Udland

Danmark bliver tredjehårdest ramt af Brexit

Uanset om briterne forlader fællesskabet med eller uden en aftale, vil det få store konsekvenser for dansk økonomi, viser rapport fra IMF.

Der bliver ingen vindere af Brexit - og den danske økonomi bliver blandt de hårdest ramte. Sådan lyder konklusionen i en rapport fra den Internationale Valutafond, IMF.

Hvis EU og Storbritannien ender med at blive enige om en frihandelsaftale, vil det ifølge IMF resultere i et dansk bruttonationalprodukt, der på lang sigt vil være 0,6 procent mindre, end hvis briterne var blevet i EU.

Formår parterne derimod ikke at forhandle sig frem til en aftale, og bliver det såkaldte hard Brexit en realitet, vil det danske BNP falde med en hel procent.

Ifølge den uafhængige økonom Ulrik Bie vil det især blive forstyrrende for økonomien, hvis der fra den ene dag til den anden kommer toldsatser på en række af de varer, der handles mellem os og briterne.

- Noget af det, der vil gøre rigtig ondt fra dag ét, hvis Storbritannien falder ud af EU uden en aftale, vil være, at vi skal til at lave tolddeklarationer nede på kajen, siger han.

Langsigtede konsekvenser af Brexit

De fem lande, der vil opleve de største økonomiske konsekvenser ved Brexit:

Med frihandelsaftale:

  • Irland: 2,7 procent
  • Holland: 0,7 procent
  • Danmark 0,6 procent
  • Tjekkiet 0,5 procent
  • Belgien 0,4 procent

Ingen aftale:

  • Irland 3,8 procent
  • Holland 1,1 procent
  • Danmark 1,0 procent
  • Belgien 0,9 procent
  • Tjekkiet: 0,8 procent

Målt som fald i BNP, i forhold til hvis briterne var blevet i EU. Scenariet for en frihandelsaftale forudsætter, at der fortsat ikke vil være told på fysiske varer. Kilde: IMF.

Værre end finanskrisen

Ifølge IMF’s prognoser er der kun to EU-lande, der vil blive hårdere ramt af Brexit end Danmark: Holland og Irland.

Irland bliver langt den største taber blandt de 27 EU-lande med et fald på mellem 2,5 og 4 procent af BNP; næsten lige så stor en økonomisk nedtur, som IMF spår for briterne selv.

- Vi ved jo i Danmark, hvad fire procent er, fordi det var nogenlunde den nedtur, vi tog under finanskrisen, siger international korrespondent på TV 2 Svenning Dalgaard.

- Men det bliver langt værre for Irland end det, vi har oplevet med finanskrisen. Den irske økonomi er stadig stærkt, stærkt sammenflettet med Storbritanniens, så det kommer til at gøre vanvittigt ondt, tilføjer han.

Alle skal være forberedt

Når den danske økonomi vil komme til at lide under Brexit, skyldes det ikke mindst, at mere end fem procent af vores eksport i øjeblikket går til Storbritannien.

Ulrik Bie understreger dog, at effekten af Brexit kan ende med at blive endnu større, fordi de såkaldte forsyningskæder bliver mere og mere komplekse.

Det betyder, at en dansk virksomhed måske eksporterer noget til Polen, som så bearbejdes eller kommer til at indgå i et andet produkt, der senere eksporteres videre til Storbritannien.

EU-Kommissionen offentliggjorde i sidste uge en rapport, hvor den opfordrede alle – i det private såvel som det offentlige – til at forberede sig grundigt på briternes exit og at forberede sig både på en aftale og et no deal-scenarie.

- Alle berørte virksomheder er nødt til at forberede sig, træffe alle nødvendige afgørelser og færdiggøre alle nødvendige administrative handlinger inden den 30. marts 2019 for at undgå forstyrrelser, lød det fra Kommissionen.

- Kun Putin vil glæde sig over hårdt Brexit

Den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt, som for nylig tog over efter Boris Johnson, mødtes mandag med sin tyske modpart Heiko Maas.

Her gentog begge parter vigtigheden af at nå til en aftale, og Hunt advarede om risikoen for, at vi ”ved et uheld” vil ende med et no deal Brexit.

- Jeg tror, mange mennesker i EU tror, de bare skal vente længe nok, og så vil Storbritannien blinke, sagde den britiske udenrigsminister.

Efter mødet tweetede han, at den eneste person, som ville glæde sig over et Brexit uden en aftale, er Ruslands præsident Vladimir Putin.