Putin trækker på smilebåndet, mens Trump skærer tænder

Putin har på alle måder sit på det tørre i disse dage, i modsætning til USA's Donald Trump. Putin scorede en stor PR-sejr for sit land ved VM. Han sco

Det franske ugeblad Paris Match har naturligvis en masse vidunderlige billeder i denne uge af de franske fodboldspilleres fabelagtige sejrsdag i Rusland.

Vive La France, længe leve Frankrig.

Det sjoveste billede i Paris Match er af Putin. Lige efter sejren åbnede den russiske himmel sig, og jubelen fortsatte, mens regnvandet væltede ned og ligesom jublede med. Alle blev gennemblødte i glædens regn.

Men der blev hurtigt fremskaffet en sort paraply til præsident Putin. Så Putin kom hurtigt i tørvejr. Det så vi alle. Men det tog ret lang tid, inden de andre fine gæster, såsom præsident Macron, også kom i tørvejr under endnu en paraply.

Det var helt klart, at arrangørerne opfattede Putin som den vigtigste blandt de fremmødte honoratiores. Han skulle i tørvejr først.

Putin trækker på smilebåndet i disse tider. Han er i tørvejr. Hans kollega i Det hvide Hus smiler ikke, han ser snarere ud, som om han skærer tænder

Ulla Terkelsen

Eller også er folk i Rusland så bange for Putin, at hans velbefindende automatisk kommer i første række. Putin må endelig ikke blive sur. Normale høflighedsregler ville ellers påbyde, at protokollens vigtigste gæst, i dette tilfælde Frankrigs præsident, kom først under en paraply.

Men ærefrygten for Putin skubbede den slags regler til side. Gæsten Macron blev meget våd.

- Seul au sec, stod der i Paris Match om Putin under paraplyen; ”alene på det tørre”.

Putin har på alle måder sit på det tørre i disse dage, i modsætning til USA's Donald Trump. Putin scorede en stor PR-sejr for sit land ved VM. Han scorede historisk sympati hos USA's præsident i Helsinki.

Trump har derimod permanent og konstant ørerne i maskinen hjemme, selvom han prøver at lave fred med Nordkorea og gensætte, ”reset”,  forholdet til Rusland, der i årevis har været frosset farligt fast.

Det er ikke, fordi Trump ikke må prøve at skabe fred med Nordkorea og dialog med Rusland, synes hans mange fjender. Det er måden, han gør det på og motiverne.

Hadet til præsidenten, både blandt politiske modstandere, medspillere  i Washington og i det føderale apparat, er uhørt intenst, mærker vi. Og gensidigt. Ingen vender offentligt Trumps fremfærd på hovedet for at se eventuelle nuancer og potentialer i fremfærden, ikke engang for den intellektuelle gymnastiks skyld.

Trump ses i ledende kredse i forbundshovedstaden udelukkende som en non-stop katastrofe. Ikke mindst på grund af forholdet til Rusland.

Der lyder lidt andre pip fra Tyskland om forholdet til russerne. Af gode grunde. Tyskerne og EU vil fra 2019 kunne få gas fra Nord Stream 2, en ledning direkte fra Vyborg i Rusland under havet til Lubmin i Tyskland.

Tyskland er i lommen på Putin, han kan skrue op og ned for gassen efter forgodtbefindende fra nu af, hvis han vil

Ulla Terkelsen

Det skal sikre, at EU får billigt lys i lampen fremover. Sammen med Nord Stream 1 vil Nord Stream 2  kunne levere en fjerdedel af forbruget af gas i EU.  

Det er blevet kritiseret, at afhængigheden af Rusland er vokset på den måde. Tyskland er i lommen på Putin, han kan skrue op og ned for gassen efter forgodtbefindende fra nu af, hvis han vil.

Den tidligere polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski har sammenlignet gasaftalen mellem Tyskland og Rusland udenom polakkerne som det største svigt siden Hitler-Stalin Pagten i 1939, der delte Polen mellem Sovjetunionen og Nazi-Tyskland.

Men der er også røster i Tyskland, der sammenligner samarbejdet med russerne med den socialdemokratiske kansler Willy Brandts ”Ostpolitik”, dialogen med fjenderne østpå under den kolde krig, da den var koldest.

Under de hårdeste perioder under terrorbalancen var der dialoger tværs gennem jerntæppet. Dengang var afvisende ”koldkrigere” et negativt udtryk, især på den europæiske venstrefløj. Da blev opretholdelsen af dialog med Kreml set som progressiv, Østersøen som ”fredens hav”.

Nu løber der snart en masse russisk gas under ”fredens hav”, billig energi til tyskerne, på et tidspunkt hvor andre energikilder er ved at udløbe. Det er politisk risikabelt, synes nogle, men økonomisk snusfornuftigt.

Den, der ler sidst, ler bedst. Putin trækker på smilebåndet i disse tider. Han er i tørvejr. Hans kollega i Det Hvide Hus smiler ikke, han ser snarere ud, som om han skærer tænder.

Borgmesteren i Ludmin glæder sig over gasaftalen. Den giver jobs på egnen. Han siger til avisen ”The Financial Times”, at han har det fint med russerne.

Det havde han også dengang, da hans del af Tyskland var DDR, og de var Sovjetunionen. De er troværdige at lave forretninger med.

Trump og Putin skal have et nyt møde i efteråret i Washington. Trump skal huske at tage paraplyer med til beskyttelse. Både til sig selv og Putin.

Himlen vil åbne sig for kritik – hvordan mødet så end forløber.