Udland

Tilbage efter kæmpebrand - huset er brændt ned og naboerne er døde

Redningshold leder stadig efter savnede og overlevende efter de voldsomme brande i Grækenland.

Efter at været flygtet fra naturbrandene i flere græske kystbyer, er de evakuerede beboere så småt begyndt at vende hjem igen. 

De har ikke set deres huse, siden flammerne åd sig gennem området tidligere på ugen. 

Ifølge myndighederne er vurderingen, at omkring 2.500 huse er blevet skadet af flammerne - 200 huse er helt udbrændt.

Dødstallet efter de omfattende naturbrande er torsdag opjusteret til 83 personer.

Naboerne omkom

Et af dem lå i byen Mati, hvor Aris Matthaiou torsdag var tilbage ved det sted, hvor han og hans familie i næsten 50 år har tilbragt deres weekender og ferier.

- Her var huset, en bjælkehytte. Den blev bygget i 1972 af min afdøde far. Dér var mit soveværelse, og dér en dejlig veranda med kurvemøbler fortæller Aris Matthaiou til TV 2, og viser rundt i brandtomten.

Han viser TV 2’s udsendte reporter et billede af, hvordan huset så ud indtil i mandags.

- Jeg er overrasket over, hvor rolig jeg er, men jeg tror, det er fordi, man tænker på, hvor vigtigt det er at være i live i modsætning til mine naboer, som omkom, siger Aris Matthaiou.

- En katastrofe af bibelske dimensioner

På en bjergskrænt ikke langt derfra ligger Katerina Batis families hus. Det ligger også i ruiner.

- Det er en katastrofe af bibelske dimensioner. Dyr er gået til, mennesker er gået tabt, huse er brændt. Heroppe var der syv mennesker, der brændte ihjel, fortæller Katerina Bati til TV 2.

Tror du, I kan komme til at bo her igen?

- Ja, vi elsker det her hus, og vi vil forsøge at bygge det op igen, siger Katerina Bati.

Kæmper for at finde overlevende

Redningshold går stadig rundt i området og leder efter spor af de savnede.

- Vi leder efter dem, der stadig er savnet. Det er et stort område, men vi er mange redningshold. Jeg håber, vi finder nogen. Det er en stor katastrofe, siger redningsarbejder Nick Tavras til TV 2.

Flere end 280 brandmænd er i området i det nordøstlige Athen, hvor mandagens og tirsdagens voldsomme brande har hærget. Yderligere 200 brandmænd takler nye brande vest for Athen. Her er folk blevet evakueret, fordi der er tale om brande ude af kontrol. 

Kritik af myndighederne

Mandag aften og natten til tirsdag blev folk i byen Rafina forsøgt evakueret over hals og hoved, da ilden pludselig omsluttede byen. 

Flere kilder beskriver desperate scener, hvor beboere og gæster i området flygtede mod nærliggende strande og vandet. Heriblandt to familier fra Faaborg, som TV 2 talte med dagen efter katastrofen.

Selvom ilden i Grækenland er slukket, blusser vreden nu op. Folk må søge efter deres pårørende i lighuse. Mange kritiserer myndighederne for at være for dårligt forberedte. I videoklippet herunder står forsvarsminister Panos Kammenos for skud.

Brandene er slukket, men nu blusser vreden op blandt grækerne. Video: David Buch