Udland

Svenske og græske skovbrande er kun begyndelsen, advarer professor

Danmark, Sverige og Tyskland har ikke set sig som "skovbrandslande", men det er ved at ændre sig, mener Europas førende skovbrandsekspert.

Det brænder i Californien. Det brænder i Grækenland. Det brænder i Sverige. Og det brænder mange andre steder i Europa.

Denne sommer er plaget af omfattende og nogle steder dødbringende naturbrande. Og det vil ske igen. Faktisk er det her kun lige begyndelsen.

Sådan lyder det fra Europas førende skovbrandsekspert, professor i brandøkologi ved Albert Ludwigs Universitet i Freiburg og leder af FN’s globale center for brandovervågning, Johann Goldammer, i Politiken.

Årsagerne er flere. Én er, at befolkningstallet stiger, og det får mennesker til at bosætte sig i økosystemer, der er såkaldte brandøkosystemer, som eksempelvis Californien. En anden væsentlig årsag er klimaforandringerne, som gør, at vi får lange, tørre somre og hedebølger.

- Det er virkelig en meget farlig udvikling, vi er i gang med. Det bedste eksempel er branden i Mati i Grækenland forleden, fordi den var så eksplosiv, at man stort set ikke kan stille noget op mod det. Det vil ske igen. Jeg er ked af at sige det. Men det vil ske igen, siger Johann Goldammer til Politiken.

Danmark som skovbrandsland?

Siden mandag har mindst 91 mennesker mistet livet i de skovbrande, der har hærget Mati og andre byer nær Grækenlands hovedstad, Athen.

Oppositionen har kritiseret regeringen for ikke at gøre nok for at beskytte menneskeliv og for ikke at have undskyldt sin rolle i tragedien. Premierminister Alexis Tsipras har da også taget ”det fulde politiske ansvar for denne tragedie.”

- Jeg vil ikke skjule, at jeg er overvældet af blandede følelser lige nu. Smerte, knust over de menneskeliv, som så uventet og uretfærdigt er gået tabt. Men også ængstelse for, om vi handlede korrekt i alt, hvad vi gjorde, sagde han fredag.

I Sverige brænder et stort antal naturbrande fortsat, og søndag klokken 15 var der 37 naturbrande ifølge SOS Alarm, der opgør antallet af brande fire gange i døgnet.

De svenske skovbrande er formentlig en blanding af menneskeskabte og naturlige årsager, mener professor Johan Goldammer.

Han påpeger i Politiken, at Sverige, men også Danmark og Tyskland, ikke har set sig selv som "skovbrandslande", men at det er under forandring på grund af klimaforandringerne.

I Danmark har vi ikke set voldsomme skovbrande som i Sverige og Grækenland, men juli har været præget af usædvanlig mange naturbrande. Normalt rykker danske beredskaber ud til omkring 1200 på et år. Alene i juli har der været over 1000.

Ikke en måned uden skovbrand

Naturbrande er allerede almindelige i løbet af den lange, varme sommer i den amerikanske delstat Californien. Men hvor brandfolkene førhen kunne spare kræfterne i efterårs- og vintermånederne og forberede sig på den nye sæson for naturbrande, så har det ændret sig i dette årti.

Siden 2012 har der ikke været en eneste måned uden en skovbrand, skriver New York Times. Efter skovbranden Thomas i december sagde guvernør Jerry Brown, at staten stod over for en ny virkelighed med skovbrande forårsaget af klimaforandringerne.

I øjeblikket er der ifølge National Interagency Fire Center seks store skovbrande i Californien. Den meget voldsomme ’Carr Fire’ i det nordlige Californien har dannet ’brandtornadoer’, taget livet af seks personer og ført til evakuering af flere end 30.000 mennesker.