’s rumfartscenter i den amerikanske by Greenbelt, til mediet SpaceFlight Insider.

Også hans kollega er forundret over vejraktiviteten på planeten: 

- Det, at du kan starte med noget, der er en lokal storm på størrelse med en mindre amerikansk stat, som så fremmaner mere sand og skaber en tåge, der dækker hele planeten, det er bemærkelsesværdigt, siger Rick Zurek, projektforsker i NASA’s rumsonde Mars Reconnaissance Orbiter til SpaceFlight Insider.

Næste gang bliver om 17 år

Ifølge NASA er det i dag, Mars vil være tættest på Jorden.

- Mars vil skinne meget kraftigere end nogen anden stjerne, kraftigere end Jupiter og næsten så kraftigt som Venus, siger astronom Dean Regas til The Weather Channel.

Næste gang Mars kommer lige så tæt på Jorden vil først være i 2035.