Udland

Trump om Vestagers googlebøde: - Jeg sagde det jo!

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vesterager, tildelte onsdag Google en historisk stor bøde.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer med en heftig kritik af EU på Twitter, efter EU’s danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, onsdag udstedte en milliardbøde til teknologigiganten Google.

- Jeg sagde det jo! Den Europæiske Union har lige givet en fem milliarder dollar stor bøde til en af vores store virksomheder, Google. De har i sandhed udnyttet USA, men det vil ikke vare ved!, skriver præsidenten.

Bøden til Google lyder på ikke mindre end 4,34 milliarder euro, cirka 32 milliarder danske kroner, og er den største, EU nogensinde har givet et selskab for misbrug af en dominerende position. 

Vil give forbrugere valg 

Ifølge Vestager har Google siden 2011 ulovligt brugt styresystemet Android til at cementere sin position som verdens førende søgemaskine. Det er blandt andet sket ved at tvinge producenter af mobiltelefoner til at installere Googles egne apps på forhånd, hvis de vil bruge Android. 

På den måde har Google frataget sine konkurrenter muligheden for at være innovative og konkurrencedygtige og frataget de europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence, forklarede Vestager onsdag til TV 2.

- Vi vil gerne have, at man som forbruger har noget at vælge imellem, og at der hele tiden er noget, der skubber virksomhederne til at finde på noget nyt, sagde hun.

EU som USA's fjende

Google appellerede dommen, straks efter den faldt. Modsat Vestager mener selskabet, at de har givet forbrugerne flere muligheder med deres styresystemer og tilføjer desuden, at man let kan slette Googles apps, hvis man ikke vil have dem på sin enhed. 

Den fortsatte kamp får de altså nu opbakning til fra højeste sted.

Donald Trump udtalte i søndags i forbindelse med sin rundrejse i Europa, at han så EU som en fjende eller modstander på handelsområdet, og bøden til Google ser han altså som et eksempel på netop det.