Udland

Charlie Rowley forærede sin kæreste nervegift på parfumeflaske

Både myndigheder og offer advarer om at samle noget som helst op fra gaden.

Charlie Rowley, der i begyndelsen af juli blev udsat for giftstoffet novichok, forklarer nu, hvordan han kom i besiddelse af det dødelige giftstof, der endte med at gøre ham alvorligt syg og tage livet af hans kæreste

Han fandt det i en uåbnet æske i en parfumelignende flaske. Det forklarer han i et interview med ITV.

- Det var en æske på 10 gange 10 centimeter, 2 centimeter tyk, der indeholdt en glasflaske. Man blev nødt til at fjerne flasken fra dens cellofanindpakning for at montere pumpen, og den endte med at spilde noget på mine hænder, men jeg vaskede det af under vandhanen.

Det lugtede ikke af parfume, så jeg vaskede det af rigtig hurtigt, men jeg tænkte ikke yderligere over det

Charlie Rowley, offer for novichok

Den handling kan meget vel have reddet Charlie Rowleys liv.

Fandt ikke æsken mistænkelig

Charlie Rowley kæmper stadig med at huske, hvor han fandt æsken, men han husker, at han efterfølgende opbevarede den i sit hjem i den lille sydengelske by Amesbury, der ligger cirka 15 kilometer nord for byen Salisbury, hvor den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter blev forgiftet af novichok i marts i år.

Han var overbevist om, at parfumeæsken var ægte, da den så ud, som om den aldrig havde været brugt.

Heller ikke hans kæreste igennem to år, Dawn Sturgess, syntes tilsyneladende, at der var noget mistænkeligt ved gaven.

- Dawn identificerede det som et produkt, der var til at få og et kendt produkt. Det er meget mærkeligt. Det er ret uhyggeligt, at noget kan blive maskeret på den måde og efterladt til at blive fundet ude i offentligheden, siger Charlie Rowley.

Lugtede ikke af parfume

Som nævnt kom Charlie Rowley til at spilde noget af parfumeflaskens indhold ud over sine hænder, inden han forærede den til kæresten, Dawn Sturgess.

- Det havde en olieret konsistens, og jeg lugtede til det, og det lugtede ikke af parfume, så jeg vaskede det af rigtig hurtigt, men jeg tænkte ikke yderligere over det. Det skete alt sammen så hurtigt.

Jeg følte, at det var min skyld, og gør det stadig

Charlie Rowley

Dawn Sturgess blev syg kort efter, at hun havde sprøjtet væsken på sine håndled.

- Inden for 15 minutter mener jeg, at Dawn sagde, at hun havde hovedpine, og spurgte, om jeg havde nogen hovedpinepiller. Jeg kiggede rundt i lejligheden, og inden for det tidsrum sagde hun, at hun havde det underligt og blev nødt til at ligge ned i badekarret, hvilket jeg på det tidspunkt syntes var lidt mærkeligt.

- Jeg gik ud på badeværelset og fandt hende i badekarret med alt sit tøj på og meget syg, siger Charlie Rowley.

Otte dage senere var hun død.

Kalder det positiv udvikling

Charlie Rowley fortæller, at han ikke husker selv at blive syg, men er blevet fortalt af sine venner, at han snublede rundt og havde fråde om munden.

Til sidst blev han bevidstløs og forblev i den tilstand i flere uger.

I mellemtiden undersøgte politiet hans lejlighed og konkluderede, at flasken indeholdt det dødelige giftstof.

De siger, at jeg er heldig, men jeg føler mig ikke heldig…

Charlie Rowley

En konklusion, som chefen for det britiske anti-terrorpoliti, Neil Basu, har kaldt ”en betragtelig og positiv udvikling” i efterforskningen af, hvem der står bag udbredelsen af giftstoffet.

Politiet har siden beslaglagt mere end 400 forskellige genstande i efterforskningen.

Den engelske sundhedsstyrelse har desuden advaret alle borgere mod at opsamle beholdere, låg, nåle, sprøjter eller andet, der kan indeholde væske eller gel.

- Dawn var en kærlig mor

Da Charlie Rowley kom til sig selv, blev han chokeret over at høre, at flasken, han havde fundet, ikke indeholdt parfume.

Og over at høre, at hans kæreste var død.

- Dawn var en kærlig mor til tre. Hun brugte så meget tid på sin datter og sine to drenge. Hun var en meget omsorgsfuld, kærlig kvinde.

På trods af en ”beroligende” samtale med Dawn Sturgess’ familie holder Charlie Rowley sig selv ansvarlig for hendes død.

- Jeg følte, at det var min skyld, og gør det stadig.

Adspurgt, om han føler sig heldig med at være i live, siger han:

- De siger, at jeg er heldig, men jeg føler mig ikke heldig… Jeg har mistet min kæreste.