- Det minder om vulkanudbruddet i Pompeji, siger overlevende fra græsk ildkaos

Grækenlands regering har bedt EU om hjælp til at bekæmpe de to massive brande, der lige nu er ude af kontrol.

Mens naturbrandene nær den græske millionby Athen indtil videre har kostet 60 personer livet, kommer flere beretninger frem fra de overlevende, der flygtede fra flammerne.

To store brande har udløst undtagelsestilstand i området omkring den græske hovedstad, og mange indbyggere er sendt på flugt.

Gud, vi må løbe for livet!

Kostas Laganos

Op mod 100 huse er blevet ødelagt af brandene, der begge meldes ude af kontrol. Brandene er de værste i landet siden 2007.

Én af de lokale grækere, der måtte tage flugten fra det hastigt voksende flammehav, er Kostas Laganos.

Han oplevede på nærmeste hold, hvor hurtigt branden udviklede sig.

- Vi gik ud i vandet. Flammerne jagtede os helt til vandkanten. De brændte på ryggen, og vi måtte ned i vandet. Det minder mig om vulkanudbruddet i Pompeji. Jeg sagde, ”Gud, vi må løbe for livet!”.

Også Nana Laganou måtte tage flugten fra flammer. Hun fortæller, at havet langs kysten var fyldt med mennesker, der søgte sikkerhed for brandene.

- Ilden var lynhurtig. Vi anede ikke, hvad der var sket. Jeg har aldrig set noget lignende. Vi klarede os. Vi var som en bisværm i vandet, som vi stod der ved siden af hinanden.   

Dansk pilot stod midt i flammerne

Den danske pilot Lasse Birch befandt sig også i området, da brandene for alvor bredte sig. Han blev sammen med adskillige andre evakueret fra sit hotel.

- Det var voldsomt. Det spredte sig hurtigere, end man kan nå at give nogen besked. Vi stod og kiggede, og fem minutter efter var der kaos.

Lasse Birch har optaget brandenes udvikling. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Han fortæller, at der opstod panik, da alarmen gik. Han oplevede, at folk løb i alle retninger, og at flere var forbrændte.

- Det spredte sig med lynets hast. Flyvende blade satte ild til alt på deres vej. Du kan ikke løbe hurtigere, end det stikker ild til ting. Haven brændte, da vi løb ud af hotellet, så hurtigt gik det.

Lasse Birch er nu ankommet til et hotel i Athen, og han fortæller, at han efter omstændighederne har det godt.

Beder EU om hjælp

Den første brand brød ud i en fyrretræsskov tæt ved kystbyen Kineta, der ligger 50 kilometer vest for Athen.

Mindst 150 brandfolk er på stedet. Fem fly og syv helikoptere deltager i slukningsarbejdet fra luften.

Den anden store brand brød ud mandag eftermiddag i Penteli-området nordøst for Athen.

Her måtte myndighederne i gang med at evakuere en sommerlejr for børn. Snesevis af huse og biler er angiveligt brændt i dette område.

I Penteli-området er mindst tre fly og en helikopter sat ind for at assistere de 50 brandfolk, der kæmper på landjorden.

Grækenlands regering har bedt EU om hjælp til at bekæmpe ilden, oplyser en talsmand for det civile beredskab.