Udland

Vestager straffer Google med milliardbøde

Det er kun 13 måneder siden, Google også fik en bøde af EU.

Google er i dag blevet ramt af den hidtil største bøde, som EU nogensinde har uddelt til et selskab for misbrug af en dominerende position. Bøden lyder på 4,34 milliarder euro, cirka 32 milliarder kroner, og er blevet uddelt af EU’s danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. 

Ifølge hende har Google siden 2011 ulovligt brugt styresystemet Android til at cementere sin position som verdens førende søgemaskine. Det er blandt andet sket ved at tvinge producenter af mobiltelefoner til at installere Googles egne apps på forhånd, hvis de vil bruge Android. 

På den måde har Google frataget sine konkurrenter muligheden for at være innovative og konkurrencedygtige og frataget de europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence, forklarer Vestager.

- Vi vil gerne have, at man som forbruger har noget at vælge imellem, og at der hele tiden er noget, der skubber virksomhederne til at finde på noget nyt, siger hun til TV 2.

Bødens størrelse skal ifølge kommissæren blandt andet ses i lyset af, at Googles praksis har stået på siden 2011 og at "det er meget alvorlig, ulovlig adfærd".

- Og så selvfølgelig, at det er en stor virksomhed. Hvis man er en stor virksomhed, får man en større bøde, end hvis man er en lille virksomhed, tilføjer Margrethe Vestager.

Vestager giver nu Google 90 dage til at stoppe sin praksis. Ellers vanker der dagbøder, og de kan løbe helt op i fem procent af den daglige omsætning i Googles moderselskab, Alphabet.

Google appellerer 

Hos Google har man straks valgt at appellere straffen. Selskabet mener, at EU-Kommissionen ser sagen helt forkert:

- Android har skabt flere valg for alle, ikke færre, siger Googles talsmand Al Verney ifølge Reuters.

- Det er et levende økosystem med let adgang til innovation og lave priser - netop klassiske kendetegn ved sund konkurrence. Derfor appellerer vi Kommissionens beslutning.

Kompliceret sag

Dermed går sagen videre til EU-domstolen, og ifølge ekspert i konkurrenceret og lektor ved Københavns Universitet, Christian Bergquist, er sagen ikke helt så simpel, som Margrethe Vestager fremlægger det: 

- Det, der gør denne sag anderledes end andre sager, der handler om det samme, er, at det er gratis. Når de forærer Android væk, skal de jo tjene pengene et andet sted, og det kommissionen lidt lægger op til med det her, er, at de skal tage Android ud og begynde at tage penge for det, og det kan jeg ikke se, hvor jeg som forbruger kan vinde på, siger han til TV 2.

Statistisk set får man sjældent noget ud af at appellerer til EU-domstolen

Christian Bergquist, ekspert i konkurrenceret

Alligevel tvivler Christian Bergquist på, at Google får noget ud af appellerer.  

- Problemet er, at de er dominerende, og de har skubbet nogen ud med nogle kontraktuelle begrænsninger, som har været problematiske, så det har ikke altid været et helt frit valg.

- Hvis man ser på det juridisk, så er sagen bygget op om, at de (Google, red.) har bundlet. Når du har installeret Android, så har du skulle tage hele google-pakken med, og det involverede noget Google Search og noget Google Chrome, og det er det, der juridisk er det ulovlige, siger han og tilføjer:

- Statistisk set får man sjældent noget ud af at appellerer til EU-domstolen, men der har dog de senere år været en tendens til, at den er mere kritisk overfor Kommissionen. 

Er tidligere idømt bøde

Ifølge Vestager kan der gå flere år, før sagen er ved vejs ende, efter at Google har anket. Sagen har allerede været undervejs i tre år, og overvejelser om en endnu hårdere sanktion har angiveligt været på bordet. 

I marts fortalte Margrethe Vestager således i et interview med avisen The Telegraph, at hun overvejede muligheden for at splitte Google op i en række mindre selskaber for at mindske Googles dominerende rolle. Hun mente, at søgetjenesten kunne ende med at blive uundværlig for virksomheder og økonomien.

Det er ikke første gang, Vestager og EU straffer Google med en klækkelig bøde. I juni 2017 gav Margrethe Vestager Google en bøde på 18 milliarder kroner for at misbruge sin stilling i søgninger på nettet, men den afgørelse valgte Google også at appellere, og det banede vejen for et retsopgør mellem Google og EU.

Bøden blev givet for at misbruge sin dominans i en række EU-lande, herunder Danmark, så den ifølge EU viste brugere hen til Googles egen webshop. 

Vestager: - Jeg kan virkelig godt lide USA

Et af de emner, der for alvor blev spurgt ind til på pressemødet, var sammenfaldet mellem dagens afgørelse og den handelskrig, der for tiden udspiller sig mellem EU og USA.

USA's præsident Donald Trump har tidligere sagt, at han tror, Margrethe Vestager hader USA. Det er dog ikke tilfældet, forsikrede Vestager på pressemødet.

- Jeg kan virkelig godt lide USA. Jeg er fra Danmark, og det er sådan, vi plejer at have det. Vi kan godt lide USA, lød det fra Vestager. 

Over for TV 2 uddyber hun, at hun ikke tror, dagens afgørelse vil få en negativ indvirkning på den igangværende handelskonflikt. 

- Jeg tror, der er respekt for, at man gør sit for at håndhæve lovgivningen. Det gør amerikanerne selvfølgelig også med den lovgivning, der gælder hos dem, siger Margrethe Vestager.