Skovbrande kan ikke slukkes - medmindre det regner i to uger

Brandfolk kæmper nu mod 44 skov- og naturbrande i Sverige, men beredskabet kommer til kort i kampen mod flammerne.

Skovbrandene i Sverige er nu så omfattende, at flere af dem ikke vil kunne slukkes af mennesker.

Det skriver Aftonbladet.

Således vurderes det, at fire af skovbrandene ikke kan slukkes. Det fortæller den driftsansvarlige for det svenske beredskab, Marcus Årskog. 

- Det betyder, at du ikke kan slukke brandene uden at forsøge at begrænse og kontrollere ilden, så den ikke spreder sig yderligere, siger han til Aftonbladet.

Hvis brandene skal slukkes, vil det, ifølge Marcus Årskog kræve, at det regner i to uger, hvilket intet tyder på kommer til at ske foreløbig.

Antallet stiger

SOS Alarm, der driver det svenske 112, oplyste fredag aften, at der var alt 83 skov og naturbrande i gang. Det er over 20 mere end fredag eftermiddag.

Lørdag morgen er antallet dog faldet til 44 brande, oplyser SOS Alarm Sverige nu på deres hjemmeside.

Hele byer er i ugernes løb blevet evakueret, og beredskabet kæmper mod omstændigheder, det ikke er gearet til.

Værst er det gået ud over Jämtland, Gävleborg, Dalarna og udenfor Örnsköldsvik, skriver Aftonbladet.

Direktøren for den svenske beredskabsstyrelse fortæller, at de ikke er gearet til den nuværende situation. Video: Asger Manuel Jørgensen

- Den største udfordring, vi har, er, at den svenske redningstjeneste ikke har en størrelse, der kan hamle op med disse store og komplicerede brande, som vi ser i øjeblikket. Brandfolkene arbejder utrætteligt, men efter flere uger er de overbelastede, siger chefen for den svenske beredskabsstyrelse, Dan Eliasson.

Flere danske brandfolk hjælper

Martin Vendelbo, Sektionsleder for Beredskabsstyrelsen, har sammen med i alt 27 danske brandmænd deltaget i slukningsarbejdet hele natten.

- Vi har været i gang hele natten og primært arbejdet med at begrænse branden. Klokken kvart i otte ændrede vi så taktikken fra at begrænse til at gå ind og angribe mere.

- Der har været en del strabadser derud i nat med at få tingene frem, det er meget ufremkommeligt terræn. Det er virkelig hårdt arbejde, siger han.

Martin Vendelbo, Sektionsleder for Beredskabsstyrelsen, har sammen med i alt 27 danske brandmænd deltaget i slukningsarbejdet hele natten.

Aldrig set lignende

Omfanget af de svenske brande er kun vokset inden for de seneste uger, og situationen er ifølge den svenske beredskabsstyrelse ikke set lignende før.

- Det er den mest alvorlige situation, som svensk redningstjeneste har befundet sig i. Den kan ikke undervurderes, siger Dan Elisasson i en pressemeddelelse.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, meddelte i dag, at Sveriges beredskab for ekstreme vejrforhold skal have tilført ekstra ressourcer.

- Jeg er fast besluttet på at styrke Sveriges beredskab og fortsætte med at styrke det civile forsvar, forklarer han ifølge SVT.

Statsministeren oplyste yderligere, at netop det område allerede har modtaget 1,3 milliarder svenske kroner i en ekstrabevilling på baggrund af de omfattende naturbrande.

Danskere i Sverige kan holde sig opdateret på de svenske myndigheders hjemmeside for kriseinformation samt på SOS Alarm.

De svenske skovbrande er kommet tæt på omkringboende svenskere. Video: Asger Manuel Jørgensen