Udland

Trump truer med at lamme den offentlige sektor, hvis han ikke får sin mur

USA's præsident forsøger at bringe fokus på immigration før budgetforhandlinger og midtvejsvalg.

Donald Trump vil have en grænsemur mellem USA og Mexico. Det har den amerikanske præsident endnu engang gjort opmærksom på.

Og hvis ikke han får sin mur, så truer han med at presse USA ud i en government shutdown, hvor store dele af den offentlige sektor lukker ned.

- Jeg vil være villig til at lukke regeringen ned, hvis demokraterne ikke stemmer for vores grænsekontrol, hvilket inkluderer muren!, skriver Donald Trump søndag eftermiddag på Twitter.

Kongressen skal til september forhandle en ny midlertidig budgetaftale på plads, hvis USA skal undgå en ny shutdown, som den landet kortvarigt oplevede i januar.

Hvad er ’government shutdown’?

Når der ikke er en finanslov i USA, går den føderale amerikanske regering i stå. For uden et føderalt budget er der ingen penge til drift, og dele af den offentlige sektor stopper med at virke.

Alt går dog ikke i stå, fordi statsapparatet lukker ned. Visse områder er undtaget. Man skelner mellem absolut nødvendige funktioner- som fængsler og sygehuse - og funktioner, der ikke er absolut nødvendige.

Fokus på immigration

Det er under de forhandlinger, Donald Trump forlanger, at Kongressen gennemfører ændringer i immigrationslovgivningen, der medfører flere penge til finansieringen af en grænsemur. En mur, Trump tidligere har sagt, at Mexico skal betale for.

Det er ikke første gang, Donald Trump fremsætter lignende trusler, og denne gang er det ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster helt tydeligt en del af præsidentens store fokus på immigration.

Det er et vigtigt emne for Trump, og noget af det, der sikrede ham sejren ved præsidentvalget. Samtidig er han også godt træt af, at han stadig ikke har fået penge til at bygge den mur, han har lovet sine vælgere. Men derudover er der også et midtvejsvalg til november. Og her vil han gerne have, at immigration bliver et stort tema. Sådan lyder Mirco Reimer-Elsters analyse:

- Kalkulen er ret tydelig. Han vil gerne have de penge. De kommer bare ikke i det omfang, han gerne vil have det. Og han mener også selv, at republikanerne vinder på, at immigration generelt bliver et stort emne til midtvejsvalget.

Har truet før

Senest i maj talte Donald Trump om at smække statskassen i, hvis han ikke fik sin vilje.

- De vil ikke have muren. Men vi får muren, selv hvis vi må overveje at lukke landet ned et stykke tid, sagde han ifølge CNN.

Han fremsatte lignende bemærkninger i februar, hvor Kongressen også forhandlede om en midlertidig budgetaftale. Dengang truede Donald Trump med at nedlægge veto mod aftalen, men endte med at underskrive den.

Hvis det kommer til shutdown, betyder det, at den offentlige sektor ikke må foretage sig noget, medmindre der er tale om nødstilfælde.

Det vil blandt andet få den konsekvens, at hundredtusinder offentligt ansatte bliver sendt på tvungen orlov uden løn.