Udland

Dansk familie fanget på havet under græske skovbrande - konen forsvandt i bølgerne

Da Kenneth Hansens kone forsvinder, forbereder han sig på at skulle fortælle sine børn, at de ikke længere har en mor.

Det er kommet bag på dem, hvor voldsomt og hurtigt ilden har spredt sig. 

Sammen med sin familie og flere andre feriegæster løber Kenneth Hansen fra hotellet i Rafina ned mod vandet. De må løbe 100 meter langs stranden, mens træer og buske står i flammer omkring dem. De kan mærke varmen og gløderne i luften.

Alt er kaos. 

- Det er vores eneste flugtvej. Vi kan ikke komme ud på vejen, så vi løber ned til vandet, hvor vi til sidst finder en båd og får den tøjlet fri, fortæller Kenneth Hansen med røde, trætte øjne.

Sammen med 38 andre danske feriegæster blev han natten til tirsdag evakueret som følge af to store skovbrande nær Athen i Grækenland. Inden da befandt han sig på et hotel i den lille havneby Rafina, hvor han var på ferie med sin kone og to børn samt sin kones veninde og tre børn.

Fanget på havet

På stranden nær hotellet hopper omkring 13 personer i båden, de har frigjort. 

- Til at starte med prøver vi bare at få den lidt ud i vandet, men der kommer en eksplosion inde fra fastlandet som følge af branden, og den gør, at båden ryger længere ud, siger Kenneth Hansen. 

Da min kone forsvinder, tænker jeg bare, at jeg ikke har hende mere

Kenneth Hansen

Den kraftige vind og de høje bølger fører båden så langt ud, at de til sidst ikke kan se kysten. Efter kort tid kæntrer båden.

- Alle falder i vandet. Der er panik. Vi ved ikke, hvor vi skal hen, og vi kan ikke se noget som helst. Så vi ligger egentlig bare og svømmer rundt i de høje bølger. 

Ingen mor mere

Efter en time i det mørke vand bliver Kenneth Hansens kone adskilt fra resten af familien. På det tidspunkt indser han, at der er en reel risiko for, at de alle skal dø.

- Da min kone forsvinder, tænker jeg bare, at jeg ikke har hende mere. Jeg forbereder mig mentalt på at skulle fortælle mine børn, at - hvis vi overlever - så har de ingen mor mere. Det var utroligt hårdt. Jeg kan slet ikke beskrive følelsen, siger han, mens hans øjne fyldes med vand. 

En mand fra vores båd drukner simpelthen for øjnene af os. Der var ikke noget, vi kunne gøre

Kenneth Hansen

De i alt fem børn har også svært ved at holde sig oven vande. Især de to mindste - Freja på syv år og Villads på fem år. 

Pige reddet af pose popcorn

Med sig har Kenneth Hansen dog en taske, som viser sig at blive meget værdifuld. Inde i tasken ligger en pose popcorn, som har pustet sig op med luft. Derfor fungerer tasken som redningsvest for Freja, mens Villads klamrer sig til de voksne. 

- Hvis den ikke havde været der, havde hun heller ikke været her i dag, siger Kenneth Hansen og fortæller, at det ikke gik nær så godt for en mand, som også var ombord på båden, da den kæntrede: 

- En mand fra vores båd drukner simpelthen for øjnene af os. Der var ikke noget, vi kunne gøre. 

I alt går der seks timer, før Kenneth, konens veninde og de i alt fem børn bliver reddet op af vandet af en lokal båd. På båden befinder Kenneths kone sig, som er blevet reddet op en halv time før resten af familien. Og hun er i god behold. 

74 personer omkommet

Tirsdag aften er alle 39 evakuerede danskere indlogeret på et hotel nær Athen, hvor de venter på hjælp fra krisepsykologer. Mange af dem har stadig det samme tøj på, som de havde i går. Det lugter kraftigt af røg. Men de har ikke andet. 

De voldsomme brande har kostet adskillige mennesker livet. Tirsdag eftermiddag oplyste de græske myndigheder, at mindst 74 personer er døde i flammerne.

Den første brand startede i en fyrretræsskov tæt ved kystbyen Kineta, der ligger 50 kilometer vest for Athen. Den anden store brand brød ud i området Penteli nordøst for Athen.