Thailandske myndigheder kritiserer medier efter redningsaktion

Standarden hos de udenlandske medier er lavere end ventet, siger Thailands vicejustitsminister ifølge CNN.

De thailandske myndigheder kritiserer nu skarpt thailandske og udenlandske mediers dækning af den to uger lange redningsaktion, hvor 12 drenge fra et thailandsk fodboldhold og deres træner blev reddet ud af Tahm Luang-grotterne i Thailand.

Det er især de udenlandske mediers opførsel, efter de 12 drenge og deres træner var blevet reddet ud i god behold, der vækker forargelse hos myndighederne, skriver CNN.

Drengene fra fodboldholdet 'The Wild Boars' skal angiveligt være blevet interviewet af flere udenlandske pressefolk, efter de var udskrevet fra hospitalet, og det er de thailandske myndigheder skuffede over.

- Jeg blev ked af det over de udenlandske medier, som vi havde regnet med forstod både børns rettigheder og procedurerne for at beskytte børn og mindreårige ret godt. Men deres standarder har vist sig at være uventede lave, skriver den thailandske vicejustitsminister Tawatchai Thaikyo ifølge CNN i en Facebook-opdatering.

Drengene på pressemødet.
Drengene på pressemødet. Foto: Lillian Suwanrumpha / Ritzau Scanpix

Opfordrede til ikke at interviewe børn

Efter redningsaktionen opfordrede de thailandske myndigheder medier til netop ikke at interviewe børnene.

Da drengene blev udskrevet fra hospitalet stillede de ifølge det franske nyhedsbureau AFP op til et pressemøde arrangeret af myndighederne, som så bad pressen om at give drengene ro efter pressemødet, men det var altså ikke alle, der overholdt det, mener Tawatchai Thaikyo.

Han opfordrer nu pressefolkene til at følge retningslinjerne i den thailandske lovgivning, som kræver, at der er en psykolog til stede, når man interviewer mindreårige i traumatiske situationer.

Drengene legede lidt fodbold på pressemødet.
Drengene legede lidt fodbold på pressemødet. Foto: Lillian Suwanrumpha / Ritzau Scanpix

Samtidig har guvernøren i Chiang Rai-provinsen, hvor 'Wild Boars'-holdet har hjemme, ifølge en pressemeddelelse nedsat en specialstyrke, der skal "diskutere midler, som kan beskytte fodboldholdets rettigheder under nationens lov for beskyttelse af børn (Child Protection Act, red.)".

Ifølge pressemeddelelsen sker det på baggrund af rapporter om, at nogle udenlandske medier har interviewet medlemmer af fodboldholdet, efter de blev udskrevet fra hospitalet.

I pressemeddelelsen understreges det, at enhver overtrædelse af loven til beskyttelse af børn kan give bøde på 1800 dollars (cirka 11.500 kroner) og op til seks måneders fængsel eller begge dele.