Svenske skovbrande spreder sig hurtigt - nu rejser frivillige danskere af sted for at hjælpe

Hel by evakueres, da den er truet af brande fra to forskellige sider. De svenske myndigheder frygter, at situationen kan forværres.

Telefon, penge, varmt tøj og hundemad.

Så kort og kontant opsummerer Tora Östmark Eklund, som bor i Kryptjärn nord for Stockholm, hvad hun har tænkt sig at tage med, sent onsdag, hvor hun tvinges til at flygte fra en af de mange skovbrande, som raser i Sverige. 

Ifølge SVT er både redningstjenester, frivillige og udenlandske brandmænd i gang med at forsøge at slukke de i alt 43 skovbrande, der breder sig over store arealer i blandt andet regionerne Jämtland og Dalarna.

Og nu får de svenske brandmænd hjælp af Beredskabsstyrelsen, der torsdag morgen har sat kurs mod Sverige med 27 mand og otte køretøjer.

- Svenskerne har kæmpet længe og har fået assistance fra nordmændene og italienerne, og er nået dertil, at alle deres svende er virkelig trætte, så nu kommer vi og skal derop og give en hånd i nogle dage, siger Martin Vendelbo, sektionschef, Beredskabsstyrelsen, til TV 2.

Han fortæller, at der både er tale om frivillige og kontraktansatte, men de 27 er individuelt blevet spurgt og har alle sagt ja til at afbryde deres ferie.

Beredskabsstyrelsen gør klar til afgang
Beredskabsstyrelsen gør klar til afgang Foto: Astrid Søndberg / TV 2

Landsby evakueres

Brandene breder sig hastigt, og det har betydning rundt om i Sverige. I landsbyen Kårböle i Ljusdal Kommune har myndighederne beordret, at samtlige 100 beboere skal evakueres - med bus. 

Beslutningen er taget i hast, fordi brandene i området spreder sig og nærmer sig landsbyen fra to sider. 

- 1300 hektar er brændt op i tre store brande, og ingen af dem er under kontrol - derfor er landsbyen tvunget til at evakuere, siger Per Nystedt, som er redningschef i Ljusdal Kommune. 

- Jeg er meget bekymret over situationen, tilføjer han til avisen Expressen.

Redningsfly forsøger at slukke skovbrand i Kårböle i Sverige.
Redningsfly forsøger at slukke skovbrand i Kårböle i Sverige. Foto: Tt News Agency / Ritzau Scanpix

Vindforhold driller

Slukningsarbejdet af de mange skovbrande besværliggøres af vejret i området, fortæller TV 2 News' reporter Nikolaj Aarestrup Hviid, der befinder sig i byen Mora i regionen Dalarna, nord for Stockholm. 

- Det er især vindforholdene som driller, når man skal slukke brandene. Lige som man har sat redningsmandskab op et sted og er i gang med at slukke branden, så skifter vindene. Der har været meget kraftige vinde, og derfor begynder branden lige pludselig at brede sig i en anden retning.

Og når man som et af stederne snakker om en brand på 3000 hektar, så er det altså ikke bare lige at pakke redningskøretøjerne sammen og køre dem et andet sted hen. Det tager lang tid, og det er meget, meget vanskeligt at komme de her brande til livs, siger Nikolaj Aarestrup Hviid. 

Ekstrem tørke

Skovbrandene i Sverige skyldes en helt ekstrem tørke, som i hele landet slår alle rekorder:

Siden maj har vores broderland oplevet op mod 50 procent mindre nedbør end normalt. Derfor kræver det meget lidt - eksempelvis blot en gnist fra et jernbanespor - for at starte en skovbrand. 

De svenske brandmyndigheder har i dagevis kæmpet med brandene, hvilket har tæret hårdt på bemandingen.

Tidligere på ugen opfordrede man alle landets frivillige brandmænd til at melde sig brandslukningen og samtidig bad svenskerne om hjælp fra EU. Hjælpen kom tirsdag i form af to italienske brandslukningsfly, der hver har plads til 6000 liter vand.

Norge har ligeledes sendt seks slukningshelikoptere, men det er langtfra nok.

Skovbrandene breder sig over store arealer, her i Ljusdal.
Skovbrandene breder sig over store arealer, her i Ljusdal. Foto: Maja Suslin / Ritzau Scanpix

Hjælp fra Frankrig, Norge og Danmark

Sveriges indenrigsminister, Morgan Johansson (S), sagde tidligere onsdag, at han har bedt EU's kommissær for udviklingsbistand og krisestyring, Christos Stylianides, om hjælp

- Vi vurderede situationen sammen, og vi har aldrig set noget lignende i Sverige. Jeg informerede den svenske minister om, at Frankrig har tilbudt at sende to slukningsfly, som flyver til Sverige i morgen tidlig (torsdag morgen, red.), siger Christos Stylianides til SVT.

Også Beredskabsstyrelsen herhjemme er altså torsdag på vej til Sverige.

Brande kan sprede sig i løbet af natten

Martin Vendelbo og resten af det danske hold fra Beredskabsstyrelsen vil ankomme til Ljusdal Kommune i Gävleborg Län nord for Stockholm torsdag eftermiddag.

Lisbeth Riedel er en af dem, der tager afsted for at hjælpe.

- Jeg har kunnet læse i de forskellige medier, at der er en del skovbrande i gang deroppe for øjeblikket, men jeg ved ikke helt, i hvilken kaliber det er. Jeg håber at kunne lære at arbejde med de her store arealer og få det store overblik, når man har brande flere forskellige steder omkring sig, siger Lisbeth Riedel. 

TV 2 NEWS i Sverige: Flere brande forventes i nat Video: Asger Manuel Jørgensen

TV 2 News' reporter Nikolaj Aarestrup Hviid, der altså befinder sig i Mora i Dalarna vest for Ljusdal, fortæller, at de svenske myndigheder frygter, at situationen kan forværres i de kommende timer. 

- De to brandslukningsfly, som man har fået assistance af fra Italien, kan ikke flyve om natten, fordi det er mørkt. Det betyder ifølge myndighederne, at man forventer, at brandene spreder sig yderligere, siger Nikolaj Aarestrup Hviid.