Over 200 dræbt i Syrien - terrorister sneg sig ind i huse og forklædte sig som grønthandlere

Ifølge de lokale myndigheder mistede 215 personer livet ved angrebene. 180 blev såret.

En Islamisk Stat-terrorist forklædt som grønthandler udløste fredag en selvmordsbombe i Suweida i det sydlige Syrien.

- I morges parkerede en bil ved det her kryds, og manden sagde, at han solgte grøntsager. Han standsede her, som om han ville sælge grøntsager og råbte: ”Kom og køb”.

- Da folk stod rundt om ham, sprang han sig selv i luften, siger Hossam Ammar, der er handlende i Suweida.

Nåede at dræbe to

Manden var blot en af i alt fire selvmordsbombere, der fredag udløste en bombe i byen. Det lykkedes regeringsstyrker at dræbe to af selvmordsbomberne, inden de nåede at sprænge sig selv i luften.

Før det blodige selvmordsangreb i Suweida sneg andre medlemmer af Islamisk Stat sig tidligt samme morgen ind i private huse og dræbte og kidnappede tilfældige mennesker i byen Shibiki, der ligger tæt på Suweida.

- De kom klokken fire om morgenen og bankede på dørene. Nogle åbnede dørene. De forventede ikke, at det ville ske. De tiltvang sig adgang med deres våben, siger Sultan Bou Ammar, der er landmand i Shibiki.

Dræbte kvinder og børn

Han fortæller, at de fleste mænd i byen Shibiki var hjemmefra for at tjene penge. Derfor var det hovedsaligt kvinder og børn, det gik ud over.

- De kidnappede mere end 40 personer. Alle sammen kvinder og børn. 30-40 personer blev dræbt, siger han.

Urolighederne førte til væbnede kampe mellem regeringsstøttende tropper og medlemmer af Islamisk Stat. En regeringstro soldat fortæller, at det lykkedes at nedkæmpe terroristerne efter længere kampe.

Eksisterer fortsat i lommer

De syriske regeringsstyrker har med hjælp fra Rusland erobret størstedelen af det sydlige Syrien. Islamisk Stat eksisterer dog stadig i små lommer rundt omkring i det krigshærgede land.

- Islamisk Stat er nedkæmpet i den betydning, at de ikke længere har et kalifat. De har ikke længere en egentlig stat, som var det, de drømte om. Men vi har altid vidst, at de ville fortsætte med at eksistere som en undergrundsorganisation, siger Steffen Jensen, der er TV 2s reporter i Mellemøsten.

- Det, der sker nu, er, at de ønsker at vise, at de stadigvæk er her, og at de stadigvæk kan slå fra sig. Og at de kan gøre det på deres betingelser. Det, de så har ramt, er en by, som er beboet af folk, som i deres øjne er vantro. Så de slår ikke bare fra sig, de viser også, at de rammer de vantro, siger han.

215 blev dræbt

Islamisk Stat har ifølge BBC taget ansvar for angrebene.

Ifølge de lokale myndigheder mistede 215 personer livet ved angrebene. 180 blev såret.

Islamisk Stat har tidligere kontrolleret områder med omkring 10 millioner indbyggere. Det amerikanske militær vurderer, at den militante gruppe er blevet jaget væk fra 98 procent af sit territorium.