Her ses de svenske brande fra rummet

Antallet af brande i Sverige bliver hele tiden op- og nedjusteret. Ifølge det danske beredskab blusser allerede slukkede brande hurtigt op igen.

I Sverige kæmper beredskabet fortsat med de mange skovbrande. Siden lørdag morgen er der opstået 30 nye skov- og markbrande i Sverige, mens andre er blevet slukket. Den seneste opgørelse fra SOS Alarm viser, at det nu brænder 53 steder.

Ilden er nu så tydelig, at det er lykkedes Det Europæiske Rumagentur (ESA) at tage billeder af tre af de store brande, som lige nu raser i Dalarna, Gävleborg och Jämtland, fra rummet.

Antallet af brande bliver hele tiden op- og nedjusteret, og ifølge den danske beredskabsstyrelses indsatsleder, Martin Vendelboe, er det fordi, det er svært for brandfolkene at styre, når ilden spreder sig så hurtigt:

- Der skal meget lidt til at genantænde tingene, efter ilden er blevet slukket. Det er meget svært, at se om man har fået det hele med, fordi der er så mange ildlommer. Når vi kigger derude nu, så ser det ganske fredeligt ud, men begynder vi at afbryde vandet, så vil der ikke gå lang tid, før det blusser op igen.

Hvor lang tid, det danske beredskab skal blive i Sverige, er svært at spå om. 51 ekstra danske brandfolk sendes nu afsted for at hjælpe svenskerne med at bekæmpe de massive skovbrande. Sverige får derudover forstærkninger fra blandt andet Polen, hvor 140 brandfolk hjælper til. 

51 ekstra danske brandfolk sendes nu afsted for at hjælpe svenskerne med at bekæmpe de massive skovbrande. Sverige får derudover forstærkninger fra blandt andet Polen, hvor 140 brandfolk hjælper til. Video: Rasmus Friis Jensen

Det eneste håb er store mængder regn

Det danske beredskabs opgave er som sådan ikke at slukke nye brande, men at forhindre dem i at brede sig.

- Vi har svært ved at slukke en skovbrand, men vi kan begrænse den i de områder, hvor den er, og forsøge at undgå, at den går i andre områder, siger Martin Vendelboe.

I og med at brandene er så svære at slukke, er svenskernes eneste håb reelt, at der kommer en ordentlig omgang regn.

- Det, vi hører vores svenske kolleger sige, er, at hvis der virkelig skal ske noget, så skal det regne i flere dage.

Frygt for lynnedslag

Ifølge Sveriges meteorologiske institut, SMHI, tegner juli måned til at slå rekord. Selv om måneden endnu ikke er slut, tegner det nemlig til at blive den varmeste juli i Sverige i 260 år.

Desværre ser ønsket om regn ud til ikke at blive opfyldt inden for den nærmeste fremtid, fortæller SVT's meteorolog Lasse Rydqvist.

- Det kommer fortsat til at være rigtig varmt, specielt i Småland, og her får man ingen hjælp af regn, siger han.

Ud over manglen på regn og de høje temperaturer, er der også en risiko for torden og lyn, som foruroliger meteorologen.

- Hvis lynet slår ned i et træ eller anden vegetation, så kan det gå op i flammer. Der skal meget lidt til, at det sker, nu når det er så tørt.

Også i Norge, Finland og Danmark kæmper man lige nu mod et antal naturbrande, som er opstået som følge af den tørke, som har ramt området her i sommer.