Udland

500 hjem ødelagt i californiske skovbrande - tusinder på flugt

Branden har kostet to livet. Den breder sig "ekstremt hurtigt og uforudsigeligt".

En voldsom naturbrand, der hærger i den nordlige del af Californien, har siden mandag bredt sig med eksplosiv fart og har sendt tusinder på flugt.

Torsdag raserede den de to små nordcaliforniske samfund Shasta og Keswick, før den nåede områdets største by, Redding, der har 92.000 indbyggere.

Det har fået det lokale færdselspoliti til at sende en klar advarsel via Facebook:

- Denne brand er ude af kontrol! Hvis du ser røg eller flammer og føler dig truet, så tag afsted... Vent ikke på at blive evakueret.

To døde, tusinder på flugt

I Redding har flammerne indtil videre kostet en bulldozerfører og byens brandinspektør, Jeremy Stoke, livet, og påført yderligere tre brandfolk forbrændinger og ødelagt omkring 500 hjem. 

Yderligere 5000 boliger og butikker er truet af flammerne. 

- Den ødelægger alt på sin vej. Det er en mur af flammer, siger en talsmand fra brandvæsenet Cal Fire, Scott McLean, til nyhedsbureuaet AP.

Branden bevæger sig ifølge brandvæsenet "ekstremt hurtigt og uforudsigeligt" ind i den vestlige del af Redding. Fredag aften havde flammerne afbrændt næsten 20.000 hektar. 

Her er ilden kommet bag på mange indbyggere, der ikke var evakueret. De har i al hast måttet flygte, og det har skabt kilometerlange bilkøer, skriver AP. Samtidig har det rykket ved brandfolkenes fokus.

- Vi bekæmper ikke ilden. Vi prøver at redde folk ud af dens vej, fordi den nu er dødbringende, og den bevæger sig med en fart og på en måde, vi ikke har oplevet før i dette område, siger bataljonschef i Cal Fire Jonathon Cox til AP.

Jesper Steinmetz kan fortælle, at kun seks procent af branden i Redding er under kontrol. Indenfor de seneste 24 timer er den tredoblet i størrelse og styrke

Afbrød nyhedsudsendelse

Branden har ført til, at patienter er blevet evakueret fra et hospital. Og torsdag aften blev en lokal tv-station, KRCR, evakueret midt under en direkte nyhedsudsendelse.

- Vi forlader nu stationen, fordi det ikke længere er sikkert at være her, sagde nyhedsværten Allision Woods ifølge CNN og afbrød udsendelsen.

.

Det var ifølge en rapport fra Cal Fire en "mekanisk fejl i et køretøj", der mandag satte det hele i gang naturområdet Whiskeytown Recreation Area. Siden har branden spredt sig, og det tog for alvor fart fra onsdag til torsdag amerikansk tid, hvor den tredoblede i omfang.

Ilden nåede torsdag lokal tid til Redding.

Californien har ofte været plaget af voldsomme af skovbrande.

I december sidste år hærgede den største skovbrand i delsatens historie, siden man begyndte at kortlægge skovbrande i 1932, og flere end 100.000 mennesker måtte forlade deres hjem.

.

Og i oktober raserede 20 skovbrande delstaten.

I øjeblikket er der også store naturbrande i det centrale og det sydlige Californien. Det har blandt andet ført til, at en del af nationalparken Yosemite måtte lukkes.

.
Adskillige huse er gået til i branden.