Udland

Mistanken om, at Putin har noget alvorligt på Trump, vokser dag for dag, siger Uffe Ellemann

- Hvordan vil du ellers forklare, at Trump på det ene punkt efter det andet har solgt ud til Putin? spørger den tidligere udenrigsminister.

Ligger Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den russiske efterretningstjeneste inde med kompromitterende materiale om USA's præsident, Donald Trump? Materiale, som kan bruges til at afpresse Trump til at føre den politik, Rusland ønsker?

Det spørgsmål har den seneste tid fyldt meget i amerikanske medier, og spekulationerne er blot taget til i styrke efter det meget omtalte møde mellem de to magtfulde statsoverhoveder i Finland tidligere på ugen.

Trump er de seneste dage blevet mødt med massiv kritik fra politikere og meningsdannere i hele den vestlige verden. Det var "forræderisk" og "skammeligt", at den amerikanske præsident undlod at kritisere Putin på mandagens pressemøde og samtidig gav udtryk for, at han troede mere på Putins forsikringer end på hans egne efterretningstjenesters beviser for, at Rusland forsøgte at påvirke den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Uffe Ellemann-Jensen, der var Danmarks udenrigsminister igennem mere end et årti, spekulerer nu også åbent i, om årsagen til Trumps ageren er, at han er udsat for afpresning.

- Jeg er bange for, at vi er nødt til at indrette os på, at USA har en leder, der lever i sin egen verden. Og oveni det må jeg sige, at mistanken om, at Putin har noget alvorligt på ham, vokser dag for dag, siger Uffe Ellemann-Jensen til TV 2.

Hvorfor?

- For hvordan kan du ellers forklare, at Trump på det ene punkt efter det andet har solgt ud til Putin? Han har fulgt ham i forsøget på at undergrave EU. Han har fulgt Putins interesse i forhold til at undergrave og svække NATO. At svække det internationale handelssystem. Og at han så også vender ryggen til egne efterretningstjenester og tror mere på Putin. Punkt efter punkt efter punkt, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Tidligere FBI-chef: Det er muligt

Indsamling af kompromitterende materiale – på russisk kaldet "kompromat" – med den hensigt at bruge det til afpresning, er en velkendt metode hos den russiske efterretningstjeneste, har den tidligere britiske ambassadør i Rusland Tony Brenton udtalt til CNN.

Forhenværende chef for det amerikanske forbundspoliti FBI James Comey sagde tidligere på året, at ”det er muligt”, at russerne er i besiddelse af noget sådant i relation til Trump. Comey henviste her blandt andet til et meget omtalt - og omstridt - dokument forfattet af en tidligere britisk agent. Her hævdes det, at Trump under et besøg i Moskva i 2013 havde prostituerede med op på sit værelse - og at de her havde urinsex.

Putins svar

Under mandagens pressemøde blev Vladimir Putin spurgt direkte af en amerikansk journalist, om russiske myndigheder er i besiddelse af "kompromat" om Trump. Putins svar var ikke en blank afvisning. Det lød således:

- Jeg har godt hørt disse rygter om disse angiveligt indsamlede kompromitterende oplysninger om Mr. Trump, fra da han besøgte Moskva. Lad mig fortælle dig det her: Da præsident Trump var i Moskva dengang, vidste jeg ikke engang, at han var i Moskva. Jeg behandler præsident Trump med stor respekt, men dengang var han privatperson, en forretningsmand, og da informerede ingen mig om, at han var i Moskva. Tag Skt. Petersborgs økonomiske forum som eksempel. Der var over 500 amerikanske forretningsmænd, højtstående. Jeg husker ikke engang efternavnene på dem alle. Tror du, at vi forsøger at samle kompromitterende materiale på hver eneste af dem? Det er svært at forestille sig i større omfang. Vær venlig at glemme dette emne, og tænk ikke mere på det igen.

Selv har Trump på det kraftigste afvist, at den påståede episode på et hotelværelse i Moskva nogensinde har fundet sted.