Udland

Trump går igen imod sine egne efterretningstjenester

USA er ikke fortsat et mål for russisk indblanding, siger Donald Trump. Denne udmelding går stik imod udtalelser fra hans egne efterretningsfolk.

Nu er den gal igen.

USA's præsident, Donald Trump, holdt onsdag et regeringsmøde i Det Hvide Hus, hvor han for tredje dag i træk skulle besvare spørgsmål om de omstridte udtalelser, han kom med efter topmødet med Ruslands præsident Vladimir Putin i Helsinki.

En reporter spurgte på regeringsmødet Trump, om USA stadig er mål for russisk indblanding. 

- Nej, svarede den amerikanske præsident, mens han så direkte tilbage på reporteren, skriver CNN.

Dermed modsiger Donald Trump sine egne efterretningstjenesters vurdering af, at Rusland fortsat forsøger at blande sig i amerikanske valg.

Dan Coats, der er direktør i den nationale, amerikanske efterretningstjeneste, skrev nemlig mandag følgende i en erklæring:

- Vi har været tydelige i vores vurderinger af russisk indblanding i valget i 2016 og deres fortsatte, gennemgribende forsøg på at underminere vores demokrati. 

Trump trak i land

Donald Trump har været ude i et gevaldigt stormvejr, siden han ved mødet med Putin udtrykte tvivl om sine egne efterretningstjenesters konklusioner om, at Rusland blandede sig i den amerikanske valgkamp forud for det seneste præsidentvalg i USA.

Tirsdag trak den amerikanske præsident så i land og sagde, at han har fuld tillid til og støtter de amerikanske efterretningstjenester.

Præsidenten sagde tirsdag også, at han "accepterer" efterretningstjenesternes konklusion om, at Rusland blandede sig i valget i USA i 2016. Men at denne indblanding på ingen måde påvirkede udfaldet af valgkampen mod Hillary Clinton.

Trump bedyrede samtidig, at der var brug for en opklarende udtalelse fra hans side, fordi han var kommet til at udtrykke sig forkert på pressemødet mandag. Trump sagde, at det, han egentlig mente, var, at han ikke kan se grund til, at det ikke skulle være Rusland, der stod bag indblandingen op til valget i USA for to år siden.

- I en vigtig sætning i mine udtalelser sagde jeg "ville" i stedet for "ville ikke", lød det fra Trump under pressemødet tirsdag aften.

Giver igen på Twitter

På onsdagens regeringsmøde i Det Hvide Hus siger Trump så videre, at "ingen præsident nogensinde har været så hård, som jeg har været over for Rusland.".

Han giver også udtryk for, at han mener, at hans administration "sandsynligvis klarer det bedre over for Rusland end nogen anden nogensinde har gjort".

- Bare se på tallene, se på det, vi har gjort. Se på sanktionerne, på ambassadørerne, der ikke er der. Se også på det, der desværre skete i Syrien for nylig. Det tror jeg, præsident Putin ved bedre end nogen anden. I særdeleshed bedre end medierne, siger den amerikanske præsident. 

Tidligere onsdag havde Donald Trump også på Twitter langet ud efter sine kritikere. 

- Nogle mennesker hader det faktum, at jeg kom godt ud af det med Ruslands præsident Putin. De vil hellere gå i krig end at se det. Det hedder 'Trump Derangement Syndrome!', skrev Trump om det, der vel bedst kan oversættes som 'Afsporet Trump Syndrom'. 

Udtalelser kaldes forræderiske og skammelige

Det ændrer dog ikke på, at den amerikanske præsident er ude i et gevaldigt opgør, både med fremtrædende demokrater, men også med sit eget republikanske bagland. 

Blandt andet har den tidligere CIA-direktør John O. Brennan, kaldt Donald Trumps udtalelser på pressemødet i Helsinki for "forræderiske" og "imbecile".

Også Jeff Flake, en republikansk senator fra Arizona, har i skarpe vendinger kritiseret Trump.

- Jeg troede aldrig, jeg ville opleve den dag, hvor vores amerikanske præsident ville stå på scenen med den russiske præsident og placere skylden for russisk aggression på USA. Det er skammeligt, sagde Flake.

Det Hvide Hus korrigerer udtalelse

Endnu en republikansk senator, Bob Corker, har oveni det til The New York Times sagt, at man må finde en passende måde at korrigere Trumps opførsel omkring Putin på.

- Men vi ved, præsidenten kan gøre mere skade på 15 minutters pressemøde, end vi kan rette op på seks måneder med passende resolutioner, lød det fra Corker.

Kort efter Trumps regeringsmøde onsdag, udtalte talskvinde Sarah Sanders sig i øvrigt også i Det Hvide Hus.

Her sagde hun, at "Donald Trump tror, at Rusland fortsat ville kunne finde på at blande sig i valg i USA, og at truslen fra Rusland fortsat eksisterer".

- Trump svarede "nej" til at svare på spørgsmål, ikke til, hvorvidt Rusland fortsat vil blande sig i amerikanske valgkampe, siger Sanders ifølge Reuters.