Udland

Global opvarmning kan koste fisk deres lugtesans

Fiskene svømmede mindre og opdagede ikke, når der var rovdyr omkring dem, da de kom i det kuldioxidholdige vand.  TV 2

Et nyt studie peger på, at verdenshavenes tilstand har vidtrækkende konsekvenser for dyrene.

Det kan umiddelbart lyde overraskende, men faktisk har fisk en meget veludviklet lugtesans. Havdyrene bruger den til at finde frem til mad, blive advaret om fjender og ikke mindst: Til at finde en mage.

Derfor er et nyt studie fra det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change nedslående nyheder.

Det peger nemlig på, at fiskenes sanser kan blive betydeligt forringet de kommende år på grund af global opvarmning. Det skriver The Independent.

Fiskene opdagede ikke fjender

Forskerne er nået til deres konklusion ved at observere fisk af arten havbars - en lille fisk, som blandt andet findes i Middelhavet. 

Ved at øge mængden af drivhusgassen kuldioxid i deres vand i laboratoriet, så de, at fiskene blev både "dovne" og svømmede mindre, lige som de pludselig ikke lagde mærke til, hvis der var rovdyr i nærheden. 

I verdenshavene forventes det, at kuldioxid-niveauerne stiger betydeligt frem mod det næste århundrede. Jo mere af gasarten, vi mennesker udleder i atmosfæren - og bidrager til den globale opvarmning - jo mere vil nemlig blive optaget i vandet.

Vil svømme i surt vand

Sagt på en anden måde vil fiskene med tiden komme til at svømme i syre og denne proces har direkte betydning for deres sanseapparat, ifølge den nye forskning vil blive forringet, så det kun er halvt så godt som nu.

Forskningen bekræfter også tidligere studier, der viser, at livet i havet lider voldsomt under forøgede mængder af drivhusgassen. Studierne har tidligere vist, at det også påvirker andre sanser hos fiskene, nemlig høresansen, som også er en del af deres forsvarsberedskab overfor fjender. Det har også en indvirkning på deres nervesystem og forstyrrer deres hjerneaktivitet. 

Forskerne kan dog endnu ikke konkludere, hvordan fiskene vil reagere, hvis ændringen i vandets surhed sker over længere tid. 

- Vi ved endnu ikke, hvor hurtigt fisk vil være i stand til at overkomme problemerne i takt med at kuldioxidniveauet stiger i fremtiden, siger professor Rod Wilson fra Exeter Universitet i England som har været involveret i studiet til The Independent.