Udland

Danske brandfolk har hindret flammer i at nå kraftværk

De seneste meldinger fra SOS Alarm lyder på, at der fortsat er 43 skovbrande rundt omkring i det svenske.

Det danske brandmandskab i Sverige er indtil videre lykkedes med opgaven med at begrænse flammernes hærgen.

- Vi har haft et mål om at hindre flammerne i at nå et område med et kraftværk, og det er lykkedes, siger sektionschef Martin Vendelbo, Beredskabsstyrelsen.

Da lederen af det danske brandhold søndag var på besigtigelse, så han ikke synlig ild i det såkaldte danskerområde.

Men det betyder ikke, at faren er drevet over.

- Vi skal hele tiden være over det. Ilden ligger og ulmer i skovbunden og kan blusse op ved det mindste vindpust, siger Martin Vendelbo.

Betegner indsats som succes

Han betegner indsatsen, som danskerne har leveret siden torsdag, som en succes.

- Vi ser det som en succes, og svenskerne har også udtrykt stor taknemmelighed for vores indsats, siger han.

Han fremhæver, at danskerne er selvkørende og selv løser alle småproblemer, der opstår.

- Hvis et toilet ikke virker, fikser vi det selv, og hvis en bil går i stykker, så sørger vi selv for at flytte den.

- Svenskerne har ikke bedt om, at vi kommer med problemer, men at vi løser dem. Det er det, vi gør, og det sætter de pris på, siger han.

Reddet i sidste øjeblik - brandmænd fanget i flammerne i Sverige

Søndag var det ved at gå galt for nogle af de mange beredskabsfolk, der kæmper for at slukke ilden.

Flere brandfolk blev nemlig omringet af ild og røg, mens de arbejdede med at nedkæmpe en skovbrand, der har hærget i 11 dage i regionen Dalarna.

Ifølge P4 Dalarna blev beredskabsfolkene reddet i sidste øjeblik af to helikoptere.

- De fløj lige ned i røgen, og det lykkedes at redde dem, fortæller redningsleder Johan Szymanski til den lokale radiokanal.

Han fortæller, at personerne blev omringet, da helikopternes vandbomber ikke havde den ønskede effekt.

Ingen kom til skade ved hændelsen.

43 brande

De seneste meldinger fra SOS Alarm lyder på, at der fortsat er 43 skovbrande rundt omkring i det svenske.

Det svenske beredskab får hjælp fra flere udenlandske kollegaer i bestræbelserne på at få de mange brande under kontrol.

Italien og Frankrig har sendt to fly afsted, der bidrager med at smide store mængder vand ned over flammerne. Desuden er et fly fra Portugal på vej, skriver Aftonbladet.

Danmark, Norge, Litauen, Tyskland, Frankrig og Polen har fløjet helikoptere til Sverige. Desuden har alle landene sendt brandfolk afsted til landet.

51 ekstra danske brandfolk sendes nu afsted for at hjælpe svenskerne med at bekæmpe de massive skovbrande. Sverige får derudover forstærkninger fra blandt andet Polen, hvor 140 brandfolk hjælper til. Video: Rasmus Friis Jensen

Dansk hjælp forlænges

Antallet af brande bliver hele tiden op- og nedjusteret, og ifølge Martin Vendelboe, er det, fordi det er svært for brandfolkene at styre, når ilden spreder sig så hurtigt:

- Der skal meget lidt til at genantænde tingene, efter ilden er blevet slukket. Det er meget svært at se, om man har fået det hele med, fordi der er så mange ildlommer. Når vi kigger derude nu, så ser det ganske fredeligt ud, men begynder vi at afbryde vandet, så vil der ikke gå lang tid, før det blusser op igen.

Søndag blev 51 ekstra danske brandfolk blev sendt til Sverige I forvejen havde 27 danske brandmænd indfundet sig. 18 af de 27 tager hjem til Danmark igen, mens ni bliver i Sverige.

Beredskabstyrelsen oplyser mandag, at den danske indsats forlænges frem til 5. august. I første omgang var planen, det indsatsen kun skulle køre denne uge ud, men efter anmodning fra de svenske myndigheder, forlænges den nu. 

Størrelsen af den danske styrke vil forblive den samme, som den er i øjeblikket - i alt omkring 60 brandfolk. 

- Men de vil blive skiftet ud undervejs. Det er hårdt arbejde deroppe, siger operationskoordinator Peter Kaas-Claesson fra Beredskabsstyrelsen.

Kræver regn i flere dage

I og med at brandene er så svære at slukke, er svenskernes eneste håb reelt, at der kommer en ordentlig omgang regn.

- Det, vi hører vores svenske kolleger sige, er, at hvis der virkelig skal ske noget, så skal det regne i flere dage, siger Martin Vendelboe.

Ifølge Sveriges meteorologiske institut, SMHI, tegner juli måned til at slå rekord. Selvom måneden endnu ikke er slut, tyder det nemlig på, at det bliver den varmeste juli i Sverige i 260 år.

Desværre ser ønsket om regn ikke ud til at blive opfyldt inden for den nærmeste fremtid, fortæller SVT's meteorolog Lasse Rydqvist.

- Det kommer fortsat til at være rigtig varmt, specielt i Småland, og her får man ingen hjælp af regn, siger han.