Udland

Skattejægere finder skibsvrag, som ifølge myte indeholder 200 ton guld

Vraget af et russisk krigsskib fundet nær sydkoreansk øgruppe kan være 800 milliarder kroner værd.

Det kan blive guldskatten, som vil overgå alle guldskatte.

Hvis ellers rygterne om lasten i det russiske krigsskib Dmitrii Donskoi viser sig at holde stik.

Et hold af skattejægere fra henholdsvis Sydkorea, Canada og England er lykkedes med at identificere vraget af Dmitrii Donskoi, som efter et slag mod den japanske flåde i 1905 blev sænket af sin egen besætning. Ifølge legenden for at den kostbare last ikke skulle falde i fjendens hænder.

Skattejægerne har stadig til gode at komme så langt ind i det 139 år gamle vrag, at de kan få syn for sagn. Men holdet formoder - og håber på - at der ligger 200 ton guld og venter. Hvis myten viser sig at holde stik, udgør den gyldne last en samlet værdi på 830 milliarder danske kroner.

Guldskat vil ikke berige skattejægere

Den engelske avis The Telegraph skriver, at eftersøgningsholdet gjorde det opsigtsvækkende fund søndag. Men forude venter stadig et større arbejde med at nå ind til den mulige guldlast, og først i oktober eller november forventes man at kunne hæve skatten.

Den store guldskat vil dog ikke berige skattejægerne med andet end en stor oplevelse. Pengene vil blive overdraget til den russiske stat, bortset fra en "findeløn" på 10 procent, som skal bruges til at opføre et museum med Dmitrii Donskoi som trækplaster på den sydkoreanske ø Ulleungdo.

Når Dmitrii Donskoi skulle besidde den svimlende værdifulde last, skyldes det angiveligt, at pengene skulle bruges til at betale løn og omkostninger for hele den russiske stillehavsflåde.

Kirill Kolesnichenko, professor i samfundsvidenskab på Ruslands Føderale Universitet med speciale i fjernøstlige studier, har dog sået tvivl om validiteten af guldteorierne. Han tror ikke på, at skibet gemmer på guld for milliarder.

- Det ville være alt for farligt at sende så store guldreserver med skib, når de på det tidspunkt kunne komme til Vladivostok, siger han til det russiske medie RIA Novosti.