Galoperende inflation får Venezuela til at fjerne fem nuller på pengesedler
De nye pengesedler i Venezuela vil blive taget i brug den 20. august.
Venezuela vil fjerne fem nuller - i stedet for tre som først planlagt - på de nye pengesedler i landet.
Det sker i et forsøg på at bekæmpe inflationen i landet, der ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) kan nå en million procent i år.
Det fortalte landets præsident, Nicolás Maduro, i en tv-transmitteret tale onsdag. Han mener, at tiltaget med at fjerne fem nuller vil hjælpe landets økonomi.
Men er det rigtigt set med økonomiske briller?
- Af rent praktiske grunde kan det være en fornuftig ting at gøre, fordi der er grænser for, hvor mange nuller vi kan skrive på et stykke papir. Men rent indholdsmæssigt har det ingen betydning. Det, der betyder noget, det er, hvor meget vi kan købe for den seddel, vi står med i hånden, fortæller Damoun Ashournia, der er økonom og rådgiver ved Finansministeriet, til TV 2.
I Venezuela, hvor valutaen hedder bolivar, er den største pengeseddel en 100.000-seddel, men det er blevet næsten umuligt at få fat på kontanter. Fremtidens pengesedler vil have værdier fra 2 til 500 bolivar, hvor 2-sedlen kommer til at svare til 200.000 af nutidens bolivar.
Mindstelønnen i landet svarer nu til godt seks danske kroner om måneden. Det har efterladt borgere over hele landet ude af stand til at købe nok mad eller få den mest basale lægehjælp.
- Det er forfærdeligt, for vi kan ikke købe noget. Det er hårde tider. Meget hårde tider, siger Mery Peña fra Venezuelas hovedstad Caracas.
Inflationen lammer samfundet
Priserne i Venezuela er i løbet af en periode på 12 måneder, der sluttede i juni, steget med 46.000 procent, viser nye tal fra landets kongres.
- Hvis du har inflation, der er så høj, så bliver dine penge mindre værd – selv i løbet af en dag. Det vil sige, at hvis du får din løn udbetalt om morgenen, så kan du købe mere for pengene om morgenen, end du kan om aftenen, når du har fri. Så det lammer fuldstændig et samfund, siger Damoun Ashournia.
Tidligere på ugen sammenlignede IMF situationen i Venezuela med krisen i Tyskland i 1920'erne og krisen i Zimbabwe i 00'erne.
IMF vurderer, at Venezuelas økonomiske kollaps er blandt de værste i 60 år.
Et land i frit fald
Venezuela var tidligere Latinamerikas rigeste land, og i 1950'erne var det også blandt de rigeste lande i verden målt på bruttonationalproduktet. Det skyldtes først og fremmest, at Venezuela har et af de største oliereserver i verden.
I 2013 døde Hugo Chavez og den nuværende præsident, Nicolas Maduro, overtog præsidentembedet.
Og i maj i år vandt Nicolás Maduro som ventet et omstridt præsidentvalg i landet. Valget blev boykottet af landets største oppositionsalliance, der betegnede det som en "farce".
Siden er spændingerne mellem Maduro og oppositionen blevet større - og protester og demonstrationer mod præsidenten er tiltaget i styrke og blevet mere og mere voldelige.
Maduro har sagt, at han kæmper mod "imperialisters" forsøg på at knuse socialismen og overtage Venezuelas store oliereserver. Hans kritikere mener derimod, at præsidenten har ødelagt en tidligere velstående økonomi og knust enhver politisk modstand.
Venezuelas nuværende økonomiske krise er utryk for en fejlslagen politk, siger Damoun Ashournia:
- Hvis man fører en politik, som ikke respekterer de økonomiske spilleregler, så kan det gå grueligt galt. Det kan jo være meget praktisk for en leder, der mangler penge, bare at trykke dem i nationalbanken. Men det, at man trykker en masse penge, fører til inflation. Og hvis man bare bliver ved med det, så løber det løbsk.
Regeringen i Venezuela siger, at den er offer for en "økonomisk krig" ledet af oppositionsledere med hjælp fra USA, som sidste år indførte en række sanktioner mod Maduros administration.
Hvad skal der til for at vende udviklingen i Venezuela?
- Det kræver en strukturel ændring i landet. Man skal adskille nationalbanken fra politikerne, så man ligesom i vestlige lande har uafhængige nationalbanker, der suverænt bestemmer over, hvor mange penge der skal trykkes, siger Damoun Ashournia.